středa 26. ledna 2022

Lucie Šťastná: Hadi a lidi


Máte rádi sázku na jistotu? Nesu vám knižní debut z nakladatelství Labyrint, který je opět veliká pecka! Za vysvědčení ideál.

 

Netradičního průvodce soužití člověka a hada na planetě Zemi napsala Lucie Šťastná jako svou diplomovou práci a za nás všechny doma jí dáváme pořádný palec nahoru. Na první dobrou vás v něm budou bavit vtipné koláže obrázků a fotek, dynamická úprava stránek a hodně červené.

 

A pokud nejste ofidiofobici, myslím, že si užijete čtení o hadích superschopnostech, automobilu Tatra 57 zvaném Hadimrška, který hrál nejen s Vlastou Burianem, ale i třeba v Arabele či odkud se asi vzala Jiříkova schopnost rozumět řeči zvířat v pohádce Zlatovláska.

 

V knize také najdete přírodovědné texty o užovkách, zmijích i slepýších, stejně jako tři rychlé a jednoduché kroky, jak se při uštknutí hadem zachovat. Dvojstrana plazího bestiáře až nahání hrůzu, zatímco hadí herbář od hadince obecného, přes užovník až hadí česnek voní na dálku.

 

Že byl na počátku had, to víme všichni, zatímco přehled hadích zobrazení v dějinách výtvarného umění jsem tady viděla poprvé a moc jsem se jim bavila. Od Caravaggia po René Magritta. Od Toyen po Marinu Abramović.

 

A věděli jste, že existuje jen málo míst, kde se žádní hadi nevyskytují – Antarktida, Island, Grónsko, Irsko a Nový Zéland? Že kobra zdobila čelenku vládců už v Egyptě? Nebo že v čínském kalendáři má své místo i Had, se kterým se ale na rozdíl od křesťanské tradice nepojí negativní emoce a lidé narození v roce Hada (1953, 1965, 1977, 1989, 2001 a 2013) jsou inteligentní, cílevědomí a mají silně vyvinutou intuici?

 

Knížku Hadi a lidi rozhodně s dětmi nepřečtete za jeden večer,

ale budete se k ní mnohokrát vracet, číst odzadu, listovat a hledat v ní další fakta, zajímavostí i hadí bizár aneb jak říká poslední citát na poslední stránce S hady mě baví svět!

 

Určeno pro milovníky přírody, bájí, filmu i ikonických her v tlačítkovém telefonu.

Hadům zdar!

... 

A kdybyste se na názor ptali i našeho Kubky (10), řekl by vám, že v knize chybí zmínka o největší anakondě velké, ale zase ho nadchlo užití látky v jedovatých žlázách hadů v lécích.

Asi že zdraví teď prostě chceme být všichni!







Žádné komentáře:

Okomentovat