středa 3. října 2018

Tabookové ozvěny: tipy na holčičí knížky


Jsou to čtyři novinky - každou z nich mi prodejce prodal ještě horkou a já vám zas honem za tepla napíšu, o čem|jaké jsou.

Portugalská knížka pro předškolní děti Klapy klap je veliká a má pořádné tvrdé desky. Přesně takové jsou potřeba k hlavnímu vtípku pohybové knížky, který pro ní ilustrátorka Madalena Matoso vymyslela. Jasné a veselé postavy uvnitř knihy totiž pořádně kmitají: hrají na hudební nástroje, líbají se, létají vzduchem nebo pečou toasty. A vy jim k tomu musíte vydatně pomoct rytmickým klapáním celé publikace. A když pustíte na špacír i svou fantazii, není myslím vůbec problém vytvořit si s panáčky i celý pohádkový příběh. Na tuhle divočinu nepotřebujete ani baterku, ani zásuvku: stačí vaše ruce a hlava. Vydal Baobab.


Už navždy naše srdeční záležitost!


Knížka, která hraje na činely.



U nakladatelství Běží liška jsem si v Táboře okamžitě na první dobrou vyhlídla a domů odnesla jejich jedenáctý díl z edice Mikroliška: Kočičí tanec. Ilustroval jej František Petrák a obásnil božský Radek Malý. Malá kapesní knížečka na cesty je přesně podle mého gusta. Na tmavém pozadí mnoho zvířat a k tomu noblesně komické rýmy, které s největší radostí přečtete/odrecitujte se svými dětmi klidně sto krát za den. A kočičí oslovení: "Pane Myšilove!", to je pro mě naprosté literární nebe.





Třetí v mém čerstvém výběru je skutečná knížka pro dcera a je prosím úplně jedno, jestli jsou dcerce jí čtyři nebo čtyřicet! Knížku Lejlo, přijď domů napsala a ilustrovala švédská hvězda Eva Lindstrom. Kdo chce, může v ní vidět magický dětský příběh o slečně zatoulané ve světě, která dobrodružně kráčí z kopce do kopce, pouští, kolem jezera, lesem. Anebo na nádherných stránkách velkého formátu s opravdu minimem textu spatříte spíš poetický impulz k niternému zamyšlení se o vztahu matky a dcery. Akorát si samy pro sebe řekněte, která jste vy: volající nebo volaná ... Vydal Baobab.





A poslední ukázaná knížka je pak tím hlavní důvodem, proč na Tabook jezdím. Letos sice samostatný stánek francouzských prodejců z Paříže v Nakladatelském tržišti chyběl, ale na pultu hned u vstupu do Střelnice byly v nabídce unikátní tituly v různých světových jazycích. V ruce jsem si jich pochovala mraky, ale Týnce nakonec vybrala jedinou. Pipeau (česky Vábnička na ptáky) ilustroval Olivier Douzou. A pro nás, které studium francouzštiny v životě teprve čeká, je uvnitř naštěstí jen pár vět, kterých si možná pro tu dokonale hravou typografii, milou výtvarnou zkratku a retro barvy ani nevšimnete. Mesdames et messieurs, magnificence!




2 komentáře:

  1. Krásná inspirace. A bude taky pro chlapečky?:-) A Rosi, Vy umíte taky francouzsky? Jestli jo, tak umíte snad všechno na světě:-) Jednou bych se taky chtěla začít s francouzštinou:-) Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klári,

      chlapi jsou na řadě zítra a francouzsky neumím ani Miluji Tě, ale když mě tady tak krásně chválíte, našprtám se do zítřka i tu franštinu! ... :o)

      Vymazat