čtvrtek 4. října 2018

Tabookové ozvěny: tipy na klučičí knížky


Nadpis je dneska klamavý, to spíš jen abych držela jednoduchou lajnu se včerejškem. Všecky tři knížky udělají radost každému dítěti - bez ohledu na gender.


Medvěda, co nechce jít spát, měli v Táboře u ukrajinského knižního stánku i v originálním vydání v azbuce. Já sáhla po českém překladu, a i když to bude i vaše úplně první knížka od Oksany Bula, věřte, že už po pár stránkách se zcela ponoříte do jejího originálně snového světa plného mystických tukonů, zubrů a dalších zavalitých živočišných druhů. Už jen to věnování v úvodu: "Všem medvědům" vás přece nemůže neoslovit!

Medvěd je knížka naprosto přesně se hodící do ponuré nálady dlouhých (pod)zimní večerů se všemi těmi svíčkami, vonnými oleji, teplými ponožkami, sušenými plody, jehličnany a hvězdami na ilustracích. Prostě úplné takovéto slovo začínající na Vá- a končící na -noce. Velkoformátový méďa a příběh o jeho opakovaném zdrhání z pelíšku vám do nich zapadne skvěle; fapro předškolní děti a prvočtenáře. Vydalo Nakladatelství Host.





Mapovník není knížka, bacha - je to blok! Trhací. Což je dobře, protože formát má opravdu obrovský, tím spíš, když se sešit otevře. Na jednotlivých listech pak najdete vskutku chutnou směs zeměpisných úkolů, politologických okének a multikulturních zadání. Tím, že ze skicáku lze stránky jednoduše vytrhávat, hodí se Mapovník skvěle do rodin s n+1 dítětem - výjde na každého. Už čtenáři si tuším sami a rychleji vyberou zadání, se kterým budou souznít. Ale vlastní znalost abecedy rozhodně není podmínkou, číst můžete společně, a dál ať si každý malujete a vybarvuje podle svého gusta. A nepřehlédněte ochytřovací bubliny na zadních stranách! Vydalo Nakladatelství Host a za sebe doporučuju Mapovník darovat s pěkně balenou sadou pastelek, přesně takových dárek by si totiž přála dostat Mitnik.








Na konec jsem si nechala to nejtěžší. Nenechte se zmást něžným slovem Pohádka a zvukomalebným Kolečko v názvu. Nepomylte se ani jednoduchými ilustracemi koleček uvnitř. Tady nejde o žádnou srandičku, tohle je nádherná knížka filosofie pro děti. A je nabídnuta malým lidem v podobě jemných gradujících příběhů a kolečkových úvah. O relativitě a měřítku, o klidu a pohybu, o čase. O začátku a konci. Nebo o vztažení nebanálních otázek antropologicky přímo k člověku. Rozměry menší knížka má devět kapitol, ve kterých se oba (ne)čtenáři v rodině mohou nejdřív společně koukat na různé optické proměny kolečka opatřené vždy jednou krátkou větou, aby se na konci každé části ponořili hlouběji do racionálního tázání. Nedovedu si představit, že byste celou knížku přelouskali za večer. Stejně jako ani náhodou není nutné číst knihu chronologicky. Ale kdo má hlavu (jakkoli velkou) otevřenou, toho kritický/problematizující pohled na svět bavit bude. Posledních šest stran knížky je věnováno rodičům - jako menší nápověda, za což autorce Zuzaně Demlové děkujeme, i když jako poznámky to možná ani stačit nebude. Ale o tom to vůbec není! Nejdůležitější je to společné povídání. Třeba o kolečku, co chtělo být trojúhelníkem. Nebo o kolečku, co tady chtělo být navždy. Nebo o kolečku, co ani nebylo vidět. Ukažte doma svým dětem, že podobné otazníky nejsou ani trapné ani přiblbé. Naučte své děti se  m o u d ř e  ptát. Vydal opět oblíbený Baobab.




2 komentáře: