úterý 19. března 2019

Olga Bušková: Domov jako talíř


Chcete-li si udělat večer jen pro sebe. Chcete-li na chvíli úplně odstřihnout od svých tlaků a trápení. Chcete-li si tak trochu zameditovat. Chcete-li se zasnít.

Když vás baví vaše bydlení. Když milujete své doma. Když vám adrenalin v krvi příjemně zvedá šoupání skříní po bytě. Když vám pohled na ladně zařízený pokoj přináší silný pocit štěstí.

A jestli k tomu i rádi pečujete o svou duši. Jestli rádi věříte nevysvětlitelnému. A jestli máte rádi pořádek, nalijte si do skla váš oblíbený večerní nápoj, rozsviťte si lampičku a vypněte svět okolo. Šikovná knížka Domov jako talíř vás potěší, pobaví a výborně nastartuje k jarním interiérovým (i osobním!) změnám.

Lifestylové čtivo vás pod slovníkem kuchařky pěkně provede vaším obydlím od předkrmu (Vstupní prostor), přes polévku (Kuchyň), hlavním chod (Obývací pokoj), až po dezert (Ložnice) či nápoje (Koupelna). Olga Bušková se ráda kouká na svět optikou feng-šuej a tato knížka je jejím velmi dobře kořeněným labužnickým průvodcem domovem.

Spolu s ní se projdete od předsíně po toaletu a vždy se mile usmějete nad výbornými ilustracemi jednotlivých místností od Báry z Nikolajky. Kresby jsou barevně minimální, za to její krasopísmo maximálně krásné a celkově na mě obrázky působí tak lehce|vtipně, až mám chuť hned vyskočit a udělat si to doma úplně stejně. Autorka textu Olga vás v každém pokoji přesně a jasně upozorní na jeho esenciální funkční nutnosti, v bodech a puntících vám jednoduše ukáže, co by tam naopak být nemělo a ve finále následují otázky, na které jsem se pokaždé těšila nejvíc. Na otázky mířené na mě, které jsou něco mezi vlastní psychohygienou, interiérovým designem a uvědoměním si svých snů a plánů. A nechybí jim ani správná dávka humoru. Mezi moje nejoblíbenější patří:

Co nesmí přes váš práh?
Co má pro vás zajímavou chuť v životě kromě jídla?
Je ve vaši ložnici vidět, že patří dvěma lidem?
Můžete si do koupelny přinést tři věci z jiných místnosti - jaké to budou?
Nebo - co byste dneska nejraději spláchli?

Tuto příručku domova není nutně brát děsně vážně, myslím, že jí naopak sluší dívčí přístup nad věcí v kombinaci zdravého sebevědomí a živelné chuti po novém, jiném, zajímavém. A je hodně nosné podívat se na své bydlení očima někoho jiného - já se občas až lekla! My teď určitě doma nemáme vstupní dveře podle mých/ezo představ, kterými by k nám mohla dobře proudit energie. Za to absence konferenčního stolku prý není na škodu, střed obývacího pokoje by měl být ideálně bez nábytku. Nám tam zpravidla vegetují naše děti, a tak si to tak i nadále tedy rádi necháme. Do pracovny zase možná zauvažuji, jestli si nemám pořídit i rostlinu na stůl, aby mi - jak radí knížka - vykvetl úspěch, zatímco sektory na svém pracovním stole už rozhodně měnit nebudu, na to už jsem příliš stará vražda. Nějaký sukces bych si ještě přála, zešílet nikoli! A asi největším námětem k manželskému kolokviu nám budiž skutečnost, jestli je i u nás v ložnici vidět, že patří dvěma lidem. Barvy na stěnách i podlahy jsem vybírala já, obraz na Andree Tachezy jsem vydynadala taky já a pravidelné převlékání duchen je taky můj rajón. "Ale dyť to není práv-dá!," rozohnil se v posteli David. "Já jsem tady přines´ ten přímotop, aby ti nebyla zima ... ," usmál se  na mě dvojznačně vřele můj muž, když jsem to s ním chtěla začít debatovat v lůžku.

Přeji, ať vám je doma teplo. A ať vám čchi správně proudí bytem i životem.
Přeji příjemné čtení.
Knížku, aby vám domov voněl a šmakoval, si můžete naservírovat tady.

O autorce, která pomáhá lidem harmonizovat jejich prostory a životy.

My ( rodinný portrét v předsíni máme, co vy?


Ach, ty božské ilustrace!

Rozněžněle musím napsat -  úplně jak u nás - puntíky na zdech, kam se podíváš.


A ještě krásná Bára a její minumalistické útulno.

2 komentáře:

  1. Krásné, Roso! Ležím s virózou (trapně klasickou, nikoli prezidentskou), ale nejradši bych jen na základě těch pár ukázek vyskočila z postele a dala se do šlechtění našeho bydlení. Tyjo, s tou ložnicí ale budeme taky na štíru, jak se tak unaveným okem rozhlížím...muže jsou tu zrovinka akorát čtyři knížky a jedny spací trenky :D.
    Hezký den, jo a ještě - ty bleďounce žluté primulky, co vám lezou na zahradě z trávy...čirá nádhera a jarní něha :-).
    Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leonku,

      ať jste brzy fit a můžete zas doma žonglovat nábytkem a vším, klidně i v ložnici! Pusu.

      Vymazat