čtvrtek 18. října 2012

Protože krev není voda

Tak to je on, náš staronový přírůstek do rodiny. Vlastní kuchyň jsme si nechali vyrobit před pěti lety. Vanilka plus kalvados. Tehdy jsme doma zpravidla s mužem mívali jen kečup a sirky. Za čas jsme začali uvažovat o zvětšení úložné kapacity - přestali jsme se povětšinou stravovat po barech a začali dokonce nakupovat jídlo i do zásoby. Já si přála něco z Loděnic, po večerech totiž furt a stále slintám u skandinávských blogů nad úžasnými kombinacemi nového a letitého nábytku. Dát dvacku za podobný kousek se mi ale nechtělo, a tak jsem se rozhodla na kolenou uprosit tatínka, ať mi dá kredenc po prababičce. Klepal si na čelo, nakonec ale kývl. Původně jsem plánovala příborník repasovat sama a napsala jsem do redakce Marianne Bydlení o radu. Obratem mi přišel sáhodlouhý mail s přesným postupem práce. Lekla jsem se, oči v sloup. Jenže osud tomu chtěl, že jsem ve stejně době uviděla naprosto dokonalým shabby chic způsobem opravenou ložnicovou soupravu se zrcadlem ve výloze jednoho květinářství. Za chvílí jsem z kytek odcházela s vizitkou paní Nadi, která tímto způsobem dává věcem druhou šanci. Paní Naďa náš kredenc okoukla a s realizací souhlasila, pak už jsme se jen tři měsíce domlouvaly na volném víkendu. Já zatím vyměnila naší stávající lince úchytky, aby byly podobné těm na kredenci a těšila, dnem i nocí.
Při jedné z rodinných sešlostí vyšlo najevo, že kredenc - ač po mé prababičce (zemřela v nedožitých sto dvou letech) - původně patřil mé babičce, která jej po svatbě dala své tchýni. Nepasoval ji do jejího nového hornického bytu, dnes pana Bakaly. Pro zjednodušení jsem vám vše zakreslila do grafu (níže).
Zpátky ke skříni. Jednu ne úplně krásnou zářijovou sobotu paní Naďa v garáži mých rodičů tajným způsobem skříň natřela (teda jako já ten způsob znám, ale nebudu vám ho prozrazovat, číslo na paní vám však ochotně poskytnu) nedbaje kol chodících laskavých spoluobčanů, kteří jí radili, jak kredenc spravit a správně natřít, aby nevypadal tak sešle, obitě, staře. Tímto všem ještě jednou děkuji, stejně jako jisté dopravní společnosti - říkejme jí třeba LLP, která mi nabídla odvoz výše zmíněného nábytku na trase Havířov - Praha za rovných třicet tisíc. Nevzala jsem to a zaklekla na kolena podruhé a opět uprosila taťku, ať mi půjčí svého člověka a auto. Nejhodnější táta na světě kývl zase a to je konec mého příběhu. Pusu!

Kredenc má némlich stejnou barvu jako dvířka linky, odstín se podařilo namíchat díky plonkovým dvířkům, chyba při výrobě. Aneb všechno zlé ...

Kuchařky a část svatebního jídelného servisu - aranžmá jen pro vás, ono si to nějak sedne a možná pak všecko bude jinak.

Všímáte těch stejných úchytek? Rok 1955 a IKEA.
Posuvná dvířka jsem chtěla schválně nenatřená, jsou tak pěkně osahaná.

Umístění domácí slivovice je přesně podle prababičky - vzpomínka z dětství (ne jediná) ... :o).
Kočka je čepice na konev, pravá anglická.

Do otvorů pasují šuplíky na sůl, cukr a spol., jenže ...

... ty já už dávno používám.
Koukám, že bych měla skočit nakoupit, nemáme ni chleba.

Konečně důstojné místo i pro svatební příbory.

Takhle my to doma níkdy neměli - útěrky, ubrusy, prostírání má má maminka mezi ložním prádlem,
tohle je zvyk babičky a mě se vždycky děsně líbil.
Je to složité, ale VY to zvládnete!

14 komentářů:

  1. Zdravím Roso, kredenc se moc povedla a věřím, že z ní máš obrovskou radost:-)a moc jí to u vás sluší. měj se krásně Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, radost je u nás veliká, jako celá Afrika!

      Vymazat
  2. Kredenc je parádní! Já to prolínání starého a nového miluju. A tchýni jsem po svatbě asi taky nic nedala, teda, ne že jako nikdy nic, ale nic typu kredenc, která se mi nehodí do bytu... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tchýni jsem po svatbě nic nedala, to bude asi tím, že nevlastním nic, co by se jí mohlo líbit. S radostí bych jí dala zpátky dvě obrovské krabice různých skleniček, které jsme od ní dostali, ale to by se asi tvářila divně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě něco - máš krásný rukopis.

      Vymazat
    2. A nedá se z těch skleniček pít jako legranda? My máme doma růžový porcelán, larisu s tygrem a divokovzoré ubrusy - vše dary - a bereme to jako recesi ... nebo pak vše odnést do SueRyder (dobročinný obchod) ... :o).

      Vymazat
    3. Jinak písmo mám takové od dětství, díky. Ale v životě to jako moc k ničemu není ... :o)

      Vymazat
    4. Ty skleničky nejsou ošklivé, jen je jich strašně moc. Máme prostě skleničky na úplně každé pití, na které si vzpomeneš. Což se s naším životním stylem moc neslučuje, koktejly pro přátele z horních deseti tisíc nepořádáme. Odvezla bych je s radostí, ale muž je zatím proti :(

      Vymazat
    5. A co tím jako Paní Matka myslela? Dyť šampaňské stejně nejlíp chutná z hrnku. A neříkejte mi, že doma pijete ještě něco jiného? ... :o)

      Vymazat
  4. :)) ty nakresky fakt zeru .) byla jsi krasne miminko, to se musi nechat, a prababicka moudra zena! mozna proto si zaslouzila tenhle bozi kredenc? :) jinak ja bych ho natrela nejakou kontrastni barvou, taky mam rada to stare x nove, i kdyz tenhle shabby jety styl by mi doma moc neprosel :(
    no a samozrejme.. neni nad tatinky, kteri maji velke auta a "sve lidi" k zapujceni :)) (uz jsem si to zaridila tak, ze mam SVE velke auto a SVE lidi, co mi jezdi pro velke kramy do ikea, privazi pro zmenu koberec z prahy do ostravy a taaak ,))) (tim chci rict ze jsem taky velka holka, cheche)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkně jsi mě dostala!!! "Za odměnu" se stáváš mou osobní koučkou! Mám na Tebe několik otázek: za prvé - kde seženu SVÉ lidí?; za druhé - mám si zase nechat narůst dlouhé vlasy a za třetí - kdy mám mít další děti. Za odpovědi předem děkuji!
      PS: Původně jsem uvažovala jsem o tyrkysové barvě ... :o)

      Vymazat
    2. rosicko napis mi imejlicek .) simsalabim009@gmail.com , ty tady ten svuj nemas totiz (nebo jsem slepejsi nez mych -8 dioptrii? :)) samozrejme jsem mela na mysli tyrkysovou nebo jiny odstin modre ,) sve puvodne po bradu vlasy si hodlam do teto delky co nejdrive ostrihat..

      Vymazat
  5. no toto sa ti fakt podarilo! perfektný kredenc, tuším moja babka mala podobný...fakt to dobre vyzerá také retro...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeeeeeeee, a nebyla Tvoje babička kámoška mojí babičky z Piešťan?

      Vymazat