úterý 31. července 2012

Někteří lidé nevěří, že jamajský bob zvítězí!

První jízda. Tam kolmo, zpátky přívozem. Koně, ovce, vlaky, letadla.



pondělí 30. července 2012

Zase ta Dita

Jako buhví kde tyhle jahody vyrostly, ale nemohla jsem odolat, recept v Deníku Dity P. zněl tak dokonale! Jahody koupeny v sobotu na trzích na Náplavce, vanilkový lusk z M&S (žádná láce, řeknu vám) a už to jelo. Tentokrát - rychlá a čistá práce. A otestováno okamžitě, při nedělní snídaní - na mazanci z domácí pekárny. Heaven!!!

pátek 27. července 2012

Mlýn

Jeli jsme s Kubou vlakem za Prahu (dárek k svátku). Do mlýna, který si někdo postavil, pak mu jej vzali a vrátili až vnoučatům. Genius loci až se tají dech. Venku supr trupr řeka, uvnitř pečlivě vytvářené Doma. Já nejvíc slintala nad jejich závěsy a dalším textilem. A snídaně na balkóně - gastronomicko-vizuální orgasmus.
Už aby nás zase pozvali!!!



Pro milovníky kávy.

Viděli jste někdy něco krásnějšího než tenhle závěs?

Polštář.

Balkón.
čtvrtek 26. července 2012
středa 25. července 2012

O páté nebo kdykoli chcete

Už aby zase začalo pršet - v takových vedrech nikdo na čaj nepřijde ... :o). Aneb čajová konvice po třech letech návštěv večerního kurzu keramiky, překvapivě brnkačka, fakt! Nebo že bych servírovala ice tea ....?!?






úterý 24. července 2012

Poklad

                                       ... malého prince.





pondělí 23. července 2012

Sranda v Brně

Lepší víkend jsem už dlouho nezažila aneb nejlepší lidí žijí na jihu!

Do Brna jsme dorazili na oběd. Užívat jsme si začali v Bistru Franz. Jednoduchý a barevný interiér, možná menší než jsem čekala. Menu jsme si museli nechat přeložit a vybrali si z něj fritattu s domácím ajvarem a s plnými ústy koukali kolem: přítomní muži vypadali jako praví Newyorčané a dámy byly oděné v naprosto trendy osmdesátkách, krása. Ještě hezčí byla slečna servírka - tu by měli okamžitě obsadit do filmu, člověk by tak mohl beze studu dvě hodiny sledovat její kouzelně francouzský look. Máte-li rádi lehká jídla a všechny ty bio-eko-lokál-domácí mošty/vína/cukrovinky, pište si Veveří 14. Ne víc než pět minut nám poté zabral přesun do Moravské galerie na 25. bienále grafického designu. Výstava holandského grafického studia o amsterodamském anarchistickém hnutí šedesátých let je fakt pro velké fandy. Současný grafický design z Kalifornie byl pro nás už srozumitelnější, stejně jako expozice mezinárodní soutěže v Umělecko-průmyslovém muzeu, kde i vaší pozornost jistě přitáhnou nejen plakáty, knihy či obaly vinylových desek, ale i forma prezentace - dřevěný monolit ve tvaru včelího úlu či mongolské jurty (nevím). Poslední část (Místoržitelský palác) jsme si díky třídenní (a nejvýhodnější) vstupence mohli nechat až na neděli. Vrcholící odpoledne si totiž žádalo pod jazyk kofein a cukr. Kavárna Era, přesun autem, trochu zmatků - může za to navigace, ale aspoň mohli Brňáci pořádně rozpálit své klaksony. Ač já bych byla raději bývala byla zůstala uvnitř podniku a nasála prvorepublikovou atmosféru do sebe všemi póry, zvítězilo praktické duo naši family trojičky a usedli jsme venku, pravda tráva a pískoviště - to je teď pro Kubu největší terno. A opět příjemný šok! Milá mladá obsluha, dětská židlička a zpožděná objednávka vyměněná za kafe zdarma(!) s rosetou ve tvaru srdce(!). Interiérem a stylovou hudbou jsem se pokochala, když jsem (záměrně) nechala dítě lézt vevnitř po schodech horem a dolem několikrát. Baby-sitting dorazil právě včas a pro nás s mužem tak nastal zlatý hřeb dne - vila Tugendhat. Oba jsme velcí fandové románu Skleněný pokoj a studentík v roli průvodce Miesovým veledílem měl smysl i pro tolik atraktivní drby z rodiny obyvatel domu, historie stavby či rekonstrukce objektu, báječné! Teď maličko floskule: vskutku zdařilá rekonstrukce! Už jsme tam byli před lety a je to vážně krása. God is in the detail! Těch stoosmděsát milionů za to stálo. Následovala večeře u přátel za Brnem, baby večerka až v devět a překvapení před půlnocí - narozeninový dort. Ukřižuj ho, ukřižuj ho!!!
Sobotní výlet s kočárky za Znojmo. Do Čížova jsme nejeli seznamovat s pozůstatky Železné opony svá batolata, to ať si vychutnají rodičové. Dětičky pěkně nadýchat čerstvého vzduchu v Podyjí, poběhat si trávou a pospat si, projíždíme-li terénem lesních cest. Doporučujeme procházku na čtyři kilometry vzdálenou vyhlídku na rakouské městečko Hardegg a nebuďte ťuly jako my a nezapomeňte si s sebou vzít nějaká eura, ať pak můžete něco málo sejít dolů z kopce a dát si oběd "v cizině". My se najedli v Čížově a vyrazili zpět do města okurek na historkami opředený chlebíček. Leč legendární podnik u znojemské městské věže už neexistuje. Šest zklamaných dospělých. Substituce formou zákusku; prodejnu Znovín v louckém klášteře jsme naštěstí našli stále funkční a k nemálo lahvím vína jsme pak do kufru auta - jako správní lufťáci - přihodili i přepravku meruněk zakoupenou u cesty.
Nedělní dopoledne bylo opulentní, snídaně plynule přešla v oběd a není vskutku nic lepšího, když pro vás/sebe - pro sebe/vás hostitel vaří s vášní. Domácí vánočka, opravdické máslo, maso venku na grilu, zelenina přímo ze zahrady. Navíc domácí vás nenechají nic dělat - takže jen jídlo, další hosté, hodně dětí, čas s lidmi, které znáte už od primy. Taková radost. A velké díky! Odpoledne zase v Brně, český hudební plakát aneb Husák trávu nekouřil a pro mě obrovský objev - Květa Pacovská. Její plakát prostě musím mít, i kdybych ... si rok neměla koupit žádné boty! Ač to celý víkend s počasím vypadlo všelijak, náhlé slunko nás v závěru neděle přimělo ještě si honem lehnout na trávu na Moravském náměstí. Pivo, oříšky, suvenýr a muž si v rámci promo akce poseděl v Superbu, co víc si přát? Všichni happy, průjezdná dálnice, na zprávy doma. Dávám Brnu jedenáct bodů z deseti.

Kubova fascinace osvětleným barovým pultem architekta Františka Pavlů v bistru Franz
aneb kvalitní fotografie najdete zde.

Výchova k umění
aneb Umělecko-průmyslové muzeum v Brně.

Srdeční záležitost.

Trochu z kopce ...
aneb vila Tugendhat.

Plot Železné opony a věž zvaná špačkárna, Čížov.

Malá lekce z dějepisu, live!

Momentka z výletu 
aneb soutěž Kdo je nejlepší rodič.

To rozmazané vzadu je hrad Hardegg, Rakousko.

Vyzkoušená klasika, klášter Louka.

Jak šel čas 
aneb když se sejdou fandové Dupla (1986, 2012).

Pan Zajíc od občanského sdružení Práh Brno 
aneb není výletu bez suvenýru.

A vtípek na závěr. Po nedělním obědě, když jsme všichni různě polehávali s plnými žaludky po gaučích, se nejvzornější hostitelka zeptala: "Tak dáte si už ten dezert, lásky?" Jeden z hostí se obratem s jiskrou v očích otázal: "A cože je to ten dezert lásky? Já bych si dal!"
pátek 20. července 2012

K narozeninám aneb svět podle LN

Obsah ani forma nikterak originální. Jenže - můj muž o Vivi v životě neslyšel, minulé (ani jiné) číslo Marianne Bydlení v ruce nedržel a v sobotních Lidovkách čte spíš přílohu Orientace než gastro-designové články, takže: byl překvapen a nadšen. Právě vyrážíme. Viva Brno!


(Ještě si do programu zkusím propašovat i Bienále grafického designu, ale uvidím, co na to ostatní účastnící zájezdu ...)



http://www.lidovky.cz/brnenske-kavarny-z-dilny-architekta-hrdiny-fk4-/ln-bydleni.asp?c=A120410_172348_ln-bydleni_ter

http://www.lidovky.cz/kavarna-restaurace-era-hleda-svou-tvar-dhs-/dobra-chut.asp?c=A111024_143310_dobra-chut_glu

http://www.tugendhat.eu/



čtvrtek 19. července 2012

Zase š.

Co můžete potřebovat víc, než vlastní šperkovnici - když jsou vám dva?!









středa 18. července 2012

Rokoko now!

Původně tuším krabička na karty, toho času šperkovnice. Navrch rokaj, začistit s-lepičkou, uvnitř na víčko rádoby antik fotka v odstínu sépiové kosti - dárek do dámského budoáru. Korále byly v Promodu za čtvrtinu ceny, ale pšt ... to nikomu neříkejte!







úterý 17. července 2012

Tip na (výtvarný) výlet

Když jsem tam byla poprvé, ničeho jsem si nevšimla. Asi jsem na gymplu byla slepá, hluchá, (blbá). Teď mě Litomyšl okouzlila naprosto a navždy. Hledáte-li levnější dovču u nás, jeďte tam - Smetanova výtvarná Litomyšl je naprosto unikátní záležitost. Mě s hubou otevřenou a očima navrch hlavy tam vzala partička z Národní galerie, což je pravda skupina, která umí otvírat nejedny dveře. Ale i když vám asi víno nebude nalévat sám hřmotný Zdeněk Sklenář či nenapochodujete v ponožkách do soukromého bytu kazatele v kostele Církve bratrské, určitě si to užijete. Mařáka a spol. už bohužel nestihněte, ale stále vás v čase a v náladě může posunout výstava Kamil Lhoták 100 (Galerie Zdeňka Sklenáře, Mariánská 1097), Malich, Grygar, Kovanda či Kintera na výstavě Zářivý vítr svěží měsíc (Galerie Miloslava Kubíka, Smetanovo nám. 71) nebo Adriena Šimotová v asi tři kilometry vzdáleném Osíku (White Gallery). Bizarní zážitek vás čeká v muzeu Josefa Váchala Portmoneu, kde se nezapomeňte podívat na svět přes cameru obscuru (CO!, T. Novákové 7). Mimochodem prodávají tam úžasné šperky - poznámka pro ty, co si odevšad musí něco dovézt, jako já. A komu by se nechtělo trávit léto uvnitř, choďte si prosím jen tak po venku - a koukejte na Smetanově náměstí na Neviditelnou věž Petra Fránka, tělo i ducha nechte na chvíli spočinout u Pleskotovy Studánky 2012 (Mariánská ulice), v klášterních zahradách se posaďte na zadek nejen z obří židle Magdy Jetelové, tajně vyběhněte až ke kříži na střeše nového kostela Jednoty bratrské (Moravská ulice), a když vás chytí, přesvědčte je, že za každou chcete vidět vnitřní výzdobu od Karla Malicha. Kdo si potrpí na ceny a medaile, nechť okukuje zdejší  plavecký bazén (Stavba roku 2010) a kdo chce vidět Billu postavenou v kvalitní architektuře, má ji hned vedle nádraží. Na oběd si vám dovolím doporučit literární kavárnu Na sklípku a na obligátní kávičku nedalekou kavárnu Mandala (skvělé kafe, domácí dorty, nejvíc old-school nábytek = 100% požitek). Sama jsem nevyzkoušela, ale k přespání je prý výborný bývalý pivovar.

Tak ať se vám líbí!

Kamil Lhoták

Jiří Kovanda Zlatý prsten



Camera Obscura

Josef Pleskot Studánka 2012


Zdeněk Franěk Kostel Církve bratrské (2010)
Latté v Mandale
Vše baby-friendly