úterý 22. března 2022

Jak učit o Ukrajině


Časopis Respekt nabídl zdarma učitelům svůj audio materiál. A tak jsme teď se studenty na gymnáziu pracovali s hodnotami, o kterých šéfredaktor Erik Tabery píše ve svém úvodníku. Říkala jsem si, že pouze poslouchat mluvené slovo o válce bude citlivější - že za poslední čtyři týdny jsme toho z Ukrajiny všichni viděli opravdu mnoho a opravdu zlého. Přesto i tak se mým studentům dojetím lámal hlas, když měli odpovídat na otázky.

Ve skupinové práci a pomoci internetu ve svých telefonech pak připravili seznam firem a organizací, které nyní vystoupili proti Ruské federaci.

A v závěru semináře jsme si našli i prostor pro humor a recesi, která prostě ke každé lidské události patří. A zasmáli jsme se společně; studenti hned věděli, co a kde hledat. A bylo to úlevné.

Přesně opačnou tíhu jsem o týden později pak na sobě cítila doma, když jsem četla třicet dopisů, kdy moji studenti dostali za úkol napsat psaní Vladimíru Putinovi. Zadání znělo: Pane Putine, můžete mi vysvětlit, proč ... a dál už v rozsahu dvou set slov měli pokračovat sami. Argumenty studentů, faktografická znalost i silná míra jejich empatie s ukrajinským národem byla opravdu výborná. A to včetně těch studentů, kteří dopis napsali i formálně správně, když si našli přesnou adresu Kremlu či těch, kteří se s Vladimírem Vladimirovičem loučili slovy "Snad ne nashledanou", "Sbohem" nebo "Slava Ukrajině!"

...

Pokud by pro vás byl podobný materiál také šikovný, neváhejte oslovit pana Taberyho
tabery@respekt.cz.

Jakkoli vám, sobě a světu moc přeji, abychom ve školách o této válce již mohli učit jako o minulé!

Audiomateriál načetl výjimečný Ivan Trojan.

Odpověď od pana Taberyho, která mi přišla do minuty.


A vtip z Dikrobrazu - měsíc před invazí do Československa 1968, o kterém psal Erika Tabery.
...
Níže pak některé současné trefné recese od mých studentů.


Žádné komentáře:

Okomentovat