úterý 28. dubna 2015

Deset věcí, které muži miluji


Tedy pokud jsou jim čtyři.
A jsou náš Kuba.

Který dnes slaví narozeniny!

A já mu celá veselá a šťastná zase píšu další seznam jeho aktuálních radostí.
1. Kuba nově objevil kouzlo dlouhého ranního spánku. Přestal vstávat v pět hodin, z peřin se vyhrabává po sedmé a někdy se pak ještě rád pohodlně doválí na gauči v obýváku. To asi ta pravidelná školka. Teď si libuje v pomalém vstávání, kostkovaných pyžamových kalhotách a líných víkendových ránech. První snídaně s mamkou, druhá snídaně s tatínkem a skotačivý program přes den. Pouhá dvoudennost pracovního volna je pak jedna z věcí, kterou mu neumíme dobře vysvětlit. Už se nás na to opakovaně ptal: Proč tak málo?
2. Bez ohledu na den v týdnu ale rád vaří. Dětská jídelní židle přisunutá u kuchyňské linky je u nás skoro pořád. Mně pomáhá kuchtit vždycky, muže o víkendu svýma pomocnýma ručkama trochu stresuje, ale jedno jídlo už dává (skoro!) sám. Vanilkový pudink. Pět dílů mléka, tři lžíce cukru, tak sedm piškotů připravit do každé misky. Míchá a počítá. Obojí s velkým uspokojením. Akorát nám doma pomalu přestává jedno balení jemného prášků stačit. Někdo z nás si teplou žlutou dobrotou tiší rozhozený žaludek, někdo tak vzpomíná na vlastní skvělé dětství a někdo doktora Oetkera prostě jen miluje!
3. I chutě se Kubovi změnily. Po éře naprostého odmítání ovoce a zeleniny opětovně zařadil do svého menu dva druhy. Mrkev a jahody. Nevím, kde to vyčetl, ale rád nám sděluje, že obojí je zdravé, že jsou v tom vitamíny. Obecně nás teď doma dost poučuje a říká nám, co je v životě správné. Když ho onehdá muž v koupelně výchovně plasknul přes zadek, se stoickým klidem se na něj Kubka obrátil s otázkou, copak neví, že kamarádi se nebijou. Muž zjihl. To, že ho náš pubertální syn označil za svého kamaráda, jej dojalo a myslím, že ještě teď má z toho vlhké oko.
4. Ono ostatně koupání je u nás kapitola sama pro sebe. Řádit na sto deset procent ve vaně, teď už ve dvojko s Mikeškem, Kuba miluje. Stejně jako plavání v dětském klubu, i když je otázkou, jak dlouho tam bude ještě pokračovat. Naše olympijská trenérka je totiž velmi systematická a tvrdá a Kubka je zas hračička. Zatímco ona vysvětluje kraulové nohy, Kubuš si loví na dně bazénu. Ono správné kopání mu vůbec dělalo problémy, povedla jsem mu totiž jedna dosti kuriózní věc. Až k neuvěření dokáže urputně lomit nohy v kolenou, šplíchat vodu po strop, ale aniž by se při tom pohnul o píď z místa. Divoce kope, ale vůbec při tom neplave. Když ale maličko chce, umí nohy dobře propnout a docílit správného kmitání i pohybu vpřed. Už se mu to párkrát i stalo. Tak dvakrát, řekla bych. Za to naopak vyniká ve skoku šipkou. Prostě čím hloub se může potopit, tím je on šťastnější.
5. K překvapení - zejména cizích lidí - také s velkou radostí a ještě větším očekáváním navštěvuje výstavy. Nebo přesněji: hledá tam úkoly, jak on říká: stanoviště. Přirozeně očekává interaktivitu, nabízí vlastní podíl. Chce se koukat, komentuje, co vidí, hlásí, co se mu líbí, dešifruje abstrakce, ukazuje prstem, co zná, co už někde viděl. Chce si tam hrát. Jít do galerie je pro něj lákavě zábavný program. No, snad jednou nebude nikde za blázna ...
6. Protože lidi se mu občas hlasitě smějí. Třeba když na divadelním představení v knihkupectví Baobab s neskrývaným dětským nadšením prstem ukazoval na všecky knížky, které on má doma. Kýčovitější scénku byste ani do reklamy nevymysleli. Ale já jsem za to ráda. Že knížka jako dárek je pro něj radost. Nejradši má encyklopedii o hasičích, detektivní den na nádraží, Malého prince a maxipsa Fíka. Knížku Ferdinande! se zas sám snaží předčítat Mikešovi, i když ho trápí bratrovo krátké soustředění a nepočkání si na konec napínavé zápletky.
7. Knížkou ho neurazíte, ale chcete-li ho potěšit, kupte mu auto. Sebemenší. Ale auto. Ve svých vzdušných zámcích by si tedy klidně přál i telefon, aby mohl sám volat babičce, tablet jako má děda nebo počítač. Ostatně s vypůjčenou myší a do písmena el rozloženým leporelem opřeným o krabičku si rád hraje na notebook. Říká, že si prohlíží fotky nebo že ještě pošle jeden e-mail. (Od koho to asi slyšel?!?) Pořád si rád taky hraje na obchod, kdy naše malé dřevěné atrapy jsou fajn, ale přenosit si celou špajzku do pokojíčku je lepší. Konzervy, těstoviny, rýže, mléko. Jako spolu stále cestujeme vlakem. Metrem. A od školkovského karnevalu nově i létáme. Kapitánskou čepici jsem mu pořídila v maličko strašidelném krámku na nejšpinavějším Smíchově za pár peněz a paní učitelka pak na maškarním prohlásila, že Leonardo Di Caprio se může jít zahrabat. Výborná hračka z travesti obchodu!
8. To všechno Kubínka těší, co ho ale nebaví, jsou naše nedostatečné odpovědi. V některých oblastech jako rodič těžce selhávám. A jsou to zejména billboardy. Moje vysvětlovaní jejich obsahů Kubovi nestačí. Neumím třeba uspokojivě popsat, proč na reklamě na půjčovnu zimního zboží letí želva s lyžemi vzduchem. Proč není na zasněženém kopci? Proč želva? A proč nemá obuté lyžáky? Ani obří plakát na radio stanici s půllitrem piva deformovaným do tvaru domečku nedávám. A to tam ti lidé, co bydlí uvnitř, mami, pořád plavou? (Mou častou) slovní ironii Kuba už chápe výborně, obrazovou nadsázku musíme zjevně ještě potrénovat.
9. A znovu ke školce, zjevně tam, od spolužáků, si Kubuš osvojil úděsný genderový šovinismus. Řadu věcí teď nově ostře rozlišuje na klučící a holčičí, adoruje tmavě modrou barvu a vysmívá se všemu do růžova. Do dvou navzájem neproniknutelných skupin dělí třeba pohádky, hračky, party nebo účesy. Vnitřně velmi spokojená jsem ale s fungováním tajné kapsičky, kterou jsem mu všila do kapsáře, který má v šatně. Kubka si tam neustále schovává poklady, zejména ty, které najde přes den venku. Pár dní nazpátek mi tak věnoval malinkatý kamínek, snad tři milimetry velký. "Je pro tebe, mami", řekl a já ho důstojně převzala s obřadností hodné zelenkavé krabičky od Tiffanyho. "Tlačil mě v botě", dokončil větu syn.
10. A pak je tady Kubova druhá půlka - Mikuláš! Když jsem jednou - bolestivě naštvaná - navrhla nejmenovaného člena naší rodiny, opici jednu, umístit do ZOO, poté co zase zkoušel pevnost naší kůže svými čerstvými zuby, otočil se na mě Kubínek s výrazem velkého pohoršení nad mou osobou a se slovy: "Maminko, dyť je to náš Miki!" Kuba by Mikeše nedal. Mezi dětmi se jim rád chlubí, doma jej s chutí poučuje, dobrácky varuje před pády, případně mu rovnou věští, že to s ním (snad jen v dané situaci) dopadne špatně. Bráchové se spolu dělí o svačiny. Kuba mu neúnavně obouvá stále zutou pravou botku a je-li potřeba, vytáhne Mikimu dětské nůžky z pusy. A už si velmi přeje, aby spolu oba spali v jejich pokoji. Tak jo.

Všecko nejlepší!

46 komentářů:

  1. Velkej kluk, posíláme pusu z Olomouce a převelice gratulujem!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak doufám, že až Kuba bude ten slavný Čech (řekněme, třeba prezident), že zařídí delší víkendy. Doufám v něj! :D
    A všechno nejllepší přeju!

    OdpovědětVymazat
  3. A neplatí to jen pro čtyřleté muže, čtyřleté ženy jsou na tom dost podobně..... :-). Všechno nejlepší Kubovi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pusu vaši ženě a vašemu muži chlapácké poplácání na zádech posíláme!

      Vymazat
  4. Krásně napsané.....směji se a něžním se.....no tak chlape, všechno nejlepší :o) přeje Lada .

    OdpovědětVymazat
  5. Vsetko najlepsie! A vela vystav...a kniziek...a aut...a odpovedí!

    OdpovědětVymazat
  6. Totoletí! Kubkovi všechno nejlepší!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Všechno nejlepší!!! Je to pan úžasňák!
    A ta voda mi něco připomíná - minulou plavací lekci naše Ájule (3,5 let) trénovala kraula, nohy by šly, jen ty ruce prováděly znak.... k mému překvapení se pohybovala i v před, ale řekla bych, že to bylo silou noh... a šipka je taky naše nej... Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedá se nic dělat - ty naše děti jsou nejlepší!!! ... :o)

      Vymazat
  8. Úplně všecičko nejlepší přeju a přeju ať je stále tak úžasný a ještě úžasnější- to přeju jemu i Vám. U nás se bude slavit zítra a pak za týden- ať žijí (nejen) býčci:-)
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať vám nejdou bublinky do hlavy!

      A zdraví!!!

      Vymazat
  9. :) krásně popsáno, u posledního jsem se moc dojala :). Snad se naše Růženka dočká taky takového kámoše ;)
    páá a vše nej M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji Růže nejlepšího kámoše.

      Nebo dva ... :o)

      Vymazat
  10. To Tvé čtení, to je pohlazení :)
    Všechno nejlepší!!

    OdpovědětVymazat
  11. Nevyrostl ten Kubík nějak rychle ? ;-)
    Ještě, že máte doma menší variantu Mikeše!
    Tak ať mu ten čtyřletý pohled na svět vydrží co nejdéle !
    Vše nejlepší !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano,
      když jsem nešťastná, jak je Kuba hubený,

      mrknu na Mikiho a hned je mi líp ... :o)

      Vymazat
  12. S něhou a láskou ... Kubínkovi přejeme všechno nejlepší tu od nás! Ať žije!
    ♥ J+E

    OdpovědětVymazat
  13. To je prima, jak má Mikiho rád - doufám, že ta moje dráčata si aspoň trochu podobně sednou... A všecko nejlepší, samozřejmě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju jídlo sypat do jedné misky,

      to člověka dycinky stmelí ... :o)

      Vymazat
  14. tak hodně moc láskyplný sourozenecký vztah skoro závidím!zlatej kubka!ňu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zkoušelas jim oběma dát nůžky do pusy,

      co to udělá s jejich vztahem? ... :o)

      Vymazat
  15. Že taky gratulujem!!!
    Už teď je to sranda a s každým dalším dnem to bude pořád lepší a zábavnější!!

    OdpovědětVymazat
  16. Tak jsem zase dojata k slzam! Vsechno nej Kubiiii

    OdpovědětVymazat
  17. Stavím se do řady a přeju všechno nejlepšíííí Kubíkovi !! Šá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju,

      za něho,
      protože svůj počítač zase nedostal ... :o)

      Vymazat
  18. Niektoré z bodov máme doma...napr. to s autami či prečo? prečo...? Veľká gratulácia Kubkovi:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti dva by byli dost dobrá parta!

      Klučíčí, samozřejmě ... :o)

      Vymazat
  19. blaholežiam!! tieto vlásky sú lepšie ako hríbik predtým...hríbik je pre "krpcov"...:)

    OdpovědětVymazat
  20. To jsem se, milá Roso, zase jednou po ránu dojala... Krásně jste to napsala. Rvu si vlasy, že jsem takové krásné narozeninové elaboráty nepsala každoročně pro svého sedmiletého syna. Kluci jsou úžasní, mají po kom, tuším. Všecko nejlepší Kubovi, i když se neznáme, jako by byl můj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co sepsat 70 štěstí vašeho syna k sedmým narozeninám?!? - to by byla výzva!!! ... :o)

      Držím palec
      a přeju vše dobré!

      Vymazat
  21. Doporučuji pustit Kubovi díl Kanafáska "Jak sháněli panenku", aneb jak Jonáš toužil po této holčičí hračce. To naší Pikolínce otevřelo oči! Jinak všechno nej nej!

    OdpovědětVymazat
  22. Gratuluji Kubíkovi k jeho mamince a spol....paaaaaaa Vokopka

    OdpovědětVymazat
  23. Všechno nej přeju! Je supr, že má tak rád knížky... My už k tomu snad taky spějeme. Do tří let mi u pohádky nevydržel. Teď už krátkou taky občas zvládne. Asistence v kuchyni je super, u nás je to nejoblíbenější činnost. Hlavně pečení. :-) I když buchty nejí (krom jedovatýho růžovýho donutu). Krásné narozeniny!

    OdpovědětVymazat