pondělí 21. ledna 2013

František Kupka: Cesta k Amorfě

Na abstraktní umění někteří hledí a neví. Někteří jsou okouzlení. Jiní se zklidní. Někteří nemůžou popadnout dech. A někteří nevěří, že je to vážně umění.

Výstava Františka Kupky v Salmovském paláci je unikátní. I neškolenému oku ukáže cestu od realismu k abstrakci. Místnost po místnosti, Salón po Salónu, projdete od obrazu Knihomol až k dílu nejslavnějšímu, nazvanému Dvojbarevná fuga - Amorfa. Uvidíte barvy.  Pak jiné barvy. A zjistíte, že na vás - na diváka, působí úplně odlišně. Uvidíte plány vertikální a diagonální, příběhy energické a mechanické, přímočaré i kruhové.

Cítíte-li k nefigurální malbě nedůvěru, zkusím vás nalákat na pana Kupku osobně. Nechali jste školy, co vás nebavila? Věříte v síly mezi nebem a zemí? Máte smysl pro humor? Na Montmartru v Paříži je vám fajn? Měli jste více životních lásek? Blond i tmavý vlas? Štve vás někdy společnost? A potřebujete-li si srovnat hlavu, prcháte pryč od lidí? Tak to byste si spolu rozuměli!

Od okamžiku, kdy Kupka svou Amforou způsobil na Podzimním salónu skandál, uplyne letos sto let. Dort a svíčky netřeba, ale výlet do Prahy, na Hrad ... tomu říkám důstojná to oslava. Srdečně vás zvu!

Mimo pondělí od desíti do šesti. Středa a sobota až do osmi. Z vlastni opakované zkušenosti doporučuju volit obecně méně exponované časy. Počet návštěvníků se reguluje, takže - je-li plno - klíďo vás nechají stát přede dveřmi.

Národní galerie už tradičně připravila pro milovníky umění i extra show, mrkněte, zda vás něco osloví (nebo jestli vás doma pustí).

A ještě kávové doporučení. Když si dáte kafe v samotné kavárně v Salmovském paláci, tak vám ze stovky zbude už jen leda tak na pohled. Za fair-tradeovým kafem, originálním porcelánem, normálním cenami a atmosférou Kampy raději seběhněte Nerudovkou dolů do café Kafíčko

Ještě kousek z malířova dopisu svému příteli J. S. Macharovi (1905): "Míním, že není třeba malovat, kopírovat stromy, když cestou do výstavy lidé vidí lepší ve skutečnosti. Maluji ano, ale jen pojetí, chceš-li synthese, akordy a podobné." Ať jste natěšeni ... :o)


17 komentářů:

  1. Též jsme si v sobotu vystáli frontu;-). Líp bych to nenapsala, teď jsi navnadila celý blogerský svět:-))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak - a teď už tam budou fronty furt ... :o)
      (Klári,
      kam ti mám poslat bombošku? Díky ti - pochvala při pondělku, to doma fakt nemám ... :o)).

      Vymazat
  2. To nechej na jindy, já jsem teď přečokoládovaná, zavítali jsme do kavárny "U červené židle" a nechali tam nemalou sumu za ty nej nej čokolády;-). BTW, ty dějiny pro pokročilé, hm hm, nezní vůbec špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty by ses v kurzu možná nudila, ale pro mě je - jednou týdně několik souvislých rozvitých vět - naprostá oáza klidu, světa dospělých a námětů k přemýšlení ... když si pak hraju s vláčky ... :o).

      Vymazat
    2. já to taky tak nemyslela! Sama bych to uvítala. Zase jedna z výhod velkoměsta. Závidím!

      Vymazat
    3. Promiň, já to blbě napsala - myslela jsem, že ty jsi z oboru, špecialista :o).
      Jinak - i když má NG tisíc a jednu chybu, v tomhle a hernách pro děti je poslední dobou úplně skvělá!!! Taky že ji chválím, kuby chodím :o).

      Vymazat
  3. Milá Rosičko,
    mám tak ráda váš blog! Je plný inteligentní, vtipné i laskavé inspirace... No a samozřejmě se hrdě stavím do zástupu fanoušků jak Vašich, tak i okouzlující pánské části Vaší smečky! :-) Přiznám se ale, že dneska jste mě tou "Amforou" docela zmátla... To je něco jako peženěnka?
    Mějte se krásně, Klára V.
    PS: Jsem na mateřské, případně zahrkám kočárem, jestli jsem si nenajela na vedení, a půjdu si dát remuňku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. CHYBA!!!
      Moje. Omlouvám se!
      Děkuju za krásné věty, má milá Kláro V.

      Vymazat
  4. A my to viděli....skvělý to je a moc doporučuju...a tobě děkuju nastotisíkrát za tip a vůbec:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já viděla VÁS - a to je - při vší úctě k mistrovi - stokrát lepčí než celý Kupka, i s Medou M. k tomu!!!
      A hlavně: přijeďte zas!

      Vymazat
    2. To je jasný,že zas dorazíme, jen co to půjde:-)

      Vymazat
  5. Mám za sebou zrovna Kupku v Sovových mlýnech, tak si dám další štaci, díky za upozornění:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tomu říkám JÍZDA!
      Plus teď jsou k tomu ještě k nahlédnutí zasněžené malostranské střechy - realistické, ale taky tuze krásné ... :o)

      Vymazat
  6. Když jsem před lety viděla Kupku v Sovových mlýnech, šla jsem do kolen, byla to láska na první pohled, jistota, souznění a jako kdyby mi někdo zahrál na nejnitěrnější strunu, takže ta slova Macharovi sedí!

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý večer .. popíjím čajík a narazila jsem na váš blog a tenhle skvělej příspěvek ... děkuji za pozvánku, uvažuji nad návštěvou už delší čas a pořád nějak nevím, já před Kupkou vždycky pláču a moje duše se vznáší časoprostorem ... i když ... dala jsem Sovovky:-)))... každopádně děkuji a přeji krásný večer Mara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má milá Maro,
      z vašeho komentáře na mě dýchla taková pohoda, že si jdu hned taky zalít zázvor vodou :o).
      Kupka v Salmu je radostný, uvidíte!
      Přeju krásný zážitek!!!
      PS: Já pláču u Rothka ...

      Vymazat