úterý 26. listopadu 2019

David Bőhm: A jako Antarktida/Pohled z druhé strany


Knížka A jako Antarktida vám obrátí život vzhůru nohama. 

A když ne celý váš život, tak se vsadím, že alespoň váš pohled na něj. Změní váš názor na to, co je nahoře a co dole, co je blízko a daleko, co vidíme a co víme; co je relativní.

Výtvarník David Bőhm napsal a ilustroval velikou encyklopedii o historii pátého největšího světadílu, který zároveň jako jediný kontinent nebyl nikdy obýván lidmi. Píše o prvním překročení jižního polárního kruhu, o letitých kartografických snahách zobrazení světa na mapě (s povedeným příkladem o zeměkouli nakreslené na pomeranči) nebo o statečném, leč fatálním boji mezi vítězným Roaldem Amundsenem a nebohým Robertem Falconem Scottem o to, kdo první stane na jižním pólu (a koho to bude stát život).

A je dobré vědět, že jejich tehdejší vzájemné závodění bylo i poměřením sil mezi technickými vymoženostmi a tradičním přístupem inuitů, kdy ten eskymácký se stal při dobývání pólu úspěšnější. Nechceme se tím inspirovat i dnes?

A nebo se z knížky dozvědět více o "tučných ptácích", které naprosto neskutečně skutečně našila Dita Rakouská a David Bőhm fotografie pěti druhů plyšových tučňáků žijících na Antarktidě svým hravým ručním písmem popsal a biologicky rozlišil.

A jako Antarktida však není jen odborným čtením o tamější polární září, ledové pevnině a praskajících krách. Obrázky a poznámky v ní nás opakovaně vedou k našemu vlastnímu zamyšlení. Třeba o tom, co vidíme a co jen tušíme. Co si domýšlíme. A co když si to domýšlené domýšlíme špatně? A co teprv, když si každý z nás můžeme domýšlet jinak? Co vy na to, děti?!

Četla jsem a listovala knihou pořád dál a stále mi fascinovaně nebylo jasné, jak se někdo dokáže tak hluboce, poutavě a čtenářsky napínavě ponořit do vybraného tématu, až teprve na straně 64 mi to došlo. Ale vám to neprozradím, k tomu si přes všechny ty vědeckovýzkumné polární stanice v zemi nikoho prorazte cestu sami. Jen vám mateřsky napovím, že hlavní roli v tom budou hrát dva synové a otec D.B. - který si myslí, že je dobrý brát s sebou děti do práce.
...

Toto čtení bude výborné pro školáky s dobrodružnou duší i pro jejich rodiče,
kteří se rádi při čtení před spaním nenudí.

Zopakujete si něco ze školy
a nemáte-li už žádné osmičky ani slepé střevo, můžete začít uvažovat o kariéře polárního vědce.

Při večerním postelovém čtení vás malinko varuji
před opakovaným otáčením pořádné knihy, protože část textu, včetně veškerého stránkování, je napsáno naopak.

Ale jestli vám čtivo o "zasněženém pišingu" Antarktidě ukáže, že na věci se lze dívat i jinak,
tak to posilování paží celé rodiny stálo za to!


Kombinované výtvarné techniky, staré mapy.

A technické projekce - na rozložitelných dvoustranách.

Nejkrásnější krejčovina na planetě!

A strana 31 - plyšová fáze dospívání tučňáka spolu s odstavcem, který u nás doma tuším najde velké pochopení.

"Během dospívání se lidé formují a dělají rozhodnutí, která mohou ovlivnit celý jejich život, i když u toho někdy vypadají legračně. Podobně neohrabaně působí i puberťák tučňáka císařského. Ostatně někdy vypadá legračně každý. A kdo si myslí, že ne , tak je vlastně směšný pořád ... "


Tolik báječně znepokojujících otázek!

Česká stanice.

A nakonec desatero českého polárníka Jaroslava Pavlíčka,
které bych se vám nebála doporučit i jako návod na život.

2 komentáře: