pondělí 28. ledna 2013

S sebou





Na cesty.

Děsně se mi líbily tyhle a tyhle tašky, až jsem si jednu - ne nepodobnou - sama ušila. Látky koupila v sobotu dopoledne a po večeři zasedla ke stroji. Použila jsem střih na košíčky, trochu prodloužila šířku a přišila zip. Tedy - večer vše krásně ušila, nadšená, jak látky k sobě sedly a ráno zase vše - do posledního stehu -  vypárala a ušila znovu. Koho už nebaví číst má opakovaná líčení párácích árií, nechť prosím přeskočí následující odstavec.

Na úvod jsem se hluboce zamyslela, jak všít zip pěkně mezi vnější a vnitřní látku. Šití zipů je pro mě vždycky IQ test, pro samý dým nejde u nás v ložnici vidět na krok, jak se mi při přemýšlení kouří z hlavy. Nakonec jsem to nějak vymyslela a obě strany zipu měla přenádherně všité, radost pohledět - řeknu vám. Když jsem pak ale sešila látku napůl, abych měla kapsu, které pak přešiju a ustřihnu rohy a mám košík, zjistila jsem, že tyhle košíčky se přece šijí zvlášť vnitřní a zvlášť vnější látka, takže sešité švy šly dost hnusně vidět a celé to bylo hnusné, a tak jsem si dala panáka a šla spát, vždyť už bylo zítra. Konec už znáte. A proč vám to tu tak ne úplně jasně popisuju? Jednak je to pravda. Jednak protože nikdy nic není - jak říká můj taťka - "Hup na krávu a už je tele"a pak: mně se tohle na šití vlastně moc líbí. Že jde všechno vrátit zpět (samozřejmě střihlá látka je střihlá látka), ale špatné ušití se holt vypárá a můžu to zkusit nanovo, jestli to nevyjde pěkně třeba tentokrát ... :o).

Abych byla upřímná, jsem do téhle etuje teď úplně zamilovaná. Beru ji s sebou všude (zrovna jsem spolu na horách) a dávám si do ní takové ty veledůležité drobnosti, které - mimo domov - nikdy nevím, kam si dát, abych je hned našla: nabíječku, sluchátka, hodinky, krém na ruce, šnupltychl apod.

Těžko popsatelný tvar, ale funkční.


Kovový zip - oblíbený prvek,
ale s velkým respektem - nemusím na něm jehlu zlomit vždycky, že?!?




Vyšívaná džínovina - věděli jste, že něco takového existuje?
Ale jemňoučká, šila se krásně.



Vnitřní látka je kouzelná,
vždy když na mě jde chandra, běžím se na ní podívat a hned je mi líp.
Moře ... ?




S sebou aneb Rosička na výletě.

24 komentářů:

  1. Roso, opět krásné. S tou jehlou... aspoň už máš dobře natrénovanpou její výměnu, já v šicí stroji jehlu ještě neměnila, natož ve své owerlocku, tak se zatím bojím i navlíkat niť. :-)
    Krásné hory, užívej!
    KlapE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi,
      ď.
      A řetězy na auto nasazovat umíš? Když je potřeba, člověk/žena zvládne vše, hihi.

      Vymazat
  2. "Závidím" lidem, kteří jsou takhle tvořiví a sikovní.. Obrovsky obdiv, já mám problém prisit i knoflík.. Tasticka krásná a máš pravdu, vnitrni látka dodává dobré nálady :-)
    Přeju báječné zážitky na horách. My zase jezdíme na výlety z hor do mesta ;). Minuly týden se konala zasnezena Praha a Vary, ve skoro -10 to byla romantika, svarak hrozne rychle chladnul.. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,
      jsem ráda, že máme obě z modré látky radost!
      A výlety? Není nic lepšího než změna každodenního stereotypu - to můžu: kdykoli, kamkoli. Hory, doly, město, všechno!!!

      Vymazat
  3. Tento blog som objavila až nedávno, tak žiadne "páracie árie" som ešte nečítala. Tieto sa mi veľmi páčili. Váš opis je skutočne čarovný! Nehovoriac o tom, že taštička tiež.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooooooooooooo,
      díky za lichotky.
      A slibuju, ještě nějaké párání jistě ještě bude!!! ... :o)

      Vymazat
  4. Keby v mojom siti jediny problem zips, tak som cela happy:) modra latka je krasna, rovnako ako aj ta riflovina:) a tasticka skvelaaa:) peknu dovolenku na horach prajem;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Keby bol...ani.pisat neviem:)

      Vymazat
    2. Sunny,
      děkuju za přání, pochvalu, všecko!
      PS: Vím vím, jaké to je jednou rukou psát na blog a druhou vařit, hrát si s vláčky, věšet prádlo a dávat nádobí do myčky. V režimu "matka - chobotnice" se na nějaké to slovo navíc, či míň zas tak nehledí ... :o)

      Vymazat
  5. Hezky jsi to vykoumala...a kampak pojedeš na výlet???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že?! ... :o)
      Premiéru měla krasavice na Šumavě, ale na svah jsem si ji nebrala, zas tak mešuge nejsem!
      A další plánovaná destinace? OLO, určitě!

      Vymazat
    2. Ok, už tě čekáme:-))

      Vymazat
  6. krásná ... taky jsem si šila ... trošku jiný typ, nosím jí skoro pořád ... a co v ní tahám??? háčkování ... ať slouží co nejdéle a nejlépe:-)))) krásné zasněžené pondělí Mara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky.
      Hmm hmm, háčkování ... já už to zkoušela dvakrát, ale nějak mě to (zatím) neokouzlilo, přitom mně se tak líbí háčkované přehozy na postel nebo sedáky na zem, jo jo!

      Vymazat
  7. já jsem taky poměrně nová, ale o to nadšenější a pravidelnější nakukovatelka na Tvém blogu, líbí se mi tvé vtipné příspěvky i to, co kutíš :o) zdravím z Havířova!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt?!?
      Tak to tě vítám na svém blogu, má milá rodačko!!!

      Vymazat
  8. Tak tohle "tele", byť "hup na krávu" na dvakrát, se povedlo náramně! :-) Užijte si hory! Taky se chystáme, už se nemůžu dočkat. Snad vydrží zdraví a aspoň trochu sněhu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak - a odteď říkám téhle tašce TELE, stejně - kdo se má v těch taškách vyznat ... :o)
      S horama držím palce, my jsme nadšeni - po dvou letech opět ski, ale ty nožičky ... to je slabingr ... :o(

      Vymazat
  9. Tě miluju! To je zase taková nádhera! Jó, to mě se taky ledascos líbí a kdeco obdivuju, jenže u toho zůstane, protože s jehličkou takhle pracovat prostě neumím (a taky nemám tu trpělivost). Ale tvoje kousky jsou geniální a fotky a ... a vždyť víš!
    Ještě mám hořkou příchuť na patře z uplynulých voleb, ale ty jsi mi svým blogem zase krásně zvedla náladu (jsi taková moje malá slivovička, viď?) ;)).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slivovička? Aha, tak proto muž mého života nezřídka vykřikuje, že ho ze mě bolí hlava ... :o).
      PS: Musím se ti přiznat, z fotek jsem měla tentokrát velkou radost - tomuhle TELETI to prostě sluší, děsně a furt ...
      PSS: My volby přežili jen díky "hodně sněhu, málo wifi", ale co budeme dělat dál ... příštích pět let ... netuším :o(

      Vymazat
    2. Milá Roso, prohlížím zase tvůj blog a žasnu, kolik je tu zase "ňůs". ;-)
      Já ti řeknu, co budeme dělat příštích pět let...pít slivovičku ;-).

      Vymazat
    3. OKA, jdu si vygooglit nějaké fešácké štamprle, ať to má styl ... :o).

      Vymazat
  10. ja se pul roku odhodlavala k siti zipu. po usiti 15cm jsem se slavnostne trefila, ohla jehlu, vymenila.. smodrchy smodrchy a odvezla stroj do servisu, gr! tak ted nevim, jak dlouho budu sbirat zas odvahu, ale jako motivacni blog je to tu vyborne ,) parani 3x nazdar, taky mne to ceka ,)) kazdopadne jsem byla zvedava co bude za zapletka, cekala jsem rub a lic zamenen nebo neco takoveho ,)) telatko dobre, tu vnitrni morskou latku jeste nekde nemaji? a cesty.. zpracovavam to tu, jezisi, uz zas!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kočičko,
      a je ti jasné, že to byla STEJNÁ SOBOTA ... !!! Asi nějaké korupce na Slunci ... :o).

      Vymazat