úterý 31. května 2022

Deset nejkrásnějších chalup


Jaká chalupa je nejlepší? Když uvnitř krásně voní duchny a venku se dá dlouho snídat.

A za mě ještě - když má fajn koupelnu. I to patří k prázdninovému relaxu a letnímu zenu ženy.
Toto je moje vyzkoušená best of desítka, kde jsme si to s dětmi moc užili.

1. Chalupa Sára v Sumrakově (Česká Kanada) - původně zemědělská usedlost s uzavřeným dvorem na konci vesnice, dál už je jen ovocný sad, keře rybízu a pole. Uvnitř si pak můžete užít dlouhý stůl, strakaté hrnečky a teple rudá kachlová kamna.

2. Chalupa Viktorie v Sumrakově (Česká Kanada) - menší sousedka v ulici, také s dokonale uzavřeným dvorem a v kuchyni s designovou modrou lednicí. To chceš!

3. Chalupa Bílý Potok pod Smrkem (Jizerské hory) - s obrovskou zahradou a ještě větším ořechem uprostřed ní. Pod něj si sednete s kafem, hned co vás přestane bavit ta nekrásnější tyrkysová kuchyně uvnitř. A kdyby počasí venku nebylo úplně ažúr, těšte se domů na jejich krbová kamna ve světnici.

4. Roubenka Anna, Kořenov - Polubný (Jizerské hory) - skutečně roubená horská chalupa na rozhraní Jizerek a Krkonoš, nádherné místo; výborně vybavená, s poetickým výhledem i super saunou.

5. Bouda U vleku (Krkonoše) - současně rekonstruovaná chalupa přímo na sjezdovce. Skandinávsky sympatický interiér i exteriér, s kouzelnou terasou i vlastní saunou.

6. Chalupa Lysečinky (Krkonoše) - nová roubenka v malebném údolí Lysečinského potoka. S dokonalé velikou spíží, šikovnou kuchyní, ale hlavně milým posazením venku - s výhledem/výběhem na louku.

7. Chalupa U Matěje v Bartošovicích (Orlické hory) - pozor pozor na skutečně nízké stropy, ale i s boulí na hlavě si užijete milé stavení na jižním svahu s venkovním krbem za chalupou. Stejně jako romantickou vesnici a nedaleký Neratov.

8. Sudetský grunt (Jeseníky) - podhorské stavení z roku 1858, obklopené ovocnými stromy, loukami a potůčkem. Doma s tradičním dobovými dvoulůžky v ložnici i nadčasovou marockou dlažbou v koupelně.

9. Chalupa Bzové - Karolínka (Beskydy) - v samém srdci Valašska, bezvadný výchozí bod pro turisty i kousek do Nového Hrozenkova vykoupat se v tamějším Balatonu. Nová chalupa s velkorysým posezením s grilem i opičími prolézačkami pro děti.

10. ...

A co byste opět za desáté přidali vy? Kam jste se vydali na české prázdniny a bylo vám tam hezky?
...
Děkuji předem za vaši príma inspiraci.

A kdo ještě nemá na léto sbaleno - doporučuji Mitnik organizéry.

Šikovné pořadače všude s sebou - přehledně a hezky.

Udělají službu a ještě udělají parádu.


Užijte si voňavé léto - kdekoli na světě.
neděle 29. května 2022

Deset let od maturity


Bohužel ne mojí, ale od maturity třídy, kde jsem měla tu čest být třídní.

A potkat se s nimi ve vinohradské hospodě minulou sobotu - bylo za odměnu. Stejně jako je kdysi učit. Jakkoli celý náš společný příběh začal záměnou. Už jsem měla desky pod paží, už jsem si to důstojným krokem mířila do třídy, když tu na mě hvízdnul kolega/tělocvikář Petr, že si třídy vyměníme - že budu třídní éčka, a tak se stalo.

Byl to osud a já tak měla možnost potkat přes třicet výjimečných lidí, včetně těch kteří s námi ve třídě pobyli jen chvilku, přišli a zase odešli. A co to bylo za lidi? Distingovaní, vnímaví, vtipní a velice inteligentní. Když se mě stejná děcka teď v pivním pubu ptala, jestli jsou dnešní studenti jiní, váhala jsem, jak kulantně odpovědět. Studenti jsou pro mě totiž stále stejní. Pořád učím stejné typy - vzorné studenty, držkaté provokatéry, oldschoolové týpky, hezouny, sportsmeny, ty s velkou absenci nebo ty s velikým smyslem pro humor. A když jsem jim to řekla, hned se mě B. zeptala: "A co jsem byla já?"

I v naší třídě bylo tenkrát všecko, a navíc láska; ze kterou jsou dneska na světě už dvě krásné dcery. Zatím! Tu dvouměsíční jsem si na srazu i pochovala, zatímco jsme všichni s dojetím vzpomínali na lyžák, kde "to všechno" začalo, na zamčený pokoj a další lyžaře, kteří tu noc neměli kde spát. Vzpomínali jsme i na to, jak jsem si tam děcka definitivně zaškatulkovala - podle toho, jak na lyžích padali. Byli tací, co půlku dne provzdychali na svahu, jak už nemůžou a padali kolmo na záda, kdykoli slunko jen trochu vysvitlo, aby nachytali do tváře alpský bronz. A byli taky tací, kteří se naprosto vymleli v lesním free ridu, plivali sníh a popadali dech, a když jsem se pak večer H. ptala, jak je mu - řekl, že nic, že to si jen tak lehl ... Prostě sněženky a machři v Rakousku 2010.

A jak jsou na tom sněženky a machři dneska? Rodí děti, pracují v korporátech, pracují jako projektoví a country manažeři. Moc jim to sluší a vůbec se nezměnili. Smějí se nahlas, posílají se háje, překřikují a chodí kouřit ven, stejně jako na gymplu. Jsou plaší i sebevědomí. Pohotoví i mimo. Všechno samozřejmě viděno optikou třídní učitelky, které se lichotit a pozorně naslouchat prostě má. Ať už upřímně nebo předstíraně. Ať už teď nebo před mnoha lety.

Myslela jsem si, že se za nimi na sraz stavím na hodinku a pojedu zpátky domů do vsi. Ale než jsme probrali všechny, kdo u nás na gymplu nedostudovali. Než jsem zkusili vygooglit všechny, kdo za námi na sraz dorazit nemohli. Než jsme se snažili dopídit, kdo má s kým dítě a kdo se rozvedl, byla jedna ráno! Než jsme stihli probrat náš společný adaptační kurz na začátku prváku a komu stálo za to napsat si na vizitku, že (ne)má rád tvrdý porno. Kdo se tam s kým poznal a jak ... Akorát, že jsme s jednou studentkou tehdy skončily na chirurgii, to si nepamatoval vůbec nikdo. Ani ona!! Zatímco já z toho tehdy měla šok a bála jsem se, že ve své nové roli selžu. Že nebudu umět pískat volejbal jako v lize a ona už nikdy nebude mít pravou rukou v pořádku. Ale dopadlo to dobře.
...
Dnes je týden po třídním mecheche a já jsem pořád dojatá.
Jak se jim všem hezky daří, že mají úspěch a ještě nemají břicha. Jenom to těhotenská.

Moc vám to přeju, děti moje.
čtvrtek 26. května 2022

Plážová novinka


Plavky, osuška, krém, knížka. Brýle, klobouk, voda a meloun. Nezapomněla jsem nic?

Lámat si hlavu nad plážovou výbavou jsou snad ty z nejkrásnějších starostí. Tak abyste všechny ty báječné letní maličkosti měli do čeho pobrat, nesu vám čerstvou plážovku.

A s červeným detailem - který vám bude slušet k malinové rtěnce i k jahodě v proseccu.

Za mě už jen jediný otazník - platí stále to pravidlo, že žena čtyřicet plus nemá nosit cokoli bez rukávů?
A líbí se vám více můj letní lněný overal s bundičkou?
...
Nebo dneska už neplatí nikde nic a kdo plave, ten jede? 




A kdo jste o prázdninách ještě hravější a chcete si je parádně užít, sáhněte po Velrybách.

To je moje vůbec největší kabelka, co jsem kdy ušila.

středa 25. května 2022

Hrneček zdarma ke Dni dětí


Nesu vám dárek.

Milé maminky, krásné ženy, vyberte si Mitnik kabelku podle svého gusta
a já vám k ní přibalím šikovný plechový hrneček pro vaše dítko.


Praktické hrnečky na léto máte teď červené, černé, žluté,
mintové, modré a s jablíčkem.

A kabelečky?

Akce platí do středu 1. června.
...
Ať žijou děti a jejich mamky zvláště!

Hrneček v teplých dnech na drink i na svačinu - jen si vybrat.

Nejhravěji je ilustrovala Jana JouJou Nachlingerová.



Hrneček, co něco vydrží - poctivá česká výroba, česká značka To je moje.


úterý 24. května 2022

Deset nejkrásnějších míst


Žádost o vydání cestovního pasu máme podanou, a tak - než na nás dojde na úřadu v půlce června řada - udělala jsem si zatím svůj list deseti nejkrásnějších míst, kde jsme kdy s dětmi byli. Pojďme se společně na léto inspirovat!

1. Sardinie - pláž Spiaggia di Cala Murtas. Daleko od posledního parkoviště, asi deset minut s dětmi pěšky; bez bistra a absolutně bez lidí.

2. Menorca - pláž Platja de Cavallerii. Dostupná, z parkoviště po dřevěných schodech, dlouhá, s červeným pískem. Větrná, s obřími vlnami. Bez bistra, za to se surfaři; velice free.

3. Rujána - pláž v Binzu. Nejdelší, mělká voda. Plážové koše i FKK. Bistra ze všech koutů světa, podávané ryby v housce velice německé. Vraceli jsme se na ni snad třikrát. 

4. Chorvatsko - Punta Skala, nedaleko Zadaru. Náročně dostupná kamenitá pláž, asi 15 minut chůzí neschůdným lesem. Odměnou vám za to budiž nekonečně dlouhé, fotogenické pláže s pohořím na horizontu a bez jediného člověka; ano, je to v Chorvatsku!

5. Tenerife - Piscinas Naturales Garachico - přírodní koupaliště na severozápadě ostrova. Kovové žebříky do moře a veliké vlny v něm. A ještě větší legrace si v nich aspoň trochu zkusit zaplavat.

6. Vysoké Tatry - Rysy (2 501 m n.m.) Sedm hodin tam, šest hodin zpátky. Výjimečně bez dětí. Ze Štrbského plesa, snídaně na Popradském plese, oběd s sebou na Žabiem plese, 72% tatranský čaj na chatě pod Rysmi; to je 100% československé léto.

7. Východ slunce na Sněžce (1603 m n.m.) Z Velké Úpy je to necelé tři hodiny. Vstaňte brzy - zkraťte si noc, ale zážitek získáte na celý život.

8. Sumrakov v České Kanadě, okres Jindřichův Hradec. Maličká obec s malebným rybníkem hned vedle kostela. My tam milujeme chalupu Sáru, jen pár kroků od ateliéru českého sochaře Huga Demartini. Dál už jsou jen pole a srnky.

9. Valašský Balaton. Přírodní koupaliště v Novém Hrozenkově, kde si můžete půjčit paddleboardy i vesty pro děti. S výhledem na Valašské Beskydy, travnaté pláže a moc fajn moravsky hipsterské bistro Baringotka.

10. ...

A co byste za desáté přidali vy? Kde se vaše duše pohne? A odkud vás nikdo jen tak nedostane?


A na nejšikovnější balení, kdy chcete mít všechno hned po ruce - Mitnik organizéry.



neděle 22. května 2022

Pozvání od Českých Budějovic


Dostalo se mi vzácného pozvání a příští středu 25. května vystoupím na setkání skupiny Budějcké maminkatelky.

Ta sdružuje podnikavé mamky na mateřské, které mají chuť se navzájem vzdělávat a také setkávat. Pravidelně se potkávají na brunchích, školeních, ale i na hřišti s dětmi. A ve skupině funguje na dvě svět maminek, které jsou v různé fázi podnikání a věnují se aktivitám od šití, přes masáže, koučink, daňové poradenství až po vlastní tvorbu či právu sociálních sítí.

Začínáme v 17:00,
adresa je Riegrova 51, České Budějovice - přidáte se?

Jako první vystoupí Gábi Hrdina, spolumajitelka značky Utukutu a povídat si společně budeme o delegování pracovních pravomocí i tvorbě vlastního týmu. Jak skloubit roli matky a podnikatelky.
Nebo jak si udržet skvělý byznys i zdravý rozum.
...
Kdo máte čas, chuť a máte to kousek, těším se na vás!!




Po letech s Gábi zase bok po boku - já na mamku, mamka na mě.
sobota 21. května 2022

S babičkou na Hradě


V pátek navečer jsme si udělali výlet. Vyrazili jsme z Malostranské Nerudovou na Hrad a zase zpátky. Hodně kroků, hodně trdla, málo turistů.

A taky výhledy na střechy, které se neokoukají.
Johánek z Pomuku, který se nikdy neuhladí.
A můj nekonečný historický výklad dětem, který se nedá přežít ...
...
Máte rádi Malou Stranu a Hradčany? Nebo kde vás to v Praze nejvíc dojme?