pátek 17. listopadu 2023

Jak přežít malování


Pravidlo číslo první - už se nemaluje v létě, malujete se tehdy, když má malíř čas.

My se k malování rozhodli po sedmi letech v domě. Místo kompletní rekonstrukce starého domu - na jejíž přípravě se zatím stále pracuje - jsme si pouze nechali vybílit zdi. Nabízí se (mužova) otázka, zda jsme s tím nemohli přece jen počkat. Mohli, ale to už bych tady nebydlela já (moje odpověď).

Drobný detail, ale rozhodně ne za drobné, je výměna vypínačů a zásuvek, do které jsme se spolu s malování domu pustili. Když jsme dům po jeho koupi prvně rekonstruovali, došlo tehdy k informačnímu šumu a my najednou měli všude spínače, které mě svým tvarem přiváděly k šílenství - celých těch uplynulých šťastných sedm let. Teď jsme to konečně měli šanci změnit.

Domluvili jsme si proto malíře i elektrikáře, on-line objednali potřebné komponenty a šli do toho. Každý den po práci jsme vystěhovali dva, tři pokoje, malíř je vymaloval a večer přijel elektrikář. Ten se chytal za hlavu, co jsme to objednali, vracel do krabice zpátky to, co mám vrátit do e-shopu a dával mi doporučení k dalším objednávkám.

Bělostné pokojíky jsou boží. Tak božské, až se nám vůbec nechtělo stěhovat do nich všechny ty krámy zpátky. A tak jsme s dětmi opět fotili hračky a obratem je prodávali na Vinted. Ten teď před Vánocemi neuvěřitelně fičí, a jestli se taky chcete výhodně zbavit všech svých již bývalých idolů nebo třeba hraček z kolonky "mnoho plastu pro nic", na Vintedu určitě skvěle pochodíte.

Pro mě pak úplnou novinkou je Knihobot - ten jsem si úplně zamilovala. Knížky, které už máte přečtené a víte, že vracet se nim nechcete, jednoduše vyfotíte v komínku, aby byly vidět jejich hřbety (viz výše). Fotky odešlete přes www.knihobot.cz a oni se vám za chviličku ozvou, zda od vás publikace chtějí. Mně řekli ano, a tak jsme nacpala dvě krabice a na druhý den si pro ně přijel k nám domů kurýr GLS. Jak poznamenal můj muž: Kéž by se všeho v životě mohl člověk takto jednoduše zbavit.

Ano, baráček teď máme jako klícku - ale bez ztrát se to neobešlo. A Sašo, jestli to teď čteš, tak už dál nečti, protože se mi rozbilo zrcadlo od Tebe. A muž rozšlápl jeden dětský obraz. A elektrikář poškrábal šroubovákem zeď a malíř to znovu vymaloval. A já udělala rýhu ve zdi v ložnici, když jsem vracela na místo noční stolek a i toto musel malíř zase spravovat. Podtrženo sečteno nám z těch čisťounkých zdí doma hrabe.

Včera pan malíř odešel naposled. Náš dům stále voní barvou, některé místnosti jsou dokonalé jak z Pinterestu, některé připomínají skladiště. Ještě čekáme na truhláře u Týnky, u chlapečků se bude tapetovat a moc prosíme vesmír, aby nám seslal někoho, kdo bude umět vyčistit lustr zavěšený v šesti metrech. Každý, kdo k nám zatím na tu fušku přišel, jenom zvedl oči v sloup, a když to viděl, zbaběle utekl.

Zaprášené designové svítidlo ve výšce a my dva s mužem padající na hubu. Ale taky rozhodně hotový vánoční úklid; umytá všechna okna v domě, spravený léta utržený ventil u pračky, zaslepené nesmyslné zásuvky nebo nově zarámované výkresy dětí. Po třech týdnech máme hotovo a jsme hotoví. A šťastní!

A jestli i Vy máte doporučení, kam s tím, napište mi - jak se úspěšně zbavit nepoužívaných věcí.
Protože super tipů jako knihobot nikdy není dost!

Žádné komentáře:

Okomentovat