pátek 31. května 2019

Krabička jako dárek


Zítra startuje červen a za měsíc prázdniny! Hurá. A kdo máte chuť k závěrečným školním oslavám i děkovat a darovat pozornou maličkost, nesu vám po roce - vámi velmi oblíbené -

dárkové krabičky ke každé taštičce zdarma.

paní učitelce|panu učiteli s láskou.

A já vám ji hezky připravím a svátečně nachystám do přírodní kartonové škatule.
Mlsně vybírat si můžete 
mezi romantickou květenou i pánským kubismem. A hádám, že i taková omyvatelné taška na léto musí nadchnout!

Hezky praktické.

Velmi jednoduché.

A na dovolenou jak dělané!

Jestli se někdo chystá za citrusy na jih (omyvatelná série tašek: malá|velká|set po dvou).



Nebo až na druhý konec světa na kaktusy.

Protože Mexico, here we go!
čtvrtek 30. května 2019

Jak nosit organizér do kabelky


Ať už nosíte v kabelce pěkně jen peněženku a kapesník.
Ať už v ní máte víc věcí, které popravdě spíš nejsou vaše než jsou.
Nebo ať už s vaší kabelkou víc sedíte doma, než lítáte po světě.

Mějte organizér stále s sebou; 
protože když nebudete ztrácet čas hledáním, najdete v životě mnohem lepší věci!

Bio|geo|baby organizéry podle vašeho gusta - pět nových Mitnik originálů objevíte právě teď u mě v e-shopu.
Přeji, ať se v nich najdete.

Krása v letu - organizér Kubistka.

Velká holka - organizér Ptáčci.

Nebo zero-waste cestující - organizér Československo.
pondělí 27. května 2019

Černý hrneček


Pro to nejbarevnější léto!

Tabulový plecháček na kafe i borůvky. Na horký pudink i ledový čaj. Do terénu i do plenéru. To je naše čerstvá novinka v kolekci To je moje. Najdete na něm balón, draka, jablko, medvěda, domov, auto, kolo, klouzačku, holčičku, bonbon, počítadlo, tužku a prase! Třináct nejdůležitějších věcí v poetice života.

Malý hrneček dokonale ladící ke školním kufrům chutně ilustrovala Jana JouJou Nachlinegrová.

A pěkně sedět do ruky bude i vám, 
kdo se teď chystáte na vodu. A pod stan. Do přírody a na prázdniny do světa!
Vejde se do něj přesně tři a půl deci|dobrodružství.

A neopomeňte se mu podívat dovnitř na dno!




Láska rozpuštěná v čokoládovém pudinku.

A pozor! Na dně je poklad.




Holčička na dně. Ale vězte, že náš hrnek vás postaví na nohy!
pátek 24. května 2019

René Nekuda: Příběhostroj


Něco takového jsem ještě neviděla. Čtyři rohy knížky, čtyři slova. Postava, místo, věc a akce. A dál už si příběh, milé děti, vymyslete samy!

U nás jde teď tlustý sešit z ruky do ruky. Chytrou knížku ilustrovaly postupně čtyři ilustrátorky, které vám zároveň vždy nahodí patřičnou situaci. Ať už přímo pohádkovou (Karkulka, hrad, vodník se sbírkou dušiček), či současnou (popeláři, město, nákupní centrum), mystickou (13. komnata) nebo až filosofickou (za obzorem). Strakaté dvojstrany jsou divoké a vybízejí vás k úkolům. Máte kreslit, vystříhávat, nalepovat, vkládat staré fotografie nebo malovat poslepu. Doprovodné otázky jsou za naši rodinu možná až moc hojné, moc konkrétní, moc školometské. Kubka (osm) i Miki (pět) si do Příběhostroje raději rovnou kreslí sami a podle sebe. A prostoru tam na to mají krásně dost!

A naše vyprávěné příběhy? Na tom pracujeme. Do sbírky to ještě není, ale smějeme se u toho společně zhusta. Děcka se popadají za břicha svému bezbřehému pábení a já jen valím oči, že i Mikeš ví, co je amulet a Kubuš ví, kam s pramicí.

Barevný Příběhostroj je pro mě naprosto originální knížka k týmovému vyprávění. Opakované hledání nových slov na stránkách cvičí jemnou dětskou motoriku, společné povídání pak hlavy celé rodiny. Zapojit se rozhodně můžou i nečtenáři a Týnce (dva) v pohádkovém mudrování s námi nepřekáží ani nedokonalá výslovnost. Fabulovat, vymýšlet, bájit a pointovat může každý!

A co vy? Jak byste si poradili?

Postava: lidumil, padouch, dvanácterák, oživlý mamut, hodný lupič, mluvící zubní kartáček nebo alergický upír.
Místo: bažina, mýtina, pojišťovna, děravý stan nebo zavřený úřad.
Předmět: otočená cedule, nalezená peněženka, kafemlýnek nebo kápě neviditelnosti.
A akce: lest, zachránit, milovat, plout, iluze, vystrnadit, pomluvit nebo zbabělost.

Co vy byste řekli?!
...

Nový Příběhostroj velice pečlivě vymyslel René Nekuda,
který vám se svým náhodným generátorem příběhů slibuje až 12 milionů unikátních kombinací.
Jen se podívejte na jeho hlasitý video-návod k použití.

Jako nevím, co máte pro své malé milé nachystáno ke Dni dětí,
ale společný čas strávený pletením rodinných vyprávěnek by byla myslím vaše velmi moudrá volba.

Vydalo nakladatelství Raketa.

A takhle to funguje. Vyberte si téma, po kterém vaše srdce touží.

Přečtěte začátek příběhu a prohlédněte čtyři rohy knížky. 

Náhodně si v celém sešitě nalistujte postavu a místo.

Akci.

A k tomu i předmět.

Kniha má čtyři úrovně náročnosti - úvodní level Nováček ilustrovala Marie Urbánková.

Vyšší level Učeň je s ilustracemi od Johany Švejdíkové.


Třetí level Tovaryš ilustrovala Tereza Lukešová.




A nejvyšší level Mistr patří ilustracím Anety Františky Holasové.

Tak ať vám líbí! A ať žije fantazie dětí!!!
čtvrtek 23. května 2019

Jak se šije kabelka


Týnka začala na dvě dopoledne v týdnu chodit do školky a já začínám - tam, kde jsem před třemi lety skončila.

Šiju. Když jsem si na jaře dva tisíce šestnáct chystala ke spuštění svůj kabelkový e-shop, netušila jsem, že do Vánoc stihnu krom malého on-line obchodu přivézt na svět i jednu velkou holčičku. Nikdy nezapomenu na jedno zničené ráno, kdy jsem s obřím břichem ještě v našem podolském bytě stlala v ložnici peřiny a přitom vyčerpaně řekla muži, že už dál nemůžu a že ten e-shop zavřu. "Tak to ani náhodou! Vždyť kolik ti to už dalo práce!!!", šokoval mě můj manžel. On, který se posledních dvacet roků (ve dne v noci) snaží, aby mi bylo na světě dobře a krásně, mě najednou bude držet u nočních šichet prosezených u stroje?!?

Podpořil mě, a pak ještě asi tisíc krát, a tak jsem dneska, kde jsem. Tři děti mi nikdo neodpáře, ale už mám něco času, něco ticha a něco prostoru, abych to teď mohla rozbalit. Štočky látek i podnikání. Abych se mohla soustředit. Zamyslet. Napadnout. Rozhodnout. Abych byla nová. Abych byla pořád svá! Toužím vymýšlet tašky a taštičky, po kterých bude toužit každý. Chci z nejdivnějších látek stříhat tradiční Mitnik. Chci v nejčistší kvalitě rozdávat ženám radost.

Přitom mám z podnikání migrény. Bolí mě hlava ze strachu, že se to neprodá. Že jsem příliš investovala do materiálu; do reklamy. Ale třeští mi hlava za čelem, i když je všecko rychle pryč a já nestíhám doplňovat sklady. Nebaví mě sázet na jistotu (kýče). Kabelkové focení na klice dveří mi denně sežere tolik času, a ty naše děti mají taky hlad pořád. Když se mi daří, pláču, že nemám čas vymýšlet tvůrčí inovace, do kterých bych mohla vrazit vydělané peníze. Když se mi nedaří, jenom pláču. Moc dobře už umím odhadnout váš vkus, přesto mi na některé rosistické produkty sedá doma prach.

Jsem talentovaná? Nechybí mi vzdělání? Mám raději učit dějepis? Jaká je moje cena? Kolik na hodinu? Co jsem? Marketingová ředitelka? Obchodní ředitelka? Umělec? Vývojář? Skladnice? Proměnila jsem svůj nikdy nevyslovený sen v práci. Mám svůj ateliér i daňového poradce. Mám své fanoušky. Jméno. Při výběru látek a koženek zažívám těžko popsatelný rauš, ze kterého skáču radostí|životem a kterými mi zároveň přináší můj vyhlášený zenový klid. Našla jsem se v tom. Potřebuji k životu pravidelnost, krásu, lad a dřinu. A přesně o tom moje šití je. A teď už jen dokázat za dvě dopoledne v týdnu vystřihnout díru - do světa.











středa 22. května 2019

Mini festivalové ozvěny



Hledám samotné autory. Těším se na jejich práci. Čekám osobnosti, umělce. A čekám, že u nich na pultu najdu emoce a lásku; že tam uvidím skutečný originál, že si sáhnu na českou kvalitu. A když už mě něco v tomto vizuálně přesyceném ráji pátého a šestého patra obchodního domu Kotva osloví, chci si povídat. Nechci slyšet nic neučeného ani nervózní přeřeky - já toužím po zcela ponořeném autorovi. Který vypráví, který ukazuje, nedokončuje větu a zase ukazuje. Představuje mi svoje dílo, povídá o původní verzi, o výrobních trablech. Je autentický a sdílný o svých váháních a rozhodnutích. Upřímně mluví o (ne)správných krocích. A když tohle všech slyším|vidím, jsem spokojeně šťastná a šťastně spokojená, vytahuji portmonku a kupuji.
...

U kufříkové královny Lumpky už léta nacházím obdivuhodný smysl pro detail, a tak jsem od ní i tentokrát odcestovala s novým zavazadlem, prvním medvědím báglem pro Týnečku. Oděvní brand Šimido mě nepřestává fascinovat svou syrovostí, severskou náladou a precizní obrazovou prezentací. U Sharkinthepark jsem oblékla naše děti prvně! Mitnikovsky do modrobílých proužků, ale podle mě jsou jejich vtipné tisky na hrudi zárukou našeho vydařeně rozmarného léta. Zato ještě horká(!) byla kniha návodů, jak si ušít textilní hračku, kterou napsala Rozmar Kopecká. Ta mě okamžitě a na místě dojala, a když už ne s tutoriálem, odešla jsem domů - kovářova kobyla - aspoň s oslem!

A hvězdou jarní sezóny 2019 se u mě na plné čáře stala Jemná|Jitka Motorka se svým super čerstvým projektem Obrázkář. Vymyslela, že vy jí v krabici pošlete výkresy (neomezeně kusů) vašeho syna či dcery, ona provede jejich kurátorský výběr a následně ryzí dětské obrázky zpracuje do nádherné knihy. A ani to nemuselo být moje a už se mi se slzami v očích podlamovala kolena, když jsem si tam u ní na čistém bílém stole listovala několika již hotovými exempláři Obrázkáře. Je to vám zážitek! Od pohledu i od srdce.

A co se líbilo vám? Protože já vás tam viděla. Vás i vaše/moje kabelky! 




Mám(a)!