úterý 10. července 2018

Krotitelka pražských strašidel


Divokou knížku sedmi tajemných příběhů pro děti napsala devítiletá Rozálie Vondráčková. Fakt!

Rodiče jí našli učitele angličtiny - Martina Babice a ti dva spolu vymysleli výborný projekt: že napíší dvojjazyčné česko-anglické pohádky ze současné Prahy. A když nám to vše dlouhovlasá Roza (dneska 13 let) na křtu knihy vyprávěla, smála se u toho vesele jako každý správný cool týnejdžr, zatímco M.B., sedíc na barově stoličce ve vinohradské kavárně vedle ní, měl v sobě klid a stručnou vyjadřovací i osobní skromnost.

Knížka vás nadchne. Na začátku každého vyprávění potkáte nevycválané dítě (co nejí, nespí nebo tahá se s druhými o hračky), které se svým nevy/chováním dostane do křížku s některým z metropolitních strašidel. Naštěstí je tu laskavá a milující kočka Františka - plná kladného očekávání, které žije spolu v bytě s obrovským stromem ginkovníkem uprostřed a ochotně zachraňuje dětské zoufalce.

Levá stránka knihy je s českým textem, kdy větší písmo pomalu přelouská i prvňáček, pravá je pak vždy anglická. Magické vyprávěnky se přesně odehrávají v pražských ulicích, takže oceníte i názorně otištěné mnohé mapy uvnitř, včetně zobrazení nynějších památek, které jsou do plánků kolážově zakomponovány v podobě reálných černobílých fotek. Je to poučné i šikovné najednou. A dynamicky nedlouhé pohádky mají v sobě na chlup stejnou energii jako expresivní ilustrace Soni Juríkové i celé typo|grafické zpracování publikace od Studia BREISKY, včetně rozkošně narazítkovaných přímých řečí.

Dobro, zlo, odpuštění. Pomoc, náprava a dobrý konec. Vtipné aluze na umělecko-společenská témata, která se dnes nesou Prahou, třeba rudé trenky na Hradě nebo nadživotní miminka na Žižkovské věži. Nebo fajn vybraná nomen omen postav (Viktor Neposlech, Johanka Vzteklá, Prokop Nespava). To vše vás doma bude poutavě bavit, ať už si hojně ilustrované pohádky budete společně číst na chalupě v trávě nebo rovnou použijete velkou modrou přiloženou rozkládací mapu a půjdete prázdninovou Prahou po kočičích stopách.

Netradičně vzniklá knížka bude podle mě dobře fungovat i jako chytrý suvenýr, který teď můžete vyvézt za hranice. A koho čeká delší letní cestování, ocení její audioknižní variantu, jež kouzelně načetla Simona Babčáková a Tonya Graves.

...

Tak čtěte a poslouchejte a dívejte se okolo sebe! Ať jsou vaše oči i hlava otevřené.











Fantastická mapa!


7 komentářů:

  1. Nádhera. Kéž by to nebylo tak drahý. :-(
    Počkám až bude v knihovně. Krásné dny, Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy co vše nestihnete.....kde máte náhradní zdroj energie?
    Ivan z JI

    OdpovědětVymazat
  3. Vyrostla jsem na Bornovi a Zmatlíkové a tak tenhle trend ilustrací poslední doby v knížkách pro děti nejsem schopna nějak absorbovat. Ale proti gustu ... Hlavně, jestli se líbí dětem... Krásné prázdniny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno, i za nás byly takové ilustrace - namátkou třeba Jiří Šalamoun... Jsou různé styly a to je dobře :)

      Vymazat