pátek 9. března 2018

Co nového ve Finsku


Zítra po obědě odlétáme s Kubkou za Polární kruh. Neuvěřitelné!

Když jsem se loni na podzim účastnila evropské soutěže v množství hodin, které mé děti stráví aktivitou venku, oslavil mě samotný organizátor akce – finská firma Reima, která je největším výrobcem dětského outdoorového oblečení na světě, co bych řekla tomu, kdybych jela do Laponska (hlavní cena) také, spolu s vítězem soutěže - a to jako blogerka. Že se jim moc líbí můj styl blogu a jak fotím. Vzpomínám si, že mi napsali, že blog i instagram mám takový warm-hearted. Odpověděla jsem jim požadovanou anglickou esejí něco v tom smyslu, že by pro mě jako pro matku tří dětí nebylo větší odměny, než odjet na týden do unikátní krajiny, akčně tam odpočívat a navíc mít k tomu obě ruce volné a moct si fotit. Plácli jsme si, oni mi nabídli i účastnivší místo pro jedno mé děcko, já si vybrala Kubínka a v sobotu oba fičíme.

Čeká nás divoký mrazivý program: tradiční jízda na sněhu se psím spřežením i jízda se soby. Měli bychom si zalyžovat s instruktorem, lovit jezerní ryby pod ledem nebo stavět společně sněžné sochy. A možná spatříme i polární zář. Nepopsatelně se do Laplandu těším, už protože jsem na gymplu byla na finské studentské vyměně a chvíli chodila do tamější školy v Helsinkách. Od těch dob se ostatně -  samozvaně - považuju za největšího znalce Finska u nás. Těším se tolik na skandinávskou velikost a velkorysost, na jejich severskou vyspělost a sebejistotu, na světový design a světové služby. Těším se, že příštích sedm dní bude pro mě všecko jinak: zpomalím, potkám úplné jiné lidi, včetně patnácti blogerů z patnácti zemí. Budeme s Kubou oba mluvit anglicky, zažívat nepoznané a ke každému(!) dennímu jídlu pít sklenici mléka.

A co ostatní? Ostatní miminka teď bude doma kojit David. Vůbec se o něj nebojte - dala jsem mu milion rad, upřímných doporučení a vlastních vychytávek, jak být doma s dětmi a navíc k tomu i pracovat. Má na ledničce seznam všech kroužků Mikiho a Týnky a u nás na vesnici čeká (ne)uvěřitelný zástup žen, které jsou mu kdykoli ochotny pomoci. Hlavně jsem mu radila, aby si doma zpíval a tančil, když mu bude úzko. Aby mluvil i s jinými lidmi, než s dětmi. Aby se aspoň jednou za týden převlékl a vyrazil někam na kafe, kde to má rád. A když mu to bude doma přerůstat přes hlavu, aby honem zapnul plnou pračku a myčku - ve chviličce bude mít pocit, že aspoň někdo tady něco dělá - že aspoň něco u nás klape! On to zvládne. A on se dokonce na to těší: dětičkám (i sobě) slibuje rodinnou anarchii a plánuje si, že se bude starat o domácnost i vést business telekonference. Já mu fandím a držím palce, ať najde ten správný balanc.

Myslete na nás! A kdo máte chuť na arktickou zimu s mitnikovským vtipem, sledujte mě na instagramu.
...

Na rozloučenou navíc dodávám, 
že můj plný kabelkový e-shop pofrčí bez přestávky dál a všechny krásné objednávky vám úhledně odešlu hned v úterý 20. března.

...

A ještě k mým novým botám nahoře. Když jsem si je vyrazila o minulém víkendu koupit, poprosila jsem paní prodavačku o ty nejteplejší. Hned se mnou špásovala, jestli bych chtěla ty nejteplejší na světě. No, proč ne! A obratem jsem ji účastně začala vyprávět, jak jedu za Polární kruh, že sportovní pohorky mám, ale potřebovala bych tam v něčem přiletět - abych hned na letišti nevypadala jako humpolák. Vybraly jsme společně moc pěkné, extra pohodlné, ve kterých se cítím jako veverka z pohádky Chip a Dale. A když mi pak kolegyňka prodavačky u pokladny proaktivně v doplňkovém prodeji nabízela ke koupi i jejich dámské punčochové zboží, ta první ji hned okřikla: 
"Aleno, tady slečna nepotřebuje silonky, ona jede, si představ, na Severní pól!"

43 komentářů:

  1. Se picnu! To je paráda, zasloužený výlet! Užijte si to :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji, nějak jsem cítila, že pojedeš. :-) A už se těším na repotáž, moc si to užijte.
    Hlavně teď zmáčknout tlačítko Publikovat. Jsem ti tak v průběhů měsíců 3x napsala delší komentář a zmáčkla tlačítko Odhlásit se.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je senzace. Gratuluji. Jste skvělá a moc se těším na fotky a komentáře a zážitky.
    Šťastnou cestu a užijte si to oba.
    No...ehm.. maličko závidím. Lenka B.

    OdpovědětVymazat
  4. Týjo, Mirko, to je nádhera!♥ Budu vaše dobrodružství sledovat a těšit se na setkání, až se z té krásné mrazivé výpravy vrátíte ♥.

    OdpovědětVymazat
  5. to je sen!!! hodně zážitků a sledovat určitě budu, natoč, prosím tě, i videa do instastories, vždy mám pocit, že cestuji ;-)užijte si to maximálně, M.

    OdpovědětVymazat
  6. Nejvíc mě rozesmálo: slečna nepotřebuje silonky... vidíš, jak kveteš! :))

    OdpovědětVymazat
  7. ŠŤASTNOU CESTU !!!! Šá

    OdpovědětVymazat
  8. Gratuluju a přeju štastnou cestu!

    OdpovědětVymazat
  9. Také přeji šťastnou cestu a mnoho nezapomenutelných zážitků! Těším se na report. R

    OdpovědětVymazat
  10. Super, to vám přeju! Hodně zážitků a hezké sluneční počasí!:-)

    OdpovědětVymazat
  11. To je paráda Roso, užívej Finsko a volné ruce !

    OdpovědětVymazat
  12. To je pohádka! Úžasné! Těším se na fotky i na povídání!!! ...A já mám strach odskočit si od svého savce na dvě hoďky na bazén, no, musím nad sebou zamyslet:D :-)
    Tak si to tam s Kubkou krásné užíjte! ..A myslím, že po návratu tě bude manžel nosit na rukách:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Užijte si to oba dva! A ty botky jsou takové správně lišácké ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Neuveriteľné! Držte sa!

    OdpovědětVymazat
  15. No si představ, za polární kruh! To teda bude jízda! Tak teda jo, tak já si ten instagram kvůli vám zalozim!

    OdpovědětVymazat
  16. wow, Roso, to je paraaaada:) Užij si to na 100% a piš, foť, odpočívej a nasávej zážitky co to půjde. A já se těším na postřehy a zážitky, třeba i ze severního pólu :D ;)

    OdpovědětVymazat
  17. Jůůůva, tak to vyšlo...gratuluji, přeji i závidím a držím pěsti ať všechno klapne na jedničku....mooooc si to užijte a užívejte, čekáme na reporty ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Nikoho lepšího nemohli vybrat!! To bude super i pro nas ctenare 😃. A Kubik bude ve svem zivlu. Uzijte se.

    OdpovědětVymazat
  19. Mirko,tak to je pecka.Užijte si to a pište!
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  20. To je krása, teta. Neumrzněte a mějte se úplně nejlíp!

    OdpovědětVymazat
  21. Roso, to je úžasný. Já studovala jeden semestr v Rovaniemi, super zážitek. Hned bych jela s tebou. Studovala jsem na Art and Design a bylo to cejtit. Mpc zdravím. Pa Svatá Prostota

    OdpovědětVymazat
  22. Rosičko,
    sousedky"ochotné k čemukoli" bych nepodceňovala:-)
    Věřte zkušené
    Ivan Z Ji

    OdpovědětVymazat