pondělí 8. července 2024

Jak jsem moderovala finsky


Když jsem dostala nabídku vést průvodní slovo k otevření další pobočky Skibi Kids, hned jsem dostala i nápad.

Byla to moje další krásná pracovní příležitost, představit pozvaným hostům cestu pobočky Skibi na skvělou adresu Revoluční 2 a také jim povědět o výjimečném pražském domě na rohu náměstí Republiky. Stavba z konce devatenáctého století se až neuvěřitelně, opakovaně a stále pojí s dětskou módou. Od prvorepublikové konfekce, přes socialistickou výrobu Drutěvy až po globální značku Benetton.

A ta moje myšlenka? Říct k tomu i pár slov finsky. Nejúspěšnější skandinávská značka dětského sportovního oblékání Reima totiž vyslala svůj vrcholový management, aby byl u toho, když Skibi otevře svou největší a nejkrásnější prodejnu.

S google překladačem jsme dali dohromady tři věty, o tom jak je u nás vítám ve velmi nefinském počasí a přeji jim, ať si užijí barevný svět Skibi, který je pro všechny - pro malé i velké, zblízka i zdaleka. Svoje věty jsem asi stokrát poslechla z googlu i nahlas, do kartiček s projevem si udělala značky přízvuku a na začátek proslovu dala odpočítávání od tří. Finsky počítat totiž umím už od gymplu, kdy jsem v Helsinkách byla na studentské výměně.

Reima CEO Heikki Lempinen zpočátku mé řeči celkem souhlasně kýval hlavou, pak se ale myslím v mém projevu ztratil a ani já nemůžu tvrdit opak. Ve finále jsem však z patra děkovala přítomným dámám a pánům za pozornost a přála jim dobrý večer, a to jsme se zase všichni zpátky chytli, protože tyhle fráze naštěstí taky umím zpaměti už dobrých dvacet let.

A jak bych chtěla moderovat příště?
Se vší úctou a láskou k evropskému severu, prosím,
aby to bylo zas česky - upřímně jsem z té ugrofinštiny byla zpocená durch. 

Hezké odpoledne, dobrý den.

V modré košili napravo je Heikki Lempinen.



A v modrém sáčku uprostřed nejmilejší Martha Issová, která přestřihla slavnostní pásku.

2 komentáře:

  1. Milá Roso, ty se nezdáš - ale ! jo a moc ti to sluší, ! stále. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty barevne saty jsou nadherne, vzorem i strihem ♥️

    OdpovědětVymazat