pátek 11. října 2019

Seconhandové děti podruhé


Slavím teď výročí, rok mojí fotografické spolupráce pro internetový obchod dětské módy z druhé ruky a mám pocit, že se mi za těch dvanáct měsíců změnil svět. Prostě jsem svým dětem přestala kupovat nové oblečení.

Vybírat dětské kousky z druhé ruky se stalo mou vášní. Listovat si tiše nekonečnou on-line nabídkou a hned vidět v produktově nafoceném oblečení, jak asi to bude mým dětem slušet naživo. Český e-shop Brumla své zboží pravidelně doplňuje dvakrát týdně - v pondělí a ve čtvrtek v osm hodin ráno, leč v tento čas na jeho stránkách nejsem. Zkusila jsem to jednou na dovolené, nabídka strakatého zboží byla v tu chvíli opravdu výrazně větší, ale mě na to neužije. Prostě neumím soutěžit; v životě jsem nikoho nikdy (v ničem) nepředběhla, takže ani rychlý lov moc fajn právě vložených oblečků mezi ostatními nakupujícími maminkami pro mě nebyl. To jsem tam spíš hluboko v noci, kdy vidím, že se ani nikdo jiný na zboží nekouká a pod rouškou tmy si skládám do nákupního košíku všechny ty květované šatky pro Týnku, zeštíhlující vodorovné proužky pro Mikiho a šedý minimalismus pro našeho maximálního diskutéra Kubku.

A odkud britské zboží z druhé vůbec pochází? Na položený dotaz od slovenské ambasadorky majitel Brumly pospal jeho tři možné původy. Jednak z tradiční anglických sobot Door to door, kdy majitelé vystaví před dům, co nechtějí a mají uklizeno. Nebo z textilních kontejnerů, kam ostrované odkládají už nepoužívané oblečení. Nebo ze školních či charitativních sbírek, což je v případě Brumly ten nejčastější případ. Zatímco u nás bylo a je tradicí ve škole sbírat papírový sběr, v Británii nosí děcka oblečení. Škola nebo charita jej následně prodá a za utržené peníze financuje své vlastní projekty.

Zboží na Brumlovi je velmi levné. Což v kombinaci s velmi častou nenošeností dětských kousků šatníků, z něj dělá bezkonkurenční zdroj marnivé radosti jedné povrchní mamky. Co chce mít své děti jako z Burdy. Stylové a osobité. Jinačí a hravé. Retro a své! Aniž by kvůli mému parádivému vrtochu muselo na planetě vzniknout další|zbytečné oblečení. Zbožňuju to. Vybírání, kombinace, ladění - jenom z toho, co je! A co už někdo (chvíli) nosil. A baví mě furt a stále někomu z vás odpovídat, odkud že naše dětí mají ty úžasné hadry a následně se s každou druhou mou kamarádkou, známou i followerkou na instagramu "hádat", že to přece není možné. Že mám beztak jako ambasadorka tajné předkupní právo; že ony na Brumlovi nic tak pěkného neviděly.

Ale viděly a nakonec koupily. Stačí to zkusit. Dát si na to chvilku času, vybírat ve dvou velikostech a těšit se, co krásného vám cvrkne do nosu. A pak už se jen jak malé děcko tetelit radostí nad velkým doručeným balíkem - a za hubičku. Jsem ráda, že už se raduje i Andrea. I Martina. I Lucka. Že šířím eko šetrnou cestu k fešn autfitům kudy chodím.

A ať už jste na second-handovém způsobu nakupování taky závislí dávno nebo byste jej rádi zkusili poprvé,
mám tady dnes pro vás soutěž.

O voucher v hodnotě 1000 korun na nákup u Brumly.

Stačí, když mi do příštího pátku, 18. října napíše do komentáře na blog
vaši vlastní ekologickou vychytávku, kterou sami praktikujete, a která účinně šetří naši zem.
(A připojte svůj e-mail - ať Vás po šťastném vylosování můžu kontaktovat.)

AKTUALIZOVÁNO: Vyhrává komentář číslo 6 - Magda. Moc Vám gratuluju!!!

39 komentářů:

  1. Moc zdravím, krásné oblečky, určitě se podívám, taky Davídka ráda pěkně oblékám:)) A moje vychytávka jsou nyní určitě látkové plenky a ekologické čisticí prostředky plus kompostér:)) Pěkný den Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Brumlu důvěrně znám, pravidelně tam nechávám část našeho příjmu už asi 9 let. Díky cenám naštěstí ta částka není tak značná. A ekologické tipy praktikující naší rodinou? Kromě třídění odpadu (plast, papír, sklo, textil, kov, bioodpad) už dlouho používame látkové nákupní tašky, pytlíky ze záclon na nákup ovoce a zeleniny, v sobotu nákup na trzích od místních prodejců, vlak místo auta do práce, na dovolenou celá rodina výhradně autem (nejraději SR a ČR), látkové plínky pro obě děti, látkové vložky/menstruační kalich pro mě, holení s klasickou žiletkou (já už taky), látkové odličovací tampony, látkové kapesníky na rýmu, na čištění záchodu nejraději ocet a sodu, oblečení pro děti od rodiny/známých/ze sekáče/vlastní výroba, podobně pro dospělé... Ještě je toho spousta, kde by se dalo přidat. kvetinka56@azet.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Moc to Vašim dětem sluší Roso. Já se snažím nepoužívat igelitové pytlíky. Šiji si vlastní látkové pytlíčky. Na nákupy i na cestování. Když někam jedu složím si drobnosti jako ponožky do vlastní látkové tašky. A to dám do větší tašky. To už není ekologie, ale úchylka. Pytlíček na pytlíček.

    OdpovědětVymazat
  4. Roso, zkusím to, i když já nikdy nevyhraju. Jestli mám vybrat jednu vychytávku, tak nejvetší radost mi dělá venkovní dřezu, ze kterého voda teče do kbelíku. Umývám tam mj. všechnu zeleninu a pak tou bahnitou vodou zaleju něco v zahradě.

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Roso, ja jsem ekologicky-ekonomicky přestala nakupovat voloviny:) člověk pak zjistí, kolik ušetří a nejen peněz, ale i nervů:) Obloukem se vyhýbám nákupákům,nenechávám se masírovat reklamou...
    No a pak samo- třídění, lokální jídlo, ovoce a zelenina ze zahrádky, bio kosmetika a čistící prostředky, menstruačni kalisek. A pro všechno si nejraději zajdu sama pěšky nebo zajedu šalinou :)
    Prostě...hodně teď přemýšlím nad tím, co si dotáhnu domů :)
    kamilamikel(zavinac)seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký den! U nás je to velký sobotní nákup v Říčanech na trhu zcela bez obalu! Zelenina, pečivo, maso, ovoce, sladký. Máme to i jako takovou společenskou záležitost, potkáme spoustu známých, popovídáme s prodejci a u jednoho stánku dokonce dostáváme slevu, když přijdeme s vlastní krabičkou.
    U Brumly už jsem párkrát nakoupila a jsem spokojená:).
    Majda.N@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Klasika jako kompost, latkove plinky, trideni odpadu, koupě z druhe ruky včetně třeba nábytku atd.

    misha88@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, jsem závislá. Nakupuji tímto způsobem již přes deset let a jsem spokojená. Oblékám tak sebe, dva syny i manžela a jde to. A co se týká ekologie? Pocházím z vesnice, kde se zužitkovalo vše - skořápky šly zpět slepicím, okrojky v brambor a jablíček králíkům, tvrdé pečivo prasátkům, zbytky ze zahrady na kompost, koš na odpadky jsme vlastně neměli. Přistěhovala jsem se do města a byl to pro mne šok, co vše lidé dávali do popelnic. Naše děti se s obalem v ruce ptají: "Do kterého?" Čili do kterého koše jej mají dát, protože třídíme. Bezobalu zdar Peťula petula.tlusta@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  9. klaari@centrum.cz
    hodne nakupuji a prodávám na internetovém bazaru, kocárek a veci co nikdo nechce jsem odvezla do azyl domu pro matky s detmi. u nás je konecne bezobalový obchod - takže tam nakupuji.staré rohliky a chleba suším pro koníky a jiná zvířátka na nedaleké farmě.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, my třídíme odpad. irena.steblova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  11. Každou poslední středu v měsíci pořádám v našem rodinném centru velkou Měňárnu oblečení. Každý přinese co nepotřebuje a odese si co chce. Co zbyde (a že toho bývá ohromné množství), tak putuje potřebným rodinám a do charitního sekáče.. :) Taky jsme rozjeli bezobalový obchod a jezdím dělat výtvarné dílny s ekologickou tematikou po školách a různých tématických akcích. Naposledy jsem měla workshop na Noci vědců.. a pro naše čtyři ratolesti bych voucher opravdu důkladně využila :)
    Lenka lala.krejci@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  12. Milá Roso, geniální nápad, že každý soutěžící připíše vlastní ekologickou vychytávku. I bez té soutěže je to pak radost pročítat a hledat, čím bych se mohla doma ještě inspirovat :-) Já pro děti hodně šiji a pletu nebo nakupuji v sekáčích. Stejně tak pro mě i pro manžela. Postupně nahrazuji čistící prostředky ekologickou variantou (citron, soda, ocet), děti látkuji do plenek vlastní výroby, sama používám látkové vložky. Snažím se minimalizovat nákupy - všeho - a dobře promýšlet, co by jak šlo ještě zužitkovat (např. jsme nekupovali nový stůl, ale renovovali starý).
    lucy.lxv@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Milá Roso, Brumlu znám a taky už jsem tam nějaké oblečení dětem nakoupila. Takže na oblečení šetříme tak, že si ho po dětech různě půjčujeme s kamarádkami, něco ušijeme a nakupujeme v bazárcích a sekond handech. Doma se snažíme minimalizovat spotřebu neeko čistících a pracích prostředků a nahradit je eko(sodu, citron a ocet kupujeme ve velkém), minimalizovat spotřebu plastů(máme látkové sáčky na ovoce a zeleninu, peču si domácí chleba apod., Místo jednorázu používám látkovky, zatím jen u dětí, další level budu já... Na případnou výhru se těším na emailu marie-blazkova@email.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji za tip, neznala jsem a ráda obchod navštívím!
    Zbytky z kuchyně, pokud jsou, dáváme pejskům (jíme dost zdravě), zbytek sní kompost. Kupujeme jednou měsíčně nálož od pytlíků pytliky.cz a zbytek se snažíme vypěstovat... Vyrábíme vlastní krémy, sušíme bylinky, topíme dřevem, vyrábíme co se dá po svém. Rekonstruujeme dům a třeba omítku děláme z té staré. Není to pohodlné, je z toho hodně bince, ale my máme čisté svědomí :-)
    Krásné dny
    4kohoutci@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Já mám velký problém se sekacovym oblečením pro velké děti. Dřív jsem tam brala všechno, ale na 10letého kluka s velikostí 12letého už nikde nic moc není. Ale zas: jsme minimalisti. On má nejstarší nové džíny, ale jen jedny. A pak je má bratr, pak bratranec, a když se zadari, tak ještě bratranec bratrance. Taky všechno vypěstujem, kompostujem, jedeme v zero waste a já neřídím, tak všude jezdím na kole. A kupuju lokální produkty, třeba kabelky RosaMitnik😁

    OdpovědětVymazat
  16. Většinu oblečení pro děti nakupuji také na Brumlovi. Když sháním něco konkrétního, tak pak spíše na Vinted. A sportovní oblečení pak od českých výrobců. Oblečení a bf boty, se kterých děti vyrostly zase posílám o dům dál.

    OdpovědětVymazat
  17. Mila Roso,moc diky za Vase skvele a vtipne blogerske prispevky!Rada, pri jejich cteni, relaxuji po celodennim "maratonu". Co se ekologie a nasi domacnosti tyce, tak krome "tradicnich" zalezitosti, mohu zminit 100% vytapeni domu drevem, pestovani zeleniny a vajicka od nasich slepicek. Kupovat nove obleceni pro male deti mi v dnesni dobe neprijde uplne eco-friendly :-) jinak se snazime nasi 5clenou domacnost nezahlcovat konzumem, nepodlehat reklame a elektroniku opravovat co to jde! Krasny podzim vsem :-)
    Sipova.ver(zavinac)gmail.com

    OdpovědětVymazat
  18. My taky kupujeme v sekáči či od jiných maminek nebo měníme. Sklo leštíme vodou s octem, pěstujeme si zeleninu a ovoce (ještě teď máme salát a rajčátka). Používám síťovku, ořechy sušíme v pytlících ze záclon. Snažím se renovovat staré věci (třeba jsem dala druhý dech 60ti leté židličce, či rozkládací židli pro děti. Kompostujeme, chytáme dešťovou vodu, sázíme stromky. Kupujem méně hraček, spíše kvalitních co vydrží a vyhraje si snimi více generací. Hezký den! irena.myslikovjanova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravím vás:) "Sekáčově třídím" od nepaměti a bazarkové kousky z druhé ruky mám ráda stejně moc jako vy. Moc krásně se mi už roky čtete! Veru_b@email.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Mila Roso, mladeznici maji opravdu krasne outfity! K otazce : jizdu autem jsem omezila na minimum, zalevame destovkou, nepouzivame igelitaky, tridice, co se da ...
    Eva e.fiserova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkný den Roso, my kompostujeme, třídíme odpad. V sekáči nakupovat neumím, ale jsem navnaděná a zkusím. vond@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Mila Roso, sekace, bazare su su v prva volba. Triedime, nekupujeme blbosti, neplytvame jedlom. Snazim sa nakupovat v bezobalovom obchode, ale je vzdy co zlepsovat. Krasnu nedelu. Viki. viktoria133@hotmail.com

    OdpovědětVymazat
  23. Milá Roso, sekáč Brumla mě provází od prvního dítěte a teď už tam nakupuji pro všechny tři naše děti. Jinak co se týče zero waste, nepoužíme igelitky aani sáčky, taky se snažíme neplýtvat jídlem, spoustu zeleniny a ovoce a další plodiny (včetně vlastního vína :D ) si pěstujeme,zbytky dáváme slepicích, tudíž máme denně čerstvá vejce, oblečení se otočí několikrát po kamarádkách a jejich dětech, já už používám mnou ušité odličovací tampony, přírodní kosmetiku, co vyrábí kamarádka a další a další vychytávky. Přeji krásný podzimní den. Draha. lenti(zavináč)post.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Děkuji za inspirativní článek o spoustu inspirativních tipů v komentářích! U nás za největší eko počin považuji cestování - mnohem častěji než autem jezdíme vlakem, mhd nebo chodíme pěšky. helena.knopfova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  25. Hned jsem tam musela zas nakouknout po takove vnadive recenzi :-). Ja se snazim setrit svet tim,ze ze az na vyjimecne situace latkuju jiz druhe dite, usila jsem si nejake ty zaclonove pytliky,ktere rada pouzivam, snazim se tridit a nevytvaret zbytecny odpad, pokousim se obcas o upcyklace, nakupuju v sekacich a lokalne a snazim se nebyt az moc marniva a zvacovat,co skutecne potrebujem:-) elen.aja(at)centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  26. Milá Rosa, jako vždy inspirativní vtipny článek.
    Naše rodina se snaží žít také ekologicky, ale oblasti kde lze zlepšovat je ještě nepřeberne. Mimo jiné například používá manžel bambusové hůlky z oběda z vietnamské restaurace jako spojovací kolicky při práci se dřevem. Prý ideální material:) já například po proderaveni jedne ponozky z páru nelenim uschovam nederavou a sparuji s další nederavou:) sice je každá jiná, ale je mi to jedno.
    Kamila.barabasova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  27. Krásný den Roso! Brumlu jsem objevila cca před měsícem díky Vám a už mám první objednávku za sebou (a jistě nee poslední) ;-) Já kromě nákupu oblečení z druhé ruky, třídění odpadu a kompostovaní, recykluji i vodu z kuchyně. Vedle dřezu mám nádobu, do které sbírám již použitou vodu- např. z konvice, z kávovaru, z uvarenych brambor atd. Denně to dělá určitě litr, za rok už je to tedy pěkné množství :-) A zalevane kytičky tuto vodu milují. Krásný den, Lenka
    Lenicka.agart@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  28. Dobrý den, já využívám sekáče hodně a nám už malé oblečení zase nosím do charitativních kontejnerů. Trička, co jsou už nenositelná, rozstříhám na provázky - hodí se k uvazování rostlin na zahradě. Iv. erarigi@email.cz

    OdpovědětVymazat
  29. Zdravím Vás! :) Snažím se s rodinou ulevit přírodě klasikou (třídění, sekáče, plátěnky, látkové pytlíky a plenky, potraviny ve skle místo v plastu...), ale můj tip je taková blbinka :) Špejle pěkně nalámat na menší, konce omotat vatičkou a jsou z to hned oušková špáradla! I papírové pytlíky od mouky (lepší od cukru) se u nás často ještě zužitkují na sváču ;) olga.svobodov(zavinac)gmail.com

    OdpovědětVymazat
  30. Krásný den,
    už pěkných pár let nakupujeme jedině seconhand, zjistila jsem, že je to moje vášeň 😀 Dále třídíme odpad, používám menstruační kalíšek, hojně při úklidu využívám ocet (i místo aviváže), jedlou sodu, kys.citrónovou - prostě klasika, která úžasně funguje! A čím dál častěji je mi blízký minimalismus, takže se hodně věcí ráda zbavuji na bazarech nebo daruji kamarádkám. Základ je myslím nekupovat zbytečnosti, ikdyz člověk tu a tam rád podlehne 😉😃 Teď před Vánoci plánuji vyrábět DIY jedlé dárky. Těším se na to moc! Další sen je pořídit si šicí stroj a naučit se doma šít, hlavně pro děti. Brumlu sleduji už dlouho, ale zatím jsem ještě nenakoupila. Určitě to brzy napravím 😊 Příjemný podzim všem!
    Martina
    Martina.muni@email.cz

    OdpovědětVymazat
  31. Brumlu znám už dlouho. Doma třídíme odpad. vera.simk@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  32. Mirko,
    i já mám doma seconhandové děti, ale nejenom děti, i já jsem holka sekáčová ;-)
    Brumla je naprosto bezkonkurenční !
    Třídím, neplýtvám energií,vodou, ani potravinami, kupuji přírodní produkty, podporuji hand made výrobky a výrobce,...je toho dost, ale stále je co zlepšovat !
    Ilona.Rezaninova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  33. Kávu s sebou jen do KeepCupu, pivo u stánku do zálohovaného kelímku, zeleninu do záclony:), a svoje brčko vždy s sebou!!! a hlavně to vše předávat neustále dál a dál.....fandím Vám! martaaa@email.cz

    OdpovědětVymazat
  34. Jejda dost už jsem zvládla a dost mi ještě chybí. Domácí prací gel, domácí čističe, třídění odpadu, v bytě se snažím, co nejvíc zužitkovat jídlo. Vlastní láhev na pití, brčka i na kávu. Látkové pytlíky, omezuji igelity, dopotřebovávám staré věci, nakupuji v sekáčích - oděvy, hračky, potřeby, jedu ve swapech. A stále objevuju nové možnosti. sivmar@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  35. Eko zásady naší rodiny, co zmíním asi už byly výše zmíněné- třídíme, oblečení zpravidla secondhand/od známých/swap apod., látková taška na nákup, nákupy v bezobalu, některá drogerie stáčená a nebo doma dělaná, látkové odlič. tampony, látkové pleny, mens. kalíšek a další na co jsem ještě zapomněla. a plno dalšího ještě před námi.Moje další meta - stále jsem se neodvážila s krabičkami do masny a nebo do místního konzumu. musím se překonat :-). Anička anna.calabkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  36. Milá Roso, u nás doma třídíme, snažíme se nahradit plastové sáčky jinou alternativou, neplytvat jidlem, vodou. Oblečení z druhé ruky mame radi a stejne tak i kavu do vlastniho kelimku. Pak take fandime bezobalovym obchodum.theradka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  37. Milá Roso , za mě sekáč,recyklace látek, neplytvat vodou, nebalit věci v obchodě do igelitaku, vlastní taška .. hezké dny .Eliška

    OdpovědětVymazat