pondělí 18. února 2013

Tyrkysové prvky v kuchyni

Míchám si.
Pro veselou náladu.
Vanilku s odstíny modré a zelené.

Inspirace na zdi - normálně tam visí má pletivová nástěnka, ale jedné návštěvě se teď tak líbila, že prostě odešla i s ní.
Cedule nahoře je dárek z Aljašky.
A dole vlevo prázdné místo čekající, až přiletí ptáci z Karviné. 
Má nová miska - ze šamotky. Zvenku dramaticky drsná, vnitřek jsem vylila tyrkys glazurou.




Střihla jsem obal od čaje plus ozdobný puntíkatý arch papíru a osvěžila víko čajové krabice. Úplně září.

Kuba zahradníkem aneb kontrolujeme každé ráno. Bylinky na okně.
U nás doma. Hezký den vám vinšuju!

27 komentářů:

  1. Zásilka je právě doručována....za to všechno může Česká pošta :D....za to, že další tyrkys je v balíku místo v kuchyni! I´m so sorry! :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli,
      taky to napjatě sleduju a těším se!!!
      Vůbec se neomlouvej, furt jsi ještě v limitu :o).
      A hlavně: DON´T WORRY, BE HAPPY ... že?!?

      Vymazat
  2. To máte doma dva sporáky? Na poslední fotce nikde nevidím ten plynovej, na kterém je umístěna konvice na kafe... Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je zapuštěný, ne? A je na něm ta černá deska....

      Vymazat
    2. Terezko, Olívko,
      máme tuhle vychytávku - http://www.elimal.cz/varne-desky/varna-deska-fagor-ee-9401-plynova-prodano.
      Ale vyrazily jste mi dech vaší pozorností!!! ... :o)

      Vymazat
  3. Kava sa vari ako vidim, ktou mas radsej? Kotogo( tak sa to pise?;)) alebo kapsle? Mne tie kapsle prestavaju chutit...a tyrkysova je skvela, rovnako ako miska:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My tomu léta doma říkali džezva, ale pak si v jedné moudré knize přečetli, že je to snad moka konvička - ale ruku bych za to nad plynový sporák nedala ... :o)
      Osobně mám tohle pořadí káv:
      1. Jakákoli káva v kavárně v zahraničí.
      2. Jakákoli v kavárně u nás.
      3. Jakákoli, kterou mi někdo uvaří.
      4. Self-made, čili rychlovka z kapslí.

      Vymazat
    2. Vidim, ze poradie mas uplne rovnake. Akurat som googlila a kavovar moka sa vola aj koťogo :-) My sme to tak doma volali a volame...:-) tak prijemne kavickovanie..ja idem cajickovat pri lieceni chripky...

      Vymazat
    3. Ko-ŤO-GO - je každopádně nejhezčí slovo na světě!!!
      Přeju, ať jsi/jste brzy opět fit!

      Vymazat
    4. Tyrkysová moka konvička je dokonalá! Dostala jsem chuť vytáhnout tu naši (i když je jen trapně obyčejně stříbrná) a udělat si zas jednou jiné kafe než z french pressu.

      Jo a džezva je tohle :http://lets-get-lost.com/2011/09/souvenir-giveaway-dzezva-from-sarajevo/ (A mým velkým přáním je vyzkoušet jednou kafe z džezvy.)

      Vymazat
    5. Mým odteďka takyyyyyyyyyyyyyy :o). Díky.
      Dani,
      jinak to máme úplně stejně - já taky někde on-line něco zahlídnu a hned to chci doma! A taky máme jednu konvičku stříbrnou, jenže ta je jen na dva šálky, zatímco tahle tyrkysačka je na 6, což jsou ale pro nás dva s mužem dvě normální ranní kávičky ... :o).

      Vymazat
  4. Tady někdo jede na vlně tyrkysové ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mořská by byla asi lepší,
      ale tak aspoň tak ... :o)

      Vymazat
  5. Hezký to máte doma, o tom žádná. Ovšem hvězdou všeho je crédence, vždycky když ji vyblejskneš, tak se zasním, je úžasná:-) A tyrkysová je krásná, je to vlastně jediná barva, kterou si pouštím ke své oblíbené šedo-černo-bílé kombinaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak o tom žádná,
      takový příběh jako kredenc lamino neumí dnes (a ani za padesát let umět nebude) vyprávět. Taky ho miluju a denně hladím :o).
      Přírodní materiály vnáším aspoň na doplňcích.
      Jinak - děkuju za pěkný komentář, je mi jasné, že právě lince by se dala vytknout tisíc a jedna věc ...

      Vymazat
  6. Ta tyrkysová konvička je skvělá...a moc se mi líbí nástěnka i bez nástěnky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se ale nelíbí domácnost bez nástěnky: věčně hledáme - lístky do divadla od Ježíška, průkazku na plavání, kalendář nebo fotky, kde mně to sluší a muž je šlank ... :o).

      Vymazat
  7. to neni jen tak nejaka tyrkysova, treba ta konvicka je proste teal jak vysita - jedna z nejmodnejsich barev ted, tss ,)) very good .) my konvicku dostali na vanoce, na mne je to moc silne, muz si libuje! asi si nejake male obrazky vylepim i jinde nez v pracovne.. ty tve kuchynske vypadaji moooc kouzelne! jo a ocenuji UBRUS! mozna ho zas doma zkusim, ale nejsem si jista, jaky mam zvolit vzor, aby na nem hezky zanikaly vsechny fleky, co budou nasledovat v rychlem sledu ,)
    btw na baby-zahradniceni se tesim taky, ale zatim malo slunicka, chcipaji i ty jiz vzrostle bylinky :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cožeeeeeeeeeeeeeee?
      Tak to si děláš srandu - já mám něco, co je nejmodernější teď?!? Já omdlím, to se mi v životě nestalo ... :o).
      Kávička příliš silná? Zkus jen po ouško a zbytek mlíko ... :o).
      Add ubrus: jsem kdysi četla "Deset rad pro krkavčí matku" a tam bylo napsáno, že dítě se má stát součástí tvého života, ne ty jeho. Se toho držím zuby nehty, prostřený stůl jsem měla dřív než Kubu, že?!? A nevzdávám to. I přes protesty muže či jeho non-estetické návrhy omyvatelných ubrusů - vikslajvant is dead!!! Tenhle ubrus je vlastně tuším přehoz na gauč, je strašně obrovský, a tak ho můžu různě obracet a otáčet, navíc jeho dekor je kompatibilní se špenátem, brokolicí, dýní a meruňkovým džemem. Jen červenou řepu nikdy nepřežije ... :o(
      Baby-zahradnickou-školku s tebou budu případně konzultovat, v přírodopise jsem bývala tradičně slabá, ale co třeba hrách?

      Vymazat
  8. Zdravím,doma to máte úplně parádní,fakt.S ubrusem jsem se rozloučila a navštěvuje nás pouze na nějaké svátky:),uhájila jsem občas tzv.napron nebo běhoun,jen se nestačím divit jak nám neustále, samo sám od sebe neustále cestuje z jednoho rohu do druhého,poté na půl žerdi plandá ze stolu atd.Ale nikdo s ním nic nedělá...a i když nepokrývá celý stůl,kde myslíte,že končej všechny fleky.Někdy to vypadá že slouží jako terč:)Ale co mě dostalo úplně nejvíc je ta Vaše retro mřížka pod nádhernou kávokonvičkou:) to si pamatuju od našich a ještě jsme měli litinový tál,těžkej jako...Mějte se krásně a kávě zdar:)Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, taky mám nezřídka pocit, že David s Kubou hrajou soutěž o první flek na čistém ubrusu :o).
      Mřížka je normálka z tesca, milionkrát ohořena má pravda už pěknou patinu. A litinový tác mám taky!!! Dostala jsem ho od maminky do domácnosti, protože jak jinak vařit na plotně, že?!? Ony totiž ty dnešní moderní sporáky nic nemají. A co teprve františek o Vánocích a spol. :o)
      Pěkný úterek, kávě třikrát nazdar!!!

      Vymazat
  9. Ach jo, takhle uklizeno už u nás dlouho nebylo. Ale to jen naokraj... To hlavní - kombinace žlutá (vanilková) a tyrkysová je jedna z nej! To by mě ani ve snu nenapadlo, že i tyhle konvice se dělají v různých barevných variantách, dobrá vychytávka. Miska už jen svíčka na dortu, stejně jako ta "nástěnka". Cedulka z Aljašky mi v pondělní ráno vykouzlila úsměv na rtech;-). A velké plus na závěr za ty eco přípravky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eco-přípravky? Ty jsi ale detektiv!!! Vítejte na mém blogu, paní Colombová :o).
      Když já vždycky vidím na fotkách tu Grešákovic kuchyň, jako klícku - říkám si, ty jo, jdu aspoň naplnit myčku ... Taky jsem se nedávno proklikala přes foto-rady, až k článku, jak správně fotit interiér a jedno z dosti dobrých doporučení bylo odstěhovat ze záběru, vše, co se vám nelíbí a kvůli fotky klidně i posunovat nábytkem (tak daleko ale já už nešla ... :o)).
      A moka konvičku jsem objednala z Brna, dušička ve mně byla malá, jaká ta barva nakonec bude, ale jde to :o).
      Ceduli mám taky ráda, jen škoda, že pár, co nám ji dal, už se rozešel, ... ona asi chtěla ... něco jinak ...

      Vymazat
    2. Zdálo(?) se mi, že tam vidím žabku Frosch.... Ano, Grešákovic kuchyň je skvělá i v reálu; a taky tak uklizená. To já bych musela odklidit půl kuchyně. Máme jen jednu malou zavřenou skříňku, jinak vše na odiv, což se mi sice líbí, ale nepůsobí moc fotogenicky. Tak třeba jednou, až bude extranaklizeno;-)))... Bojim bojim, že s tím chtěním je to tak trochu vždycky.

      Vymazat
  10. Ráda bych se zeptala právě na tu moka konvičku (ano, je to opravdu ono, poprvé vyrobeno pro výrobce hliníku Bialletiho :-) ta tyrkysová konvička je nějaká archiválie staršího data nebo nějaký nový výrobek? Já mám právě klasiku, vypadá to nějak pdobně jako tady toto http://www.naseobchody.cz/kavovar-berg-300-ml/, ale něco podobného by se mi hodilo do kuchyně... ještě lépe v červené :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zuzi,
      konvičku jsem naježila loni na Vánoce mému muži. Koupila jsem ji přes e-shop http://www.kapesni-noze.cz/inshop/obchod/moka-kavovar-47x35x30-modra+id-01010Z%2F3TBSO.html

      Našla jsem ji tak, že jsem přes google zadávala "Moka konvička" plus různé barvy, myslím, že sehnat tak červenou nebude žádný problém.

      Držím palec, a když tak se pak pochlub :o)

      Vymazat
  11. díky moc za nekonečnou inspiraci, ode dneška si spojuji Podolí již jen s příjemnými zážitky (já tam nerodila, jen velmi často navštěvovala chirurgii v Sinkulovce). Prosím porsím prosím jak dokážete 1. uidržet tak neuvěřitelný pořádek, 2. neschraňovat krámy.
    Po čtyřech letech v novém domě se v nich topím.
    Nepřijala byste u nás angažmá jako bytový designer?
    Petra

    OdpovědětVymazat