sobota 2. prosince 2023

Jak si užít advent


K zítřejší první adventní neděli moje první vánoční desatero - je to tady.

1. Nejdříve si zopakujeme z loňska - nejste Ježíšek a nemůžete stihnout všechno, ano?!

2. Nejkrásnější svíčky do adventního věnce mají v Nile. Značka Original Home, já beru už tradičně lehounký pampeliškový odstín Dinner Yellow. Deset kousků vám vystačí na celý advent a znovu i ke štědrovečerní hostině. A jejich cena - menší než pětistovka - to je úplně parádní peníz.

3. Těsně před samotnými Vánocemi chodíme s přáteli pouštět lodičky na Čertovku a toto je můj další osobní tip z čistého včelího vosku. Tvůrci Nojo na Fleru z něj vyrábějí rozkošné pramice, parníky i šlapadla. Malinkaté svíčky, které můžete s přáním poslat po řece i doma ve škopku. Jsou nádherné a za mě taky poetickým vánočním dárkem.

4. A když jsme u těch přátel a adventních setkávání, doporučuji - toto si skutečně užijte. Poslouchejte, smějte se, společně si utírejte slzy. K Vánocům se váže tolik skvělých historek, inspirativních zvyků i bizarních tradic. Nechte si je vyprávět; věřte, nevěřte. Kdo co (ne)jí, kam a s kým chodí. Já to miluju. Slovenské tradice, polské tradice nebo jak slaví Vánoce skuteční Pražané. Recepty, vychytávky, fígle.

5. K vánočních svátkům taky ale patří všichni, co nám chybí. Ti, kdo s námi ke štedrovečernímu stolu už nezasednou. Chybí nám každý den, každou vteřinu a chybí nám i o Vánocích. Ale mluvme o nich, povídejme si, vzpomínejme v dobrém i se na ně upřímně a nahlas naštvěme. Naslouchejme druhým o jejich maminkách, tatíncích, bratrech i dcerách, kteří už s námi na tomto světě nejsou. Plakejme, prohlížejme si fotky a znovu plakejme. I toto jsou pro mě Vánoce. Bolavé, silné, prožité.

6. A Vánoce jsou i příběhy, které se nejdřív zdály k nepřežití, ale za čas - za čas jsou k popukání. Třeba naše svátky v roce 2016. Chlapečkům nesedl bramborový salát a u jednoho to šlo horem, u druhého spodem. Já šla 27.12 na kontrolu do porodnice, kde mi řekli, že kvůli vysokému tlaku už nemůžu odejít a ošetřující gynekolog mě odeslal do čtvrtého patra na rizikové oddělení. Naštěstí se mi jej podařilo ukecat, že pro tašku domů si skočit můžu - když bydlíme v Podolí. Muž ale nechtěl, abych zpátky jela zase tramvají, a tak jsme Kubovi dali na klín kýbl, Mikimu plínku a on mě tam hodil autem. Kdo by to řekl, že jsou matky, co si na třetí porod chodí do UPMD vlastně na chviličku odpočinout. Týnečka pak přišla překotně na svět ještě ten den večer a já záhy podepsala reverz a šla domů utřít a vytřít, kde co bylo potřeba. Takže happy end.

7. Úplně jiný příběh jsme ale zažili dnes. Poprvé jsme vyrazili na Louskáčka do Národního divadla. Děcka, a to vám doporučuji. Dvě hodiny klasického baletu, kdy jste až zaskočeni, jak hluboko v každém z nás je Čajkovského hudba. Malebná vánoční výprava, blyštivé kostýmy a dechberoucí výkony všech tanečníků, tanečnic i tanečničat. Tak krásně jsme se s mužem, Mikim a Týnkou naladili na advent, až jsem se při závěrečných ovacích dojala k slzám. Vy nebrečte a zapište si za uši, že vstupenky na příští rok se budou prodávat od 1. 7. 2024 - a stojí to za to!

8. Kdo máte radši kino, doporučuji jít na film Bratři a dopředu říkám, že já jsem tým "Ocenila bych je". Film o Mašínech je syrový a hrozný. Tak hrozný, jak jen naše československé dějiny minulého století byly. Biják je to ale taky krásný, statečný, odhodlaný, pevný. A že se podle vás takové téma na advent nehodí? Hodí, protože i tady je hodně lásky, mateřské a rodinné. A maminka Mašinová v podání Tatiany Dykové Vilhelmové je až výjimečně inspirativní postavou a ženou.

9. A jestli teď chcete úplně vypnout a odpojit se od koled, dárků a cukroví, běžte na film Její tělo. O bývalé české reprezentantce ve skocích do vody a po úraze pak o pornoherečce Andree Absolonové. Navzdory tématu ze sexuálního průmyslu je film velice civilní a citlivý. Film o touze být nejlepší, o úspěchu a o penězích. A i tady je postava mámy, kterou hraje výborná Zuzana Mauréry, znepokojivě nezapomenutelná.

A co za desáté? Napište mi tip, čeho si o adventu nejraději užíváte Vy?
Co je podle Vás na adventu to nejpůvabnější?

Žádné komentáře:

Okomentovat