neděle 11. listopadu 2012

Zdarma

Dneska mám pro vás tip na dvě galerie bez vstupného. Kdybyste hrozně chtěli na umění a třeba:
neměli peníze (jako já - protože jsem si v pátek chtěla udělat radost a šla nakoupit knížky za Ježíška, leč koupila jich velice, velice, moc, až kvůli mě otevřeli i novou pokladnu);
nebo byli v Praze jen na skok a chtěli honem něco vidět;
nebo čekali na rande, co mělo zpoždění,
nebo čekali na tramvaj, co už nejezdí ...

První výstavní prostor je v ulici Ve Smečkách. Zde prosím, nekoukejte vpravo ni vlevo, žádný oční kontakt, je to tam sam bordel. Ale - za otáčivými dveřmi u čísla 24 vás čeká zklidnění, prosto a krásno. Šest cyklů grafik a koláží ze sbírek Pražské plynárenské. Jiří Kolář, Jan Koblasa, Jan Švankmajer, Libor Fára, Michal Šanda  Pavel Holeka. Trochu surrealismu, podivní tvorové, informel, hebrejská abeceda nebo lehce bizarní kalendář 12 ročních obdobích. Je to tak na hoďku, obě podlaží. Jste-li přespolní, na Hlavní nádraží doběhnete i pěšky, a kdybyste chtěli něco do břicha, doporučuji - na opačném konci ulice - Vesmírnu. Tréninkovou kavárnu pro lidi s mentálním postižením, kde mají výborné sladké i slané palačinky a léčebně silný čaj z čerstvého zázvoru . Jo, a vezměte si repre ponožky, v zadní části se sedí na zemi, bez bot.
Druhá nabídka je u Vltavy, s výhledem na Národní divadlo, Petřín a Hrad, pomalu otáčejte hlavu zleva doprava. Hřmotný synovec a jmenovec výtvarníka Zdeňka Sklenáře si tu pro nás pro všechny - a opět bez poplatku - otevřel nevelkou galerii. Smetanovo nábřeží 4 (zastávka tram 17, 18, 22). V aktuálním okamžiku zde můžete vidět další hvězdy šedesátých let - geometrického a barevného Milana Grygara a energeticky abstraktního Karla Malicha. Ale nenechte se nachytat, jejich vystavované práce jsou nové, skoro ještě mokré, vzniklé před pár měsíci. Běžte se podívat, (ne)budete překvapení! A kdyby vás neutracené peníze pálily v kapse, můžete si zde koupit rozličné katalogy a publikace. Třeba tu v tuze atypickém formátu o větracích komínech na Letné od Zdeňka Sýkory. Je za litr a ač se mi moc líbila, nechala jsem ji tam pro vás! A kde potěšit po duchovi i tělo? Třeba v Choco Café. Tam šly v soboty my. Jestli se chcete nechat zabít čokoládou, prosím zde. Sedmdesát dva procent(!), křesílka s výrazným dekorem,  starorůžové stěny, celkově taková výrazně holčičí záležitost. Užijte si to, všecko!

Známá obálka, konečně s milý obsahem.
(Můj sobotní suvenýr: Jiří Kolář -  Opuštěný piedestál, 7,-Kč).
Vždycky žasnu, co s lidmi dělá láska - z přepečlivé studentky totální kost.
(Objekt Milana Grygara, Galerie Zdeňka Slenáře)

Dots, dots, dot.
(Milan Grygar)

Kinetické umění Karla Malicha.

Karel Malich.

Slečně kustodce báječně ladily sněhule ke cyklu grafik pana Malicha.

8 komentářů:

  1. karel malich? aha! musim se dovzdelat, to me bavii.. dotka fotka taky - a ta tva kabelka? !
    asi si na tve tipy poridim blocek. repre ponozky uz mam ,)
    ps. dodatecne aspon hezke pondeli ,))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíš, od toho máš přece kámošku (mrkám pravým okem).
      Za ponožky - pochvala, před nastoupenou jednotkou!!!
      Kabelka - Zara, na účtu díra jak v puse po osmičce ... :o).

      Vymazat
    2. Jo, a výstava Malicha je prodejní. A myslím, že člověk ani nemusí prodat vlastní ledvinu, aby na to měl ...

      Vymazat
    3. hihi no kamosku (umis mrkat pravym jo?! ja jen levym!) mam na ty tipy vid, kdo si to ma vsechno pamatovat ale .) silne nabouravas vsechny me dosavadni trasy. ale do te zary tez musim, az jednou docestuju. kabelku by mohli mit i v me velikosti, narozdil od obleceni :))
      prodejni vystavy takovych hezkych del, to je strasne nebezpecna vec! aktualne mam ale zalusk na neco od lucie skrivankove, vystavovala v lete u nas, byli jsme i s kikim a chtela jsem vsechno.. nadhera. jeste ze to nemam uz kam dat .)))

      Vymazat
    4. Koukám na tu tvou paní L.S., má výborné stránky! Líbí se mi její akvarely a hlavně ona, movie star!!!

      Vymazat
    5. ze jo! ja ucuravam hlavne z tech maleb, navic je to vsechno v mych barvach :)) u nas byla vystava rio - brasil, a to je proste.. uplne muj salek :) koukam vystavuje ted i v praze, tak pokud stihas, jsem zvedava na zazitek!

      Vymazat
  2. Do knihkupectví a papírnictví mám zakázaný přístup. Nemuselo by zbýt na botky pro hochy...:c) Ale ten Kolář je boží, to asi taky nutně potřebuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě!
      Navíc pan K. tam má vystavené jak fotky, tak i objekty samotné - obojí dohromady na jednom místě je výrazně vtipné!

      Vymazat