pondělí 28. srpna 2023

Jak přežít září

 

Září je mráz - proto na sebe buďte hodná, ať už jste studentka, učitelka nebo máma.
A já vám k tomu ještě sepsala další Mitnik desatero.

1. Cesta k úspěchu jsou podle mě seznamy. Doporučuji si všechno psát - co koupit, co zaplatit, co odevzdat. A pak to škrtat - to je veliká radost odfajfknout si každý splněný úkol.

2. Zároveň však nevěřte tomu, že byste díky pečlivým seznamům a poctivému plnění mohla v září zvládnout všechno. Nemohla.

"Pa-ní-bel-ho-vá, nemáte zaplacenou družinu!"
"Pa-ní-bel-ho-vá, vaše dcera ještě neodevzdala papírové kapesníky!"
"Má-mí, mně se nějak zdá, že jsou mi ty nové boty malé ..."

To prostě nejde; vždycky splním deset úkolů a jedenáctý tam zůstane.

3. Proto mějte zdravě přiměřené ambice a stejně rozumně přistupujte ke všem tipům, doporučením a reklamám. Třeba v oblasti svačinových krabiček. U nás doma třeba absolutně nefungují ty s vnitřním dělením, fajn přihrádkami či roztomilými mističkami. Naši chlapci potřebují škatuli jednoduchou, za to pořádně velikou, kam se vejde celý krajíc chleba, přesněji dva. Protože hlad je hlad.

4. A až budete toho mít dost splněno nebo až toho budete mít zkrátka dost, myslete taky na sebe. Já si rozhodně i v září budu dopřávat dokonalý nápoj, který jsem teď v létě náhodou objevila. Cold brew nebo jednoduše studené kafe spolu s ovesným mlékem Pro Climate koncentrát z DM drogérie. To je taková dobrota. Lehoučká lahůdka. To vás osvěží a postaví na nohy, i když byste si je nejradši dali spíš na stůl.

5. A když jsme u toho stolu, doporučuji vám také karetní hru, které jsme s dětmi propadli o prázdninách a hodláme v ní pokračovat i po létě. Jmenuje se Ligretto, a to úžasné na ní je, že ji všichni hráči hrají najednou. Nikdo na nikoho nečeká, nikdo se nenudí. Pravidla jsou na pochopení snadná (od 6 let) a teď už jde jen o váš postřeh a rychlost. Žádný školní splín nebo podzimní chandra, hezky si zakřičte Ligretto a mastěte společně karty.

6. A pokud vám zvedá náladu, když se zvednete sami, zpíváte a tančíte, po naší dovolené ve Francii naprosto doporučuji jazzově šansonovou zpěvačku Zaz a její parádně dynamické album Recto verso. Slibuji, že brilantní song Comme ci Comme ca vás zkrátka nakopne.

7. Jestli naopak máte hlučné povolání a ve chvílích odpočinku vyhledáváte zásadně klid, mám pro vás knižní tip: Zuzana Dostálová - Karneval zvířat. Vtipný román o českém symfonickém orchestru na cestách. O životě v autobuse, na hotelových pokojích a benzínkách. O (ne)naplněné lásce a (ne)vydělaných penězích. Je to skutečně povedená, autentická a komická knížka o cestě (životem).

8. A jestli vy doma nemáte ani trošku klidu, běžte do kina - klidně sama. Já takto vyrazila na korejsko-americký film Minulé životy a doteď je mi z toho skvěle. A o čem to je? Měli se rádi, když jim bylo dvanáct, ale dnes jim je o dvacet více a dělí je tisíce kilometrů. Zamilovaný film o míjení se; o našich kořenech, o nás samotných. Křehký biják z New Yorku o tužbách a rozhodnutích. O tom, že když se něčeho vzdáme, tak pak za to něco získáme.



9. A jestli je pro mě něco úplná pecka konce tohoto léta, tak je to seriál National Geographic Světlo naděje. Fantastická dobovka z Amsterdamu. Všichni známe slavný příběh Anne Frankové a jejího deníku; příběh židovské rodiny, které se v tajné přístavbě domu ukrývala před nacisty. Ale napadlo vás někdy, co se odehrálo na druhé straně - za dveřmi krytými knihovnou? Sledujte všech osm dílů, ani nedýchejte, kochejte se kostýmy, holandskými interiéry i krásami Amstru. Plačte i se smějte. Žádná válka totiž nezabije dobro v nás a každá válka musí jednou skončit.


A co byste za desáté přidali vy?
Co vás v těchto upršených, tmavých dnech nejvíc nabíjí energií a optimismem?
Co  d o p o r u č í t e ?

pondělí 21. srpna 2023

Co patří do školního výtvarného kufříku


Začneme zlehka a uděláme si to hezké - ten  n o v ý  školní rok, co byste na to řekli?
První šikovný seznam, který si můžete spokojeně odškrtávat, je obsah kufříku do výtvarného výchovy.

Patří do něj:
1. Skicák
2. Barvy - vodové a temperové
3. Štětce
4. Křídy
5. Modelína
6. Lepidlo
7. Nůžky
8. Tuš
9. Zástěra nebo košile
10. A samozřejmě ten kufřík.
...
Klasický, tradiční - z kolekce To je moje.

Přesně takový, jaký se na Moravě začal vyrábět za první republiky a děcka jej do školy nosí dodnes.
Máte to rádi - letité zvyky? To, co už spokojeně prověřil čas?

Kouzlený ufřík ilustrovaný výtvarnicí Janou JouJou Nachlingerovou.




sobota 19. srpna 2023

Ženeva


Na cestě tam i zpátky z Francie jsme vždy jednu noc v spali Ženevě.

Děti mají myslím celoživotní zážitek z hotelové snídaně - protože kdo to kdy viděl stroj na lívance?! A já vám kromě ikonického vodotrysku na Ženevském jezeře rozhodně doporučuji k návštěvě Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN). Nejen že ten jejich urychlovač částic má něco do sebe, ale vstup je zcela zdarma.

Na všechno ostatní si pak ve Švýcarsku vysypete z prasátka tradičně hodně.

A co vy - máte rádi přestávky pro cestě nebo jedete non-stop?








pátek 18. srpna 2023

Jižní Francie

 

Vidět gotickou katedrálu, něco pěkného francouzského si koupit a moc dobře se najíst
- to byl náš dokonalý prázdninový vzorec.
 
Montpellier – je perla jižní Francie a staré univerzitní město, kde si snad každá ulička zaslouží fotku na sociální sítě.
 
Béziers – má parádní katedrálu, super podniky, ale bacha, dvakrát třikrát špatně zahnete a hned poznáte upřímné ulice současné Francie, ve všech odstínech barev i temnoty.
 
Carcassonne – slavný hrad ze stolní hry, který si okolo nezadá s našim Karlštejnem. Uvnitř si naštěstí zachoval své původní kouzlo, syrovost a atmosféru z časů legendárního příběhu o dobývání Karlem Velikým.
 
Sérignan – běžte do tamější galerie současného umění a v ústřední aleji ve městě si k obědu dejte naopak něco echt francouzsky tradičního. Nebudete litovat.
 
Agde – městečko, kde se za druhé světové války formovaly československé legie.
 
Narbonne – přístavní město s obrovskou katedrálou a moc fajn tržnicí.
...
A jestli jsme něco neviděli, co vy ano - napište mi do komentářů,
budu moc ráda pro příště.
M e r c i.