pondělí 21. prosince 2020

Recept na cukroví šuhajdy


Náš rodinný recept sem píšu, protože jste si o něj napsali vy ve Stories u mě na instagramu. Nepečené šuhajdy pekla moje slovenská babička Veronika a peče moje československá maminka Věrka. Já ze šuhajd už několikrát zkusila udělat dobrotu jednadvacátého století a nahradila v receptu leccos lecčím, ale nebylo to dobré! Tak tedy jen jednou za rok takto.

Potřebovat budete asi sto papírových košíčků o průměru 25 mm.

Na oříškovou náplň:
200 g moučkového cukru
1 dl mléka
vanilkový cukr - vše necháme rozpustit v hrnci a odstavíme na 5 minut.

Pak přidáme 100 g másla
2 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
100 g mletých vlašských ořechů - a smícháme dohromady.

Na čokoládovou polevu:
200 g ztuženého tuku (omegy) - necháme rozpustit
180 g moučkového cukru
80 g kakaa.

Na ozdobu:
200 g lískových oříšků

A nyní plníme košíčky na tři vrstvy - čokoláda, oříšková náplň a zase čokoláda - hezky čajovou lžičkou (a protože směsi v hrnci tuhnou, nechám si vždy na sporáku jeden malý plamen, a pár krát si je během nalévání maličko rozehřeju). Ve finále nahoru doprostřed jemně umístíme lískový oříšek. Košíček by měl být pěkně plný jen do dvou třetin, aby šla sladká dobrota šikovně vyloupnout do úst, aniž bychom se vůbec zašpinili. A když máme hotovo, necháme šuhajdy ztuhnout v chladu, a tam taky o Vánocích skladujeme.

Tak ať vám chutná - společná tvorba i štědrovečerní sladká tečka!



Žádné komentáře:

Okomentovat