úterý 14. dubna 2015

Pánský kožený penál na tužky


Chytali jsme se na víkendovou oslavu a mě napadlo, že mužovým kamarádům k narozeninám něco ušiju. Nejdřív jsem se šla ale zeptat Davida, jestli to není trapné. (My to tak doma máme: já mu radím s out-fitem, on mně s životem.) Davča byl mou ideou nadšen a hned mi zdarma poradil, ať klukům ušiju obaly na notebooky. To jsem zavrhla, protože vůbec netuším, zda oni své osobní počítače někam pravidelně přenášejí. A pak - dneska má každá lepší taška i batoh speciální měkkou přihrádku na komputer.
Má zrovna u nás přítomná sestra tedy navrhla, ať jim ušiji kosmetické tašky - stejně jako jsem šila jejímu příteli. Opět jsem krčila nosem, protože přesně nevím, jestli Joska s Ivanem by něco podobného užili, a kdyby pak má časově-emociální investice pro ně ležela na dně skříně, to by mi bylo líto.

A tak jsem stejně jako už předtím tisíc krát nikoho neposlechla a vymyslela jsem si to sama. A ještě jsem tím nápadem byla sama vnitřně nadšená. Rozhodla jsem se jim ušít pouzdra na psací potřeby. Něco na čmárání ti dva u sebe musí mít vždycky, protože bez toho by světový mír, který oba denně zařizují, dělat nešel.

A protože oba to jsou chlapci z hor, musela jsem rozhodně sáhnout po přírodních materiálech. Na dně dřevěné přepravky s koženkami jsem proto vylovila kousky kůží. Pravidelně je dostávám od svého tchána. On se před revolucí živil šitím obuvi, a od té doby, co ví, že teď šiji já, tak mi při každém našem setkání strčí do ruky tašku s materiálem různého druhu, různějších rozměrů a ještě různějšího původu. Odkud ty n-úhelníky koženek a kůži bere, netuším. Ale je to milé, a snad i legální.

A tady hotovo dvacet. Dvacet na deset centimetrů.

Dole pěkně prošít voňavou kůži neboli jak my švadlenky říkáme: stehy jako perličky!

Dovnitř námořnické kárečko, protože víte, že kostka jsou teď nové pruhy?
A neopomenout štítek, i když ten jsem s váháním všila až po nátlaku mého muže zvýšeným hlasem.

Balíčky. Slovy dva.
...
A jestli se mě chcete někdo zeptat, z čeho je vlastně celý ten futrál šitý, tak prosím přijďte zas zítra,
protože to z té sto procentně přírodní plsti bude ušita kabelka(!!!).

26 komentářů:

  1. Tak to jsem asi pán, protože tenhle penál by byl přesně pro mne! Závidím Ti tchána! A asi nedospím rána, abych se dozvěděla něco víc o stopro vlněné plsti!

    OdpovědětVymazat
  2. Krása. Rosi, je rozdíl šít s koženkou a kůží? Mám z jednoho výprodeje krásnou kůži a tak jsem si říkala, že nejdříve bych měla trénovat na kožence, ale pak jsem si říkala, že co když je to stejně jiné. Koženku jsem zkusila, hrozné to nebylo, ale trénovat bych ještě potřebovala. Ty stehy máš vážně nádherné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli,

      základní věc je, že koženka neklouže. Tudiž zejména u viditelných švu je potřeba získat ten patřičný cit a vědět, kdy se materiál musí trochu popotáhnout, uvolnit, potlačit a podobně.

      Kůže už pak neklouže vůbec a šít z ní v kuchyni na kufříkovém stroji je dost velká blbost. Jedna vrstva prošít důstojně a s vkusem ještě jde, ale střihnout si celou kabelku, to by chtělo větší "dělo". On pak člověk, když drží v ruce výsledek práce opravdového brašnáře, hamba ho liská ...

      Vymazat
    2. Rosi, díky moc, aspoň tu kůži nezkazím a možná raději poprosím někoho, kdo má ten správný stroj. Já mám jen normální hobby.

      Vymazat
  3. Bože, proč nemám taky ten dar vládnout češtinou tak, že se čtenář válí smíchy i při prostém popisu pracovního postupu?! Závidím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přitom - kdybys znala mou češtinářku - to bys brečela ... :o(

      Vymazat
  4. Jezkovy voci, prave jsem zjistila, ze k tonu pruhovanymu organizeru strasne neutne potrebuju pruhovanej penalek. Tohle mi nedelejte, Roso. Hlavne uz nic dalsiho superuzasnyho nevymyslejte, nesojte a nezverejnujte. Pac ja to pak budu zase nutne potrebovat. A jeste par objednavek a deti nebudou mit co jist (ale maminka bude chic, hehe:)).

    OdpovědětVymazat
  5. Roso,
    pro muže je obecné těžké vybrat , natož vytvořit dárek !
    A ty jsi to zvládla skvěle :-)
    Super pánské taštičky, bezva látky i koženka :-)
    Máš 1* a to hned 2krát ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda že nejsme ve škole,
      hned bych to řekla našim ... !!! ... :o)

      Vymazat
  6. váu nádherný!ten bych brala i jako nemuž:)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak když jsou z těch hor, tak příště do té soupravičky ještě chlebník a pouzdro na mapu :))). Penálek moc chválím....Zdraví Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na chlebník bacha,

      jeden z nich zrovna záhajil bezlepkovou dietu!

      Vymazat
  8. Bezvadné! Kamarádi se teda mají!
    A do zítřka budu napnutá jak šraky! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Jeee ja by som chcela byť Joska a Ivan a dostať také púzdro:) Teším sa na zajtra!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný den,

    Asi se penál nedá někde koupit, že? Je moc krásný. Podobný bych chtěla koupit příteli k Vánocům, ale tak hezký nemůžu nikde najít. Ladil by i s lahví na vodu, kterou mám pro něj vybranou :) Moc děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, prosím napište mi mail rosa.mitnik@centrum.cz. Předem vám děkuji.

      Vymazat