středa 7. února 2018

Film Niť z přízraků


O víkendu jsme s mužem překvapeně zjistili, že máme malinké kino deset minut autem od domu. Ne zas tak malinké, ale přesto nás tam v sobotu večer na premiérovou Niť z přízraků koukalo celkem šest. A vy běžte určitě taky!

Máte-li velkou chuť na stylový film. Kde by se jednotlivé záběry kamerou mohly stát rovnou obrazy v tlumených měkkých barvách. Kde každý pečlivý detail ve filmovém obraze má svou váhu: detail zábradlí v domě, lampa na jeho stole nebo bílý keramický korálek na konci šňůrky od rolety na okně.

Děj snad natočený podle skutečné osobnosti se odehrává v Anglii padesátých let. Slavný oděvní návrhář Reynolds Woodcock je zralou/geniální osobností, včetně svého otravně puntičkářského pedantství a až patologického citového chladu. A vy spolu s s ním v poválečném Londýně prožijete jeho životní lásku, kterou neočekávaně potká při doporučené relaxační cestě na britský přímořský venkov. Na plátně však uvidíte milostné vzplanutí nasnímané vpravdě ostrovním způsobem - největší erotikou vám bude, když on ji chytne za ruku a odvede si k sobě do pokoje. Stačí a Stop! Vášně, fanatismus a hluboká oddanost má zde místo jinde - v lásce k dámské módě. A proto jestli milujete krejčovinu, sálony a noblesní parádu pro ženy, v kině se zblázníte radostí. Kameraman Paul Thomas Andreson (a scénárista a režisér v jednom) si krásně hraje třeba s tělem modelky v kontrastu s krejčovským metrem, když jsou manekýně brány míry na šaty. Detailní pozornost v záběru je věnována i každému zapíchnutému špendlíčku do krajkových svatebních šatů belgické princezny. A nejen fajnšmekr z šicího oboru si jistě velmi užije i snímání jehly a nitě, když se šije lem podšívky honosné róby místní smetánky. 

Nevím, jestli budete hlavního hrdinu milovat, ale ji rozhodně. Původně číšnice Alma je mladá, sošná, nejdřív plachá, potom oddaná; je nápaditá, tvůrčí, ambiciózní a velmi do něj zamilovaná. On má zas své jméno, prestiž, své (zlo)zvyky a věčně svou sestru.

Snímek není nikterak akční, hlučný či divoký. Je velmi anglický; s důstojně klidnou dramaturgií a pomalým tempem, kdy s napětím čekáte, jestli jej ona přiměje ji (a pouze ji!) skutečně milovat, i když jemu láska v uměleckém tvoření bohužel škodí.

Konec byl pro mě překvapivý, Alma sáhla v manželském boji k nečekaně nebezpečným zbraním, ale k tehdejší době, zemi i prostředí se, myslím, výborně hodí. No, však posuďte happy end sami.

Tak ať se vám podívaná líbí. Nadšení budou hlavně fanoušci staré dobré Anglie se všemi těmi tvrdými tousty k snídani, špatným počasím, upjatou zdvořilostí a dokonalou English. Je to tak trochu jiná silná staromilská romance, navíc se silnou hudbou.

Mistrný, noblesní a prý s kariérou se loučící Daniel Day-Lewis.

A nádherná zrzka Vicky Krieps.


Vše ve filmu je velmi uvěřitelné.

A velmi britské.

10 komentářů:

  1. To je můj plán na odpoledne, když nebude zádný porod. Těšim se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš krásné, tak ať těch sto třicet minut usedíš!!! Pusu vám oběma.

      Vymazat
  2. Děkuji za tip, vyrazíme do kina :)

    OdpovědětVymazat
  3. Miluji upřímně vše britské, doufám, že se také do kina dostanu, protože jsi mne pěkně naladila. Příjemná kritika. A není nad to, užít si film takřka v separé. Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Taky se na to chystám. Nebyli jste náhodou u nás v Ř.? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeli jsme na opačnou stranu,

      ale já se k vám pořád chystám - chybí mi knihkupectví a kafe!!! Oboje prý máte perfektní.

      Vymazat