úterý 27. března 2012

Zrod abstraktního umění a nepředmětná malba

"Skutečné umělecké dílo vzniká tajemným, záhadným, mystickým způsobem z umělce. Odpoutáno od něho, nabývá samostatného života, stává se osobností, samostatným, duchovně dýchajícím subjektem, který vede materiálně reálný život, který je bytostí." V. Kandinskij: O duchovnosti v umění (1912)


Mí milí milovníci umění, dnes tady máme umění abstraktní: linie, čáry, barevné plochy, často geometrické řešení obrazu. Proč? Nejen jako reakci na nové fyzikální objevy, teorii atomu či objev rentgenových paprsků, ale je tu i hluboká potřeba proniknout k otázkám lidské duše.


Kdo? V. Kandinskij, P. Mondrian, K. Malevič, P. Klee, F. Kupka.


Co?


Piet Mondrian Kompozice č. 10 (1915)




Kazimír Malevič Bílá na bílé


František Kupka Amorfa Dvoubarevná fuga (1912) 
Z dopisů Františka Kupky (1897 a 1899): " ... zažil jsem zkušenost rozdvojeného vědomí, přitom jsem měl dojem, jako bych se díval na Zemi zvenčí. Byl jsem v obrovském prázdném prostoru a viděl planety, jak mě klidně míjejí. Potom bylo těžké vrátit se k trivialitám všedního dne ... "; "To, co následovalo, byla obrovská expanze vědomí. Nalézal jsem se v mezihvězdném prostoru a byl jsem svědkem toho, jak se přímo před mýma očima tvoří galerie ... Zdálo se, že jsem na chvíli vstoupil přímo do středu universální pece kosmického stvoření ... Náhle jsem porozuměl základnímu principu uspořádání kosmu."

Žádné komentáře:

Okomentovat