čtvrtek 14. listopadu 2019

Sangma, Lisk: Everest


Jestli hledáte knížku, ve které se něco dozvíte i budete plakat dojetím. Jestli milujete velký formát i velehory. Nebo jestli byste zrovna teď v životě potřebovali trošku dodat pořádné odvahy, čtěte Everest.

Pro kluky i holky; pro nás. O geografickém vývoji země, zeměpisná fakta i jak se kdysi - bez dnešní techniky - měřili kopce. O síle monzumových dešťů i křehkosti tamějších endemických rostlin a živočichů. O posvátnosti hory i tradičních oděvech šerpů. Čtěte Everest, jestli chcete vědět, proč jsou ledovce modré a jak zvláštní stavbu těla mají majestátní horští jakové.

A toužíte-li stát se také úspěšným horolezcem, načtěte si něco o kyslíku, o ledovcových splazech či séracích. A jestli z toho všeho jde na vás nepříjemný chlad, vězte, že skutečné příběhy o prvních pokusech o zdolání vrcholu vaše srdce zahřejí někdejším nadšením a dech beroucím odhodláním. Dost možná, že vám z toho bude běhat mráz po zádech a já k tomu měla i slzy v očích. Když jsem si četla o Tenzingu Norgayovi a Edmundu Hillary. O jejich patřičném původu i nevhodném počasí pro výstup. O pádu na ledový převis, ze kterého Hillaryho zachránil pevně vražený Norgayův cepín. Ti dva se rozhodně v ničem nemohli spolehnout na hory, ale na sebe od té chvíle už rozhodně ano. A taky to nakonec dokázali.

Lidé, čtete - o everestských rekordech i o tunách odpadků, které tam nejen po rekordmanech zůstávají. Čtěte si v závěrečném slovníčku pojmů i v doporučené literatuře. Nebo plačte u posledního slova první Češky, která zdolala tři nejvyšší hory světa Kláry Kolouchové.

"Asi by se slušelo mít Everest na pomyslném žebříčku někde úplně nahoře. Vždyť on sám je také největší, nejvyšší kopec na zeměkouli. Tehdy, 16. května 2007, jsem byla na jeho vrcholu a nic nebylo výš. Od té doby jsem zdolala mnoho svých dalších pomyslných Everestů a zpětně neumím říct, který byl nejvyšší. Pokaždé to asi byl ten, o který jsem usilovala a kterým jsem žila. Věřím, že se ještě potkám se spoustou Everestů, které budou stejně majestátní, zdánlivě nedosažitelné, a přesto krásné. Moc to přeji i vám, kteří před nějakým takovým pomyslným vrcholem stojíte a chystáte se vyrazit. Tak vzhůru! A ať se vám plní vaše sny!"
...

Dětskou encyklopedii, která jde přesně ve stopách současné výchovy - a to říkat i děckám pravdu a fakta, napínavě naučnou knížku o Bohyni nebes, Sagarmáthě,


Nádherně propracovaná předsádka luxusní knížky.



S ilustracemi, která vás zaručeně osloví!



A kdyby vás doma více zaujala konkrétně problematika (tajících) ledovců, vřele doporučuji se společně podívat na dobrodružný rozhovor s polární ekoložkou Marii Šabackou na DVTV
na rozdíl 

Žádné komentáře:

Okomentovat