středa 27. března 2019

Projekt Piňata


Vstoupit do knihkupectví a vybrat dobrou dětskou knížku dneska skoro nejde. Police pro prohýbají pod strakatými hřbety knih, komíny vyskládané na panelech v prostoru se tyčí až do výšky vašich očí. A co teď?! Kam sáhnout pro chytré čtivo, které odpovídá věku (ne)čtenáře? Která z novinek stojí za to? Povedl se překlad do češtiny? Je nakladatelství zárukou kvality? A co kdybych i od dětské knížky odvážně chtěla jistý filosofický/etický/globální/lokální přesah?

Když mám sama dost času, moc ráda si i v největších knižních prodejnách sahám knížku po knížce a umím si ke své vlastní radosti odnést domů Kubkovi, Mikimu a Týnce knížky, které se mi vizuálně líbí. Když ilustrátor vyznává stejnou výtvarnou poetiku nebo mému oku třeba lahodí zvolené barvy, s velikým potěšením lapím knihu a jdu platit. Ve vzhledu knížky problém nevidím, ale jak na správný obsah uvnitř? Kdo to za mě honem přečte dopředu?

Léta jsem chodila na horké kafe a horké knižní tipy za Terezou Booth do jejího knihkupectví Pinwheels. Nenakupovala jsem tam jen pro svá děcka - s důvěrou jsem jí diktovala i požadavky pro cizí mrňata: Češi žijící v cizině, cizinci žijící u nás, dyslektici, logopedi, botanici, dinosaurologové, srandisti. A zlatá Tereza a její Pin-tým neváhali a hned mi cenně doporučovali, ukazovali, listovali a představovali.

A jsem ráda, že dneska naopak já můžu vám představit jejich nový projekt.

Jmenuje se Piňata a patří do škol! Je vymyšlen pro žáky prvního stupně základních škol. A pokud se pro něj rozhodnete, každý měsíc do třídy vašich dětí bude poslán balíček se dvěma tituly - vybraný podle toho, do které třídy žáci chodí. Cílem nového projektu je vytvořit dětem kladný vztah ke knihám. Dávat jim knížky, které budou opravdu číst. Pomoct začínajícím čtenářům se čtením. Přizpůsobit výběr knih i méně zdatným čtenářům a hlavně pomoct učitelům a učitelkám: s výběrem i anotací. Projekt Piňata by rád zavedl ve třídách rituál - společné rozbalování knížek, povídání si o nich, vzájemné si půjčování.

Jedna třída tak za rok obdrží minimálně dvacet knih a dál už je jen na rozhodnutí celé třídy, co s knížkami po přečtení podnikne. Dají se prodat na školní akci nebo darovat do školní knihovny.

Projekt Piňata si lze předplatit na 10 školních měsíců a výše předplatné je 9900 korun.
Včetně interaktivních bonusů v balení.

Děti si s knížkami vystačí až do třetí třídy.
A protože vývoj každého dítka je jiný, každý bude moci čerpat z třídní knihovničky a zlepšovat se ve čtení,
aniž by musel držet krok s ostatními.
...

V případě vašeho zájmu prosím kontaktujte Terezu Booth na pinwheels@pinwheel.cz

A tady už barevná ukázka Terezina aktuálního výběru třeba pro třídu našeho Kuby. Dvě knížky.

Pan Kdybych hledá kamaráda.
A Bruno ve městě.

A milé základní čtenářské vybavení se záložkou.


Jedna knížka je česká, druhá původem anglická. Obě jsou z psího života a obě navýsost vtipné!
...
Větší písmo, větší odsazení řádků, rozdílné množství textu.
Pavel Šrut nádherně pracuje s češtinou a Bruna si Kubuš už přelouská sám.

Tak držím palce, ať se Piňatům mezi vámi dobře daří!

4 komentáře:

  1. Krásný nápad, okamžitě mě nadchl, už to vidím, jak s dětmi (třídou) každý měsíc otvíráme balíček a těšíme se z knih.... ale ta cena!!! Pokud dobře počítám, vychází na knihu téměř pětistovka. I když chápu, že poštovné a balné není zadarmo, zdá se mi to moc. Škola mi určitě na 20 knížek 10 000,- nedá,můj sponzor (manžel) asi taky ne... A nastoupit na první rodičovskou schůzku budoucích prvňáků a tohle na ně vybalit asi taky nedokážu. Veliká škoda :)
    Jinak moc děkuji za inspiraci (už s dětmi o výtvarce pracujeme s knihou s dírou a pro ty budoucí prvňáky mám nachystanou Levou zadní) Ka.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda , že Vás náš projekt zaujal až do chvíle, než přišla řeč na cenu.
    Ráda bych připomněla, že za každou vybranou, zabalenou a poslanou knížkou je kus práce.
    Rádi bychom to dělali zadarmo s láskou, ale bohužel to děláme s láskou za peníze.
    Tereza Booth

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Láska má je zákon, zákon je láskou.

      Vymazat
  3. Za vším je práce, kterou někdo musí zaplatit, to je jasné. Jenže při dvaceti dětech ve třídě by každé muselo přispět skoro 500,-Kč, což je dost (nemálo rodičů má děti dvě-tři). Ale hlavně - takto udělát z knih cosi nesamozřejmého, exkluzivního, luxusního, na co se vždycky měsíc čeká. Přitom knihy jsou to, čím musíte děti obklopit, zahrnout, zasypat a taky jim samotným musíte dát možnost si vybírat a volit - v knihkupectví, v antikvariátu, v knihovně. Pro mě má mnohem větší cenu, když si předškolní dítě potisící zaujatě "čte" jízdní řád, než když vidím na instagramu všechny ty skandinávsky designové pokojíčky, kde novorozenci mají povinně poličku s Mapami a Gerdou... no ale asi si nerozumíme, že? :-)

    OdpovědětVymazat