středa 28. srpna 2024

Dorota Ambrožová: Poslední léto


Aneb jak přežít školní rok.

Zachovejte klid. Přijdou časy. A ty budou navzájem kolidovat. Přijdou termíny. Z nich deset stihnete a na jedenáctý zapomenete. Přijdou seznamy. A na nich ne všechny položky budou nutné, potřebné či správné. Proto je nutné to prodýchnout, zachovat klid a rozvahu. Nepanikařit, nelehat si čelem na kuchyňskou linku.

Dejte tomu čas - ono si to sedne. A zatím si přečtěte můj knižní tip.

V románu Poslední léto jsem byla všechno - dospívající dcera patnáct až dvacet, její nemožná matka i učitelka na gymplu. Už dlouho se mi nestalo, abych se v knížce ztotožnila se všemi postavami. V každé jsem se tolik viděla! Debutující dílo jsem četla na pláži na Korsice a byla jsem nadšená. Tak nadšená, že jsem skvělé pasáže musela mužovi číst nahlas.

Někdy začátkem prosince se máma chvíli strachuje o moje kamarádky, jestli třeba vůbec existujou a tak. Pořád se vyptává na Radku a navrhuje, jestli bych ji nechtěla pozvat někdy na čaj, že bychom spolu mohly upéct cukroví. Jako kdybychom byly nějaké děti z Bullerbynu.
...
"Ty se tomu směješ, mami?!
Tak to jseš fakt dobrá!", hodnotil mě nejstarší syn, když odstavce z knížky slyšel taky.


Knížka je o křehkém dospívání. O koukání na svět a dospělé - a hledání se v tom. O vlastním těle a vlastních hodnotách. O tom, že odpověď "To je individuální" asi není ta nejlepší. "Mami, co jsou to hodnoty?", ptá se hlavní hrdinka své matky. "To je individuální", zní její odpověď. "Mami, jak dlouho je správné po úmrtí člověka držet smutek?" "To je individuální", zní jindy. "Začínám být alergická na slovo individuální," glosuje si pro sebe mladá holka správně.

Taky jsem z jiného úhlu viděla, jak moc můžou tlačit a bolet i otázky a výroky učitelů na střední. Pokládám úplně stejné. "Co chcete dál dělat po maturitě?" "Tak co Vás baví?" "Ale dál studovat byste měl(a), Vy na to máte"! Dorotě Ambrožové se výborně povedlo vylíčit náctiletou kočku, která dělá koniny, citlivě a se sympatiemi. Je to drzá držka, kterou nemůžete nemilovat. Hlavní Hana vám nastaví upřímné zrcadlo. Vaší pubertě, vašemu rodičovství, naší společnosti.

A o čem ta knížka je? O naplněné/nenaplněné lásce s dvojnásobným věkovým rozdílem, o první lásce s klukem, o sexu, o snech a nadějích. O provokaci, kouření na balkóně a malování. O prvním podnájmu, první brigádě, o Klubu experimentálního sexu. O cynismu a zranitelnosti, i když to nejdřív vypadá, že po naší Lolitce vše steče jako po pláštěnce, až na to že vůbec. Novela Poslední léto je pecka tohoto léta. Tu si přečtěte - protože z ní se bude dát čerpat celý rok!

Žádné komentáře:

Okomentovat