neděle 7. ledna 2024

Chemický narozeninový večírek/pokusy pro děti


Týnka si to moc přála - míchat na své oslavě lektvary a kouzlit.

A tak jsme pozvaly kamarádky a s mužem si připravili pár chemických pokusůVybrali jsme hlavně takové, které budou moct dělat všechny holčičky najednou a při kterých budou potřeba rozumné pomůcky, které pak spotřebuji či využiju i jinak.

To je půvabný pokus, na který stačí hluboký talíř s mlékem, potravinářské barvy, tyčinky do uší a kapka jaru. Barvami vykouzlíte na hladině magické obrazce a ve chvíli, kdy do jejich prostředku ťuknete tyčinkou namočenou v jaru, barva se rozletí (chemická reakce mezi tukem v mléce a jarem). Malovat jde i dál a dál, červená, zelená, žlutá, modrá, ... - dokud se z toho nestane hnědá břečka.

Je méně efektnější pokus, za to naprosto nenáročný na pomůcky, a přesto skvěle funguje. Opět do hlubokého talíře nalejete vodu, doprostřed se pokusíte hezky umístit čtyři sirky hlavičkou k sobě (chce to trochu trpělivosti a šikovné ručky) a zase stejně kápnete trochu jaru do jejich středu. Díky povrchovému napětí vody se sirky okamžitě rozletí do stran. Podobně můžete na hladině honit lodičku z alobalu.

Pokus s psaním a malováním neviditelným octem holčičky zklidnil a nebyl tak náročný na úklid jako předchozí dva. Poté co pomalovaly A4, jsme ale dlouho museli čekat, než uschla (asi hodinu). A ve finále při odtajňování se svíčkou pod papírem - ta zahřála kyselinou octovou změněnou složku papíru, celulózu - nám měl tajemný nápis vykouknout. Vykoukl, ale až po dobré čtvrt hodině, čili na tento pokus potřebujete asistenta, který bude ochotný v koutku šudlat výkres za výkresem nad ohněm. Ideální experiment spíš pro komornější párty s pár hostí - nás bylo 11.

Ty si mně líbily úplně nejvíc. Pro každou z holčiček jsem měla vytištěnou A4 jednoduchých květin (na googlu zadejte "omalovánky jednoduché květiny", které si holky vybarvily a vystřihly. Pak jsme každý květ pečlivě složily lístek po lístku, položily na hladinu vody v salátové míse a pár vteřin čekaly, než se nádherně začaly otevírat (díky vzlínavosti vody). Květinky vybarvené fixami navíc barvily i vodu, tento efekt zesílíte, pokud je mísa bílá.

Pokus s absolutně největším úspěchem u holčiček - i jejich rodin, které jej dělaly ještě po zbytek víkendu, jsem našla na youtube kanále brněnského Vida!centra. Začali jsme tím, jak to že neoloupaný pomeranč plave ve vodě (protože kůra má v sobě vzduchové kapsičky) a oloupaný klesne ke dnu. A teď přijde ta největší pecka - když totiž oloupanou kůru zmáčkneme proti plamenu svíčky, vytvoříte si malý domácí ohňostroj. Wow! Pomerančová kůra totiž obsahuje linonen, olejovitou tekutinu a olej v ohni hoří. Krásný a bezpečný trik s opatrností zvládne i dítě. Kůra vám pak nejen klasicky provoní místnost, ale mnoho a mnoho oloupaných pomerančů můžete sníst na následnou svačinu. Nic se nekontaminuje, nezničí, ničím se zbytečně neplýtvá.

A ještě pár extra párty tipů: nejen na pokusy s ohněm jsou super chemické ochranné brýle. Ty jsem všem účastníkům mejdanu objednala jako malý dáreček z oslavy. Holčičkám/prvňačkám sice padaly z nosu, ale když si je jako Týna s fištrónem zapíchnete do copů, drží.

Sama jsem si na mecheche půjčila ještě laboratorní plášť od nejstaršího syna a umocnila jim chemický párty look. Květinu na stůl jsem dala do skleněné kuchyňské odměrky a do podobné kádinky pak brčka na pití. 
...
Fajná párty to byla, i s přespávačkou a palačinkami ke snídani. A kafem pro maminky hned potom.
Svět je báječné místo k narození a ke slavení sedmých narozenin snad nejvíc.







2 komentáře:

  1. Tak kdyby náhodou chtěla Týnka pokusy i za rok, doporučuji zelí: pár listů červeného zelí povaříme ve vodě, abychom získali červený odvar. Připravíme si skleničky nebo zkumavky, máme-li, a zasadite (soda na praní, prášek do pečiva) a kyselé látky (ocet, citron...) a pak už jen přidáváme a zkoumáme. Kyselé zbarvi do ruda, zasadite do modra až zelena a dohromady to navíc šumí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne-u-vě-ři-telné!!

      Jani, děkuji moc - to zní špičkově!

      Odkud to máte?

      Vymazat