pátek 14. února 2020

Slavme svátek dokola


Poprvé jsem o významu slavení svátků dozvěděla od své učitelky filosofie na vysoké škole - od profesorky Anny Hogenové. Byla to ona, kdo mi poprvé v životě řekl, že se má člověk zastavit. V dnešní tekuté a rychlé době. Že ve svátku se potká se sebou samým.

Anna Hogenová pro mě byla zjevením. Vždycky přijela na fakultu na kole a se sportovní noblesou podobnou Olze Havlové si sedla na(!) katedru a začala nám přednášet. Nemohla jsem od ní odtrhnout oči, od její přitažlivé rtěnky. Nechtěla jsem přeslechnout jediné její slovo - pronesené smyslně zastřeným hlasem. Ona pro mě byla nejchytřejší ze všech a stejně jsem se jí nebála zeptat - protože už při vaší otázce chápavě kývala hlavou, a pak vás rovnou laskavě pochválila, jak se dobře ptáte. Stejně jako to dělala Daniele Drtinové v rozhovoru pro DVTV.

Děkuji Anně Hogenové, že vím něco o Platonovi a Patočkovi. A díky boží A.H. vědomě a ráda slavím. Mám pocit, že nemoci, průšvihy i neúspěchy, to všecko si ke mně v životě najde cestu samo. Ale oslavit si život, to musí člověk sám. Čistý obrus, voňavá kytka. Hezké šaty, umyté vlasy (nebo naopak). A pozvaní hosté přicházejí. Slavit mně přijde na životě to nejlepší. Slavit narozeniny květinovým workshopem, slavit vysvědčení lyžovačkou, slavit sobotu společným kafem z ručně umletých zrn. Přeju si v životě oslavit všecko! A vím, že jsem tím otravná. Chci slavit každé jmeniny, každé výročí. I dnešního Valentýna. Tak mě dnes trápí, že Týnka nakonec musela o svou na kole vyraženou jedničku přijít. Mrzí mě, že se mě zrovna někdo pokusil v práci podvést. A dere mě i moje lupenka všude. A právě proto všecko se těším na dnešní zastavení se a domáckou oslavu Valentýny|Valentýna. A vůbec to není o dárcích - protože Týnečce stejně největší radost udělají dva copy zapletené okolo hlavy - které umí jen její|moje kadeřnice.

Tak na zdraví všem, kdo (nejen) dneska slaví!
...
A kdybyste si taky chtěli udělat radost, 
zkuste večer štěstí na mém facebooku nebo instagramu a vyhrajte dva plechové hrnečky To je moje - s jablíčkem.
Soutěžit začínáme už tradičně po osmé hodině.




La dolce vita!

18 komentářů:

  1. Milá Mirko, přeju krásný svátkový den Valentýnce i Vám všem :-). A nejste v tom slavení sama. I já ráda využiju všechny příležitosti ke slavení, sice jen v malém kruhu, ale o to vřelejší a upřímnější to je.... Včera dorazil karkulkový organizér a udělal mi velikou radost - taky taková malá oslava ženskosti a snad i pořádku v kabelce.
    Mějte se krásně a slavte, co to jde. Lída

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lído, to se mi tak pěkně čte. Děkuji, děkuji, děkuji.

      Vymazat
    2. Mirko, i já. Mám velkou a malou kabelku, nepromokavé taštičky a organizér. Věci, ze kterých mám velikou radost a byly to dárky, které mě moc potěšily. Ženské, vkusné... Děkuju za ně i Vám :-).
      Lída

      Vymazat
  2. Moje milá Mirko,
    i já jsem slavící a to velmi. Sice moc oslav jako takových nemáme, ale já mám vlastně oslavu každý den. Každý den mi něco udělá radost a to je hned důvod k takové malé vnitřní oslavě. Miluju rodinné sešlosti, ten šrumec, to překřikování se a ta vřelost naší rodiny. Můj muž tuhle mojí radost rozhodně nesdílí, ale přetrpí to se mnou :-). Oba mojí synové jsou v létě narození a to máme velkou garden party - boží!!!
    Mám za sebou už několik úrazů, při kterých jsem se vlastně znovu narodila a tak si život opravdu užívám velkými doušky a raduji se a slavím, co to jde!!! Oslavám zdar!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Taky strašně rada vzpominam na Hogenovou. Mám na ni stejné vzpomínky. Stejně tak i na milovaného Fundu.

    OdpovědětVymazat
  4. Pusu Vám všem Úžasňáčci...pa Vokopka

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Roso, děkuju, Anna H je opravdu extratřída. A jak je krásná!!! Dáša

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Mirko,
    děkuji Vám za milou sváteční chvíli při shlédnutí rozhovoru! Jste mou milou inspirací.
    Veliké díky za právě vyzvednutý organizér a hrneček a roztomilý dárek! Už si lebedí v mém batůžku :). Přeji mnoho hezkých chvil.
    Iveta M.

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Mirko, krásně napsáno. Hezky jste si početla. A souzním...
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Roso, moc zdravím a děkuju za úžasný rozhovor. Taková videa bych mohla poslouchat pořád, tak se po paní Hogenové budu asi ještě pídit. Ta její grácie a to, jak pečlivě volí slova, hladí po duši. Je vidět, že opravdu ví, o čem mluví, a že se opravdu umí zastavit. O to víc mě těší, že máme stejné lásky - hvězdy, mraky, zahradničení.:-)
    Mějte se krásně.
    P.S. Zrovna včera jsem synovi vyplňovala To je moje od Vás...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo mi potěšením - i když už jsem u stejného rozhovoru dvakrát brečela, pasáž otec a syn. Moc Vás zdravím i celou Vaši báječnou rodinu, Ajo!

      Vymazat