pondělí 23. října 2017

Jak ideálně prožít volební víkend


Odjet na konec světa, až do České Kanady - kde není nic: lidé ani signál. A vrátit se v čase zpátky do svých devadesátých let.

Chodili jsme spolu na gympl, sedm let. A sedm let jsme spolu pařili a sedm let jsme se spolu smáli. A tučná léta nám trvají stále - furt nám to spolu jde. Pít a přezpívat do rána s kytarou celého Nohavicu a Buty a Elány zpaměti. Bývalí spolužáci.

Pět rodin, dvanáct dětí, jedna pronajatá chalupa. Jeden kávovar, padesát špekáčků, jeden narozeninový dort, pět papírových draků, devět barevných kol, dvě stě svačin na výlet, houby v lese a v sobotní večer jedna velké beznaděj z voleb. Je to na houby. Na škole jsme se spolu politicky hodně hádali. I s učiteli. To nás bavilo. Dneska už se nehádáme, dneska spolu všichni kroutíme nechápavě hlavami zleva doprava, nad výslednými grafy. My i lásky našich životů, které jsme si někteří našli v Litvínově, někteří v Maďarsku, někteří v Asii. Někteří z nás si vzali migranty, někteří (raději?) už emigrovali. Je to pro mě taková radost být pár krát do roka zase všichni spolu; taková radost, tak silný flash-back; až jsem jsem z toho smutná. S nikým se tak nezasměju: ironicky, hříčkami slov a na vlastní účet!

(David mocně hraje do strun a sklízí za to nadšený obdiv všech přítomných dívek i mužů.)
Já: "Má učitele na kytaru."
Michal: "To zní dobře ... myslím ten učitel."

...

Filipov, Dobrotín a bizoní ranč Rožnov.











12 komentářů:

  1. Jé to je hezký, vy jste byli tady u nás na České Kanadě, to je za humny. :-D Máme tu krásně, ale zklamání z voleb to bohužel nevyléčí. Příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Roso,
    už jsem komentovala na instagramu.
    To já seděla u těch voleb :-o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já šla volit s Kubkou a udělala mu z toho Občanskou výchovu - to na tom aspoň bylo to nejhezčí!!!

      Vymazat
  3. Já jsem viděla výsledky, když byla sečtená polovina, pak jsem byla bez zpráv a bez signálu a strašně jsem si přála konec se nikdy nedozvědět :(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se zas naopak až do konce bála, že jsem volila neparlamentní stranu a dala hlas B. ... to byly strachy!!!

      Vymazat
  4. Ahoj
    to závidím, já totiz furt rikam ze pro me jako matku neni relax jit nekam s jinyma matkama nebo kolegynema z prace, ze tan prave relax a odvaz jsou lidi z vejsky, to byl uplne jinej zivot a ten humor je opravdu jinej, my se ale bohuzel vubec nestykame. Volby, no, rikala jsem kdyby dnes rano kazdej mel napsano na cele koho volil, to bychom se divili, protoze kazdej rika ja ne ja ne a pak samy ano ano ano....

    OdpovědětVymazat
  5. Takovouhle pevnou partu moc závidím. Nezažila jsem ji ani na základce, ani na gymplu (24 holek ve třídě, co by člověk chtěl, že...), ani na vejšce. Po 10 letech ze základky nikdo neuspořádal sraz... Letos jsem deset let z gymplu, jsem zvědavá, jestli někdo něco uspořádá, ačkoliv jsem dost pesimistická. Takže - važte si sebe navzájem, je to vzácné!
    A k volbám... Nezbývá než doufat, že to reálně nedopadne tak tragicky, jak to vypadá. Já se víc teda děsím lednových prezidentských, když vidím, jak naši spoluobčané absolutně (ne)přemýšlí o svých rozhodnutích...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se nejvíc bojím referend!!! Ale co, šít kabelky můžu všude na světě ... :o(

      Vymazat
  6. My trávili volební víkend taky v přírodě, na chalupě na Slovensku řezáním a ukládáním dřeva. A taky to bylo ideální! :)

    OdpovědětVymazat