pondělí 26. října 2020

Magdalena Jeleńska: Archistorie


Polský počin architektonické encyklopedie pro školní děti je výjimečný. Je to veliký formát a veliký kus znalostí. Celá Archistorie - vyprávění o architektuře je rozdělena do dvanácti kapitol, které se zkraje monotematicky věnují stavebním materiálům (kámen, cihla, sklo ...) a následně druhům staveb (dům, věž, most ...). Každá z kapitol začíná sympaticky středně dlouhým úvodem a následuje pěkný přehled medailonků typických příkladů ze světa, ale i od nás! A za to z celého srdce děkujeme autorce Magdaleně Jelenské, že si z naší české kotliny vybrala a pečlivě představila Katedrálu svatého Ducha v Hradci Králové, Vilu Tugendhat, Karlův most, ale i modlitebnu Církve bratské v Černošicích. A děkujeme (předpokládám) i redakci nakladatelství Labyrint, která do textu šikovně začlenila naše příměry - třeba že kapacita antického Kolosea odpovídala dnešnímu strahovskému stadionu, asi pro padesát tisíc fanoušků.

Členění celého architektonického slovníku je praktické a nás s chlapečky při čtení vždy hodně bavila nejen minulost unikátních staveb, ale i její žitá současnost - věděli jste třeba že na vršku Velké čínské zdi se nyní každoročně běhá maraton? A stejně jako rodič velice oceňuji i citlivě představenou sociologickou vrstvu funkce architektury, aby si i naše děcka uvědomila, že vnější a vnitřní vzhled bydlení závisí na aktuální módě i společenském postavení a bohatství jeho obyvatel. Ostatně sama autorka - varšavská architektka a teoretička architektury - knihu originálně napsala pro své čtyři děti. A maminka ví!

A Acapulco Studio (Malgorzata Nowak a Agata Dudek) zase umí! Nepřehlédnutelně stylizovaná typografie, křehké ilustrace konkrétních staveb i celková barevnost stažená pouze do teplé žluté, žvýkačkové růžové, zdravé zelené a švestkové modré atypicky přitahuje pozornost, přesto neotravuje, neubližuje ani neničí.

A nádherný drsný papír knihy je taky láska na první pohled.
...
Vydala Raketa v produkci nakladatelství Labyrint.

Celou knížku pravděpodobně nepřečtete na jeden zátah, za to se k ní můžete - malí i velcí - mnohokrát vracet.

Omezená a oku lahodící barevnost.



A povedené ilustrace nepostrádající ani vtip.


Ať se vám čtení líbí - doma s výhledem do světa!

Žádné komentáře:

Okomentovat