pátek 7. dubna 2017

Časosběr

1.3

Tímto zdravím mou milou Čáryfučku,
nejvkusnější blogerku z Brna, která si svého času taky pravidelně fotila výhled z kuchyně.

...

Já si svůj první snímek udělala 1. března. S libým pohledem na vlastnoručně shrabanou zahradu. Pak už jsem ale měla pocit, že dál by si s našimi keři a zelení venku měl poradit profesionál. Dostala jsem na něj tip, doporučení a kontakt, i jsem se zahradníkem mluvila po telefonu, ale k nám on nakonec nedošel. Nevím, jestli někde vraždil, ale u nás nebyl.

Odvahu sáhnout po nůžkách sama mi nakonec nevědomky dodala má madam pedikérka, která mi mezi řečí vylíčila, jak šikovně a hezky zatočila s buksusy. Ano, ona je od fochu, ale díky ní já zahodila ostych, natáhla si pracovní rukavice velikosti es a hned co začalo hřát pořádně slunko, šla jsem do toho. Snad jediné, čeho jsem se nedotkla, byly stromy. Jinak jsem si vzala pěkně do parády všechny keře a u tamaryšku už měla skoro pocit, že z něj zvládnu i vystříhat třeba labuť. No, ale neměla bych se při práci rozptylovat srandičkami a spíš myslet(!), protože hojně zastřihávat keř s ostny v tričku s krátkým rukávem znamená, že budete mít holé paže rudě poškrábané až ke krku. Jako já. Ale že mu to teď sekne? Jsem na něj hrdá, snažila jsem se; dvě hodiny jej obskakovala zprava zleva, lezla pod ním po kolenou, Líbí se mi. To víte, jsem ze všech těch našich větví furt na větvi - a to jsem na škole bývala vždy spíš humanitní větev ... (A pokud jste podobní kozli v zahradě jako já, tak tamaryšek je ten bordó keř na fotce nalevo.) Tedy aspoň tak mi to řekla/poradila má sousedka.

Ostatně trávit celá odpoledne s dětmi na zahradě a šudlat křoviska podél plotu má právě i velký socializační dopad. Pozdravíte se s okolo bydlícími, někteří vám skrze ohrazení podávají na seznámení ruku, jiní noblesně nadzvedávají buřinku nad hlavu a další zase prohodí plotem i vtip. Sousedy my máme milé. Ti nejbližší v naší ulici - pojmenované na ovocném stromě - se (opravdu) jmenují Cvrčkovi a ti přes cestu jsou zase upřimní, protože věkovitá paní mi hned v první větě řekla: "Já vás všech pět pozoruju z okna." Taky při práci přes pletivové oplocení sleduju po očku domorodce i Pražány, co se nám tady za krásného počasí jezdí venčit. Ale zpátky k robotě.

David prostříhal růže a zvetil celý květinový záhon, až jsem si říkala, když jsem jej viděla s plnými kolečky mulčovací kůry pendlovat od auta ke kytkám a zpátky, kde je ten intelektuál, se kterým jsem svou úplně první debatu v životě ještě na gymplu vedla o politické kariéře spolkového kancléře Konrada Adenauera?! Jestli mi ten můj muž trošku nepřemkovatí. Ještě že nedbale líná chůze lišáka mu zůstává, i když před sebou tlačí padesát kilo.

Ale šla jsem v jeho stopách, po dešti do slova a taky jsem si na zahradě mákla. Prostříhala jsem maliny, srovnala do jedné výšky suché ibišky i neukázněné divoké růže. A něco málo zkrotila náš zlatý déšť, který už je teda spíše metalickým vodopádem, protože ta zahrada má před námi holt stále náskok. Třeba lísky u cesty: ty se nám vymkly z kontroly úplně. Jsou zdravé, obrovské a přerůstají nám přes hlavu. Jako ty naše děti.

Prvního dubna.

22 komentářů:

  1. To je krásně zelený ráj a strom uprostřed vypadá, jako by na něm někdo rozsvítil zelená světýlka ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ľúbezný pohľad:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Roso, a co takhle to zkusit trochu jinak?
    http://www.ekozahrady.com/index.htm
    Není to reklama, fakt mě to chytlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Jituš - už jsem si to hodila do záložky a při kojení jdu na to!

      Vymazat
  4. Moc krásný pohled. Jen si myslím, že ten tamaryšek je spíš dřišťál. Fešák :-).Vendula

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud ten bordo tamarysek je ostnity, je to opravdu dristal:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano ano,

      maličko jsem to pohnala googlem a vy máte pravdu největší. Děkuju.
      Jinak poslušně hlásím, že skutečnou tamaryškovou příšeru o víkendu zkrotil tchán!

      Vymazat
  6. Ty jo, já tam tu labuť vidím :-)))) Zahrada kouzelná.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný pohled z okna! :) Růže mám moc ráda! :)
    Krásný víkend, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
  8. Uzasne. Porad mi prijde lepsi hodne krotit, nez cekat roky na poradny vzrust:-). Zahradniceni zdar. Ja tomu prisla n chut taky az s domem a ted me to FAKT bavi:-).M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo nestříhá, není Čech, střih střih střih!

      Vymazat
  9. Paní Mitniková,tvůj popis je tak barvitý,že snad půjdu něco střihnout.Až napíšeš knížku o zahradě,zamlouvám si první výtisk...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobě já jej věnuji a ještě ti i vnutím podpis.
      Ale jak vidno výše, bude to chtít jooo pořádný odborný dohled!!!

      Vymazat
  10. Ten strom! Tam se musi lozit jedna radost.

    OdpovědětVymazat
  11. Po Čáryfučce se mi stále stýská... Ten zahradník, nedala Ti na něho náhodou kontakt ...zase ta Lucie!?:-D Nebo oni to tak prostě mají, že nechodí?:-) A výhled z okna, to je nádhera nádherovatá! Na ten se dá vážně koukat celý život...;-) P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi to tak u zahradníků chodí, že nechodí ... :o(

      Vymazat