sobota 5. ledna 2013

Městem posedlí

Jestli se vám loni na jaře líbil kontrast koncepce Kinterovy výstavy s prostorem Městské knihovny na Mariánském náměstí, budete si lebedit i na mezinárodní exhibici street artu a graffiti, tamtéž.

Ofiko letáček tady.

K návštěvě do konce ledna, klidně s dítětem, i v kočárku. Záležitost tak na slabou hodinku.

Plošné, barevné, velkoplošné. Něco vtipné, něco děsivé. Přímé a upřímné. Prý to nejlepší, co sprejerská komunita nabízí. A hodně interaktivní, fixu do ruky můžete vzít na několika místech a umělecky se realizovat rovnou a hned. To se vám v galerii jen tak nepoštěstí. Vhodné zejména pro ty, co si na výstavách nezřídka mumlají pod vousem "To bych uměl taky ... ".

Zatímco většina Prahy se nechávala ušlapat v nákupních centrech, mě ve chvílích vrcholícího adventu tahle výstava překvapivě příjemně potěšila, obzvlášť vizuálně (u výstavy šokující, co?!?). Naopak trošku poděšená jsem byla z aktérů dokumentů promítaných zároveň ve smyčce na několika vystavených obrazovkách. U každé televize jsou pro vás připravená sluchátka a vlastní židle, koukat můžete neomezeně. Bože chraň mě jakékoli generalizace - ale ti sprejeři - žádní krasavci, žádní heros, jejich projev nedospělý, motiv tvorby krapátko patologický, teda podle mě. Ale možná jsem viděla jen blbé TV pořady a v nich nesprávné pouliční umělce.

Na odchodu nás s kamarádkou jiný přítomný návštěvník - poněkud kontrastní elegán v obleku - upozornil na zajímavé desky ležící na stolku u šatny. Portfolio fotek z doprovodných programů, hodně s dětmi a se studenty. Neznám náplň programů, ale obrázky vypadaly úžasně: polštáře na podlaze, balící papír přilepený na zemi, společné výtvarné tvoření na zdi. To mám ráda. Jeden z doprovodných akci je příští sobotu - Tvořivé dialogy s uměním "Posedlost barvou", půjdete?

A pak na kafe do Mistral CAFE, trochu se zklidnit do minimalistického interiéru ve stejné ulici?

Třeba se potkáme ...


Vstup na výstavu: koridor plný kartonových krabic a fixy k tomu,
něco mezi street artem, seznamkou pro osamělá srdce a kulturou vzkazů na toaletních dveří. 

Můj tag.






Nejnázornější umění ulice ever.

Go, Lucie, go!

12 komentářů:

  1. Ha, do Mistralu trefím! Ale termín nestihnu, nevadí. Výstava vypadá podle fotek opravdu zajímavě. Ten prostor se street artem funguje na jedničku. No, zjistila jsem, co mi toho tady na blogu uteklo. Obdivuju tvůj sloh a šikovnost. Á ať se v novém roce všechno podaří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čáryfučko,
      díky, ale jen obdiv ... nevím nevím. Předně - já jsem člověk mluveného slova, ale nějak mám na mateřské přetlak, že nemůžu denně vymluvit mnoha lidem díru do hlavy, tak píšu - ale dost ve stresu, vím, že mi vypadávají písmena, slova ... nemám na to zas tolik času, takže záměrně často píšu bez sloves ... chudák paní Čestina :o).
      A děkuju za přání!!!

      Vymazat
  2. Šla bych hned..... Termín vyhovuje, jen město špatný. Příště to líp naplánuj, jo:-))

    OdpovědětVymazat
  3. A ještě jsem chtěla říct, že jsem celý svátky vyhlížela příspěvek, jak se máte... Jsem poctivá čtenářka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janičko!!!
      Rdím se a dmu pýchou zároveň!
      Dostáváš ode mě jedničku s vestičkou, za vzorné čtenářství.
      DĚKUJU.

      Vymazat
  4. A já si říkala, kde jsi tak dlouho, a ty zatím indoor street art! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepsala jsem, ale u jiných čumákovala, to za jo ... :o).

      Vymazat
  5. mamo, tys mi udelala dneska takovou radost.. dvojitou!! ze je tu prispevek, a bum ho, jeste takovy!! spousta mych znamych tady prezentuje sve vytvory, ja si trochu zavzpominala, zapadam do tve typologie sprejeru? :))) ja bych sla v sobotu hned. na akci i kafe.. ale .. no vis jak :/ ale treba jeste stihnu aspon vystavu, od 21. mam jiste moznosti co se cestovani tyce ,))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže přijedeš?
      A paříme?
      Supeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer!
      Si nezapomeň vzít ten deníček, kam si značíš všecky mé pražské tipy, ju?!?

      Vymazat
  6. Já tu budu asi jediná za remcala, teda spíš remcalku. Nějak mi neštymují pojmy graffiti, street art a prostor Městské knihovny. Kam zmizel genius loci? Kam adrenalin ze zakázané činnosti? Kam radost z objevení zajímavého dílka na místě, kam oči zabloudí jen málokdy... Asi to bude jako přehlídka top sprajerů moc pěkné, věřím, ale raději bych to viděla někde naživo. Co takhle udělat mapku těchto počinů in situ? V Praze by to bylo parádní. Ale asi by na to nepřišlo tolik lidí, což?
    PS: Jsem ráda, že se más zas u čeho po ránu zasmát. Napsala jsi to fakt moc hezky;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klári,
      my dvě si tady nebudeme říkat, co je a není umění, když bílý čtverec na bílém pozadí, že ... ale já street artu vůbec nerozumím, jen ta ilegální vrstva - to je na mě příliš. Chtěla bych, aby mi to někdo vysvětlit, tu motivaci, proč! Nebo že by na to byla nějaká tuze moudrá kniha? ... :o)
      PS: Jsem ráda, že se ti to líbilo, bude mě to motivovat, abych se snažila víc psát ve větách, dohledávala k tomu více informací a brala si s sebou i foťák ... :o).

      Vymazat