úterý 31. října 2017

Petra Soukupová: Kdo zabil Snížka


Miluju ji. Za to jak píše chladně, krátce. Za ten studený pocit prázdné beznaděje, který ve svých knížkách popisuje. Vždycky Petře Soukupové úplně propadnu; čtu - otáčím stránky pomalu za sebou a jsem smutná, zoufalá, je mi to líto. Lituju hlavního hrdinu, lituju neporozumění dospělých dětem, lituju tento svět.

I když její nová knížka je pro děcka (prý od devíti let), já jsem si ji opět spojeně užila nad svá očekávání. Držkatá školačka Martina si přeje psa, v komunikaci úsporný táta to odmítá, maminka na mateřské s dvojčecími sourozenci sama neví, kam dřív skočit, a tak o čokla navíc pečovat nechce. Sebejistě ztracená pubertální dívka psisko ale nakonec dostane a úvodní třetinu knihu plnou psích trablů, zranění a útěků náhle ukončí jeho tragická smrt na krajnici u lesa.

Hnusných podezřelých z vraždy má Marťa v tajném modrém sešitu doma pod polštářem rázem plno, vždyť toho hluchého a poloslepého bílého psího blázna vlastně nikdo neměl rád. A tak vyšetřování může začít! Za tmy, sněhu, zimy. Ve vesnici. Na tajňačku. S kamarády kluky. A kdo ji v tom ještě pomůže? Kdo zalže? Kdo bude křičet? Kdo plakat? Kdo vyhrožovat? Kdo to byl?

...

Užijte si tuto zcela reálnou a vtipnou detektivní story. Budete-li ji číst spolu s vašimi potomky, kteří ještě jedou
v ježíškovském mýtu, stačí jen na straně dvanáct přeskočit dvě věty.
Drsně napínavá knížka, která je/není ze světa problémů dospělých, vás doma bude bavit všecky: přísné intelektuály, snažící se rodiče i chytře zvídavé malé lidi.

A obdivně okouzlená vám chci napsat i o nádherných knižních ilustracích Terezy Ščerbové, 
které už k tak hluboce působivému literárnímu zážitku přidávají ještě vysoce výtvarný vizuální pocit, včetně mimořádně přesně typografie Martina Peciny.

Vydalo Nakladatelství Host.















PS: A dobrá zpráva na konec - do Vánoc Petře vyjde ještě jedna nová knížka, inspirovaná Snížkem a už ofiko pro nás velké a staré.

15 komentářů:

  1. Objevila jsem tuto autorku teprve nedavno a pri cteni mam stejne pocity, diky ☺

    OdpovědětVymazat
  2. ty ilustrace jsou krásné! mě Petra Soukupová moc nesedla Martou v roce vetřelce, ale pak jsem jí dala druhou šanci s K moři a to teda lepší, v zimě asi sáhnu na Pod sněhem:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zmizte!

      (Myslím tím, čtete i její fantastické Zmizet.)

      Vymazat
  3. Petra Soukupová mě doslova dostala... její kniha Pod sněhem je moje topka a Snížka si přeji nadělit synkovi (potažmo sobě :D )

    OdpovědětVymazat
  4. Už ji chci!!! Lenka ze školky

    OdpovědětVymazat
  5. Já miluji její knihu Zmizet, stále se k ní vracím.

    OdpovědětVymazat
  6. Vůbec nechápu, jak mohla napsat Zmizet, když jí bylo něco málo přes dvacet a ještě někde zmínila, že námět měla v šuplíku už od puberty, jojo, je výborná...a osobitá....jedinečná:)

    OdpovědětVymazat
  7. Roso. Díky ta tip.No, ale to s dětmi číst jistě nebudu!
    To je placená reklama z vaší strany?
    Barbora Vránová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není, ale Petře se můj text líbil - a to je za milion!

      Vymazat
  8. Roso, děkuju za tip. Jezero jsem zhltla během pár cest vlakem, zkusím i tuto :)

    OdpovědětVymazat