úterý 4. dubna 2017

Už vám to můžu říct, knížka To je moje je vyprodaná!


A my chystáme dotisk. Druhé vydání bude jiné! Ladíme jej. Finalizujeme. Máme svá přání. Máme očekávání. Zase všechny. Hračkotéka jde opět s tahem na branku. Výtvarnice Jana je křehká a klidná jako vždycky. A já si pečlivě hlídám svou známou pozici megalomana, stavaře vzdušných zámků a hysterického suveréna.

A co vy? Jak jste s naší knížkou To je moje spokojeni? Chtěli byste třeba větší formát, protože ty ilustrace uvnitř vám přijdou tak překrásné, že je škoda je nemít v ruce ve větším měřítku? Vyhovuje vám vazba knížky? A co třeba všechno jste si do ní už stihli vlepit? Obal od své milované čokolády - marcipánové Merci, bez jejíž časté konzumace by se čas intenzivního kojení miminka prostě nedal přežít, jako já? Nebo negativní reverz pro propuštění z porodnice, aby naše Týnka jednou věděla, jací punkeři její rodiče byli? A pak je tady ještě jedna zásadní otázka - má pamětník knížka malého člověka vůbec začínat jeho narozením?

"Ahoj Rosi, tak jsem dnes začala používat tvoji knihu. Sice bude ještě nějakých čtyři a půl měsíce trvat, než se malá narodí, ale jako prvo-matka mám potřebu dokumentovat všechny ty okamžiky už teď, takže mám popsanou značnou část předních stran, u kterých se ani nenabádá k vyplňování ... "

"Já z tebe neusnu!", pištím v textové zprávě a odepisuji ještě spolu s gratulací nejmenované známé blogerce a taky jazykové korektorce našeho prvního vydání v čase 23:56 SEČ.

"Jsem si říkala, že ty budeš vzhůru ... ", cinkne mi telefon na nočním stolku od ní ještě jednou.

...

A jak jste na tom vy? Napište mi o svém památníčku. Kde jej doma máte. Co si do něj píšete. Jak často zapisuje. A kolikrát jste si jej už zpětně prohlíželi. Lepíte naší washi páskou? Ještě vám nedošla? Stačí vám prostor v knize? Píšete víc? Kreslíte? Rýsujete dovnitř? Vybarvujete si?

Jedete v tom sami? Přispívá i Pan taťka? Nebo snad koluje knížečka po celé vaší rodině?

Vlepujete dovnitř i fotky? Vadí vám zmínka o Vigantolu? Mrzí vás, že jsem nedala v textu žádný prostor sportovním událostem roku? A máme opravdu přidat úvodní stránky pro prenatální vývoj děcka?

A na co jste vy, milí rodičové, hrdí? Vylepšili jste si svůj deník? Máme vlastní výbornou hackerskou verzi? Máte něco, co nikdo jiný ne?!? Pište mi! Jsem napnutá jak džíny po porodu. A děkuju vám.

14 komentářů:

  1. Máme doma, náš raubíř roste... Nechystáte pokračování?:) To by se nám šiklo:) Katka

    OdpovědětVymazat
  2. Me prijde super. Par pripominek: Vetsi format by neuskodil (nedokazu moc krotit sve velke pismo). A jsme kontaktne zalozeni rodice, takze u nas se spi spolecne a casteji pouzivame (hlavne, kdyz byla nase skoro dvouleta miminko) satek a nositko nez kocarek. Lahvicku taky nezna, jen prsa:) Takze mi tam trochu chybi tahle symbolika.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný den, já bych se přimlouvala za stránky i pro prenatální vývoj. Např. dvoustránku pro každý trimestr (kde se by se mimo zápisů daly i vlepovat fotky z ultrazvuku). Líbí se mi i výše uvedená připomínka ohledně symboliky a obrázků šátku, prsou. Sama knížku ještě nemám - budu vyčkávat novou verzi :-). Formát se mi líbil takový, jaký byl. (Kupovala jsem knížku pro švagrovou.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a těším se brzy!

      Vymazat
    2. Krásný den, ráda bych se zeptala, zda se předběžně tuší, kdy bude nový "dotisk"? Bylo by skvělé, kdyby se do října objevil ;-).

      Vymazat
  4. Dobrý den, milá Roso,
    knížka je kouzelná a lepší na trhu není. Úplně ji zbožňuji. Pořád si jí musím prohlížet a doplňovat. Podporuje mě v mé fantazii, promýšlím každou stránku, je to skoro jako scrapbook, jak to popsala má kamarádka. Je skvělé, že podporuje naší individualitu. Lepím fotky, vybarvuji, maluji, píši, páskou zdobím okraje a je jí dostatečné množství. Knížka je už dost "ošahaná", jak koluje z ruky do ruky a každý otáčí list po listu, jak je zaujat. :-) Ztratila jsem dokonce gumičku. Už hodně lidí (i tatínky) jsem s ní inspirovala. Formát je milý, jako deník, památník. Větší by knížce ubral trochu kouzla. Díky pár volným stránkám jsem si mohla doplnit například sekci Cestování a přidám určitě i 1. narozeniny nebo místo na otisk nožičky, ručičky. Osobně si myslím, že tam o kojení zmínka je a fotku s dítětem v šátku si tam může maminka přidat. Líbí se mi obrázky postýlek a kočárků, napsala jsem si k nim rozmezí, jak dlouho je dítě používalo. Zápis o prenatálním vývoji mi příjde nadbytečný. Existují těhotenské deníky. Myslím si, že bych tam ani neměla co psát, všechno bylo bezproblémové a moc fotek z ultrazvuku nemám a na to je obálka vzadu. (btw. přání a gratulace se tam bohužel nevejdou). Možná by stačila jedna věta, kdy maminka zjistila, že je těhotná. Spíš by se mi líbila "láskografika" - cesta maminky a tatínka (například 1. setkání, svatba, společné bydlení, narození potomka). Každopádně je to milá vzpomínka na dětství a dcera to v budoucnu určitě ocení. Texty a obrázky jsou něžné a krásné. Moc děkujeme za tu nádheru! Přeji mnoho úspěchů s dalším vydáním. Těším se, až budu někdy pořizovat druhou :-) Kamila

    OdpovědětVymazat
  5. Nazdarek, tak ja taky pridam sve postrehy. Format bych nemenila, ilustrace jsou skvele (at uz tam pribydou nove ci nikoli), libi se mi originalni pojeti. Co bych pridala, tak to je par prazdnych stranek navic do kazde sekce (klidne jen pozadi nebo malicka ilustrace), jelikoz se nekdy rozepisu moc a prostor nestaci (nebo proste si chci vytvorit vlastni kapitolu, ktera sedi pro me dite). A za co se primlouvam uplne nejvic, tak to je vetsi hrbet, jelikoz se bojim, ze az tam vlepim vsechny ty fotky, clanky, etikety, prukazky.... asi to nezavru ani kdybych mela pet gumicek :-D Joo - a pak jeste prosim o jinou ilustraci na predni stranu. Az ji budu kupovat pro druheho smradocha, tak at to nemaji oba stejne ;-) Dekuju, tesim se a preju hodne uspechu s dotiskem. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Pekny den, ja si pro dneska jela do hrackoteky - hned po precteni clanku :). Stejne jako ostatni bych uvitala trochu vic volneho mista a na zacatku treba jen jednu dvojstranku o tehotenstvi+misto na fotky ( napriklad "co mamince chutnalo" :)

    OdpovědětVymazat
  7. Knížka je skvělá! Přidala bych se ke "kolegyním" v diskuzi přede mnou, které by ocenily pár volných stránek. Prostě jen nějaký menší obrázek a místo pro zápisky nezařaditelného typu. Já jsem si původně třeba vedla deníček, který jsem po zakoupení knížky do ní začala přepisovat a některé věci se mi prostě nikam nehodily.
    Knížku nárazově (ale poctivě) vyplňuju a je skvělé, že se do ní dá psát i pastelkami, takže se barevně vyžívám. I značný kus pásky už padl na nalepování.
    Takže dotisku zdar!

    OdpovědětVymazat