středa 12. dubna 2017

Tak, a Mikulášovi jsou tři


Narozeniny oslavil minulou středu. A hned co na to byla Týnka připravená, přišel zážitkový dárek.

Zase jsme spolu začali pravidelně jezdit na výtvarku do Národní galerie. Jen on a já (a Týnečka funící mi ze spánku na hrudi). Z naší nové adresy nám cesta klika - klika trvá hodinu. Jedeme autem, vlakem, metrem, tramvají a zbytek dojdeme pěšky. Má to cenu?

On si to zaslouží! Jedno dopoledne v týdnu, kdy mu nikdo neskáče do řeči a ani já od něj nikam neodskakuju. Jsme jenom spolu, jde jen o ten čas. O společné spiklenectví, když spolu tajně vybíráme v galerijním knihkupectví narozeninový dárek pro Kubku, který Miki nesmí prozradit. O společné šílenství, když se přece jen rozhodneme stihnout dřívější zpáteční vlak a utíkáme i po jezdícím pásu a smějeme se u toho. Nebo o jeho (rozto)milé rady mě při řízení: "Maminko, modrá, jeď!"

Naše první výtvarka ve třech bez Kubínka byla více hudební než výtvarná, za to v dopoledním čase jsou expozice Veletržního paláce ještě prázdnější než obvykle, a tak jsem si zase dopřála svůj euforicky kontemplativní zážitek, kdy se procházíte s malým mužem za ruku a třeba v oddělení České moderní umění hledáte prostě na obrazech kočku, koně, domeček ... Projdete se tak jednou, dvakrát, dvacetkrát a většinu těch obrazů už dítě nikdy nezapomene. Kustodi na nás jako vždy pobaveně hleděli, ale nejvíc z toho stejně máme my dva spolu.

Po skončení otevřené výtvarné herny jsem si tentokrát kávu v Cafe Jedna nedala, a místo toho jsme jeli domů jedničkou! Za příplatek 11 korun, přesně tolik to stojí do naší první zastávky za Prahou. Dámička Týnka si tam dala v soukromí svůj oběd a Mikeš v prázném vagónu furt a furt a dál povídal, komentoval, ptal se, zpíval si, žertoval a smál se (vlastním vtipům). 

Děcka jsou v pohodě a my příště jedeme zas.




Krásné narozeniny, Mikulášku!

Ať ti ve tvém životě všecko ladí.

 ...

Kronika Mitnikova klubu. Ano, přátelé Národní galerie, to jsme přesně my!

10 komentářů:

  1. Už je to velký kluk :) Hledat na obrazech zvířátka by bavilo i mě, příště zkusím ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mikeš minule viděl kočku i v kubistické židli - je to kocourek ♡♡♡.

      Vymazat
  2. Pejsínek jeden soustředěný :-).
    Milena

    OdpovědětVymazat
  3. Je to kocour!! Takový pěkný boubelka, jako byl můj Kristián - teď je mu skoro osm a je z něj úplný žebráček. Užívejte ty své samostatné chvilky, je to krása si občas užít jen jednu samostatnou ratolest, mám to taky moc ráda!
    Lenka ze školky

    Lenka ze školky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ano, Miki má teď interní přezdívku "Krpálek" ... :o)

      Vymazat
  4. Pre mňa je každý Mikuláš len tvoj Mikuláš:-) Už nemá inú podobu:-)
    Všetko najlepšie!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano,

      ale někdy s tím jménem bývá potíž - když se řítíme na návštěvu a malé (zapomnětlivé) děti omylem čekají místo našeho Mikiho pána v červeném ... :o)

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Děkujeme děkujeme a posílám (minimálně!) pět pus zase vám!!!

      Vymazat