středa 19. února 2020

Fany a pes


Film Fany a pes mi kamarádka Petra doporučovala už loni na podzim, ale to víte - ono to chvilku trvá, než se nový biják dostane až k nám přes kopec. A když ho teď konečně hráli i v Radotíně, v komorním kině s letitou vůni vysokého plyše na sedadlech, nebylo na co čekat!

Koprodukční 2D animovaný příběh začíná na konci letních prázdnin roku 1989 v Lipsku, kdy se odjezdem do Maďarska rozdělí veliké přátelství dvou malých slečen - Fany a Sophie. A zatímco dospělý divák nemůže netušit, co se děje, ten dětský jen napjatě sleduje, jak F. (která zůstává) slíbila S. (která emigruje) pohlídat psa Sputníka, aniž by tušila, že je to asi navždy. Od září pak dvanáctiletá Fany už sama pokračuje až v bolestně tísnivé atmosféře socialistického školství a doma pak ve vzájemných výchovných nepochopeních.

Fany je nakonec ale po své kamarádce takové teskno, že jí politické události bortícího se režimu MLR pomohou k rozhodnutí vydat se za Sophii sama. Jestli se jí to nakonec povede, vám neřeknu, stačí, že sami víte, jak vypadal svět na konci osmdesátek. Toto společné rodinné kino vám však vřele doporučuji. Aby naše|vaše děti věděly, co byl disent, ilegalita, perzekuce, demonstrace nebo zatýkání. A i když dnes přesně známe, jak šly dějiny, tento citlivý a přesný film pro všechny je plný napětí, mrazení v zádech a nejistého konce až do konce.

Film Fany a pes by se měl pouštět i ve školách. Ve všech! Týnka a Miki si z něj odnesli autentický pocit filmového vzrušení (a ještě více si upevnili své vnitřní přesvědčení, že mít psa je vážně fajn, mami!). Kubka pak více vnímal rozdíly života v demokracii a ještě doma se nás doptával na nenápadné formy boje proti totalitnímu režimu, jako bylo třeba mírné překážení v cestě běžícímu agentovi tajné policie Stasi. Většinou to tady píšu o kabelkách, ale - v jednoduchosti je síla. A právě touto cestou se vydal dojemný osvětový film o síle přátelství a odvaze změnit historii - kterému za to odpouštím i tu typicky nesympatickou karikaturu učitelky.

...

A (nejen) vy kdo učíte na prvním stupni: o železné oponě, o východním bloku nebo pohraničnících,
tady naleznete šikovné pracovní listy pro své žáky k pochopení souvislostí a k dalším otázkám k diskuzi. 
Podívejte se na to!




Ta přirozená naděje: Prostě najdu díru v plotě!

Soudružka.

A to byl konec!

2 komentáře:

  1. Nedávno som videla fínsky film o kavkazskom pastierskom psovi, ktorý sa používal na stráženie Berlinského múru, po jeho páde všetkých psov zabili, len to jedno šteňa zachránil muzikant z koncertovania v Berlíne...skončilo do dobre, hoci nebol vhodný k rodinnému domu.

    OdpovědětVymazat