čtvrtek 23. února 2017

Přestěhovali jsme se


Minulé úterý. Na Valentýna. Na Valentýnu.

Sedmdesát krabic, dvacet pytlů, postele, stůl a čtyři židle. Zbytek jsme rozdali.

Ráno na nás naběhlo pět profi stěhovacích mužů s takovou razancí, že jsme (plánovaně) honem s Týnkou zdrhaly pryč, aby i mě nesmotali do kozelce bublinkatou folií a Týnečku na dně kartónové škatule neodvezli v náklaďáku taky. My dvě dámičky jsme si vyrazily na naše poslední pražské kafe, symbolicky s lektorkou Národní galerie, pak popřály s kytkou v ruce Pinwheelsu všecko nej do druhého kola, a potom už jen hurá přes podchod na Hlavní nádraží a k nám na novou adresu jsme s kočárkem vlakem dojely ve chvíli, kdy stěhováci svou tradiční fušku už finišovali. Slunce zrovna zářilo a únorová teplota byla skoro dvojciferná!

Zato domě zrovna vládl totální/tvůrčí chaos: truhlář dodělával skříně, parapety, prahy a zábradlí, zatímco muž a švagr koučovali silné frajery, kam podle mého akurátního plánku s očíslovanými pokoji přesně patří všecko naše harampádí. Když jsem pak premiérově na právě složeném lůžku v naší čerstvé ložnici nakojila Týnku a šla ji uspat ven na vzduch, hned na mě přes plot mávala právě kolemjdoucí krásná Z., moje báječná spojka v novém (malém!) městě, kterou mi David děsně závidí, protože on tady zatím žádné blízké duše nemá. A v podvečer pak nastalo mé skutečné blaho - vybalila jsem svůj ateliér! To je vám taková krása, ukládat si věci a čančat je v pokoji, který jste předtím neměli. Ou jéé. Jenže harmonie světa musí být zachována, a tak jsem další tři dny pro změnu otravně vybalovala z krabic mixéry a jogurtovače, malé dětské boty, uzly nabíječek, staré vysokoškolské poznámky, nafukovacího krokodýla do vody, vánoční baňky a ... a nevěděla, kam s tím. Z některých krabic jsem vytáhla jeden dva kousky, a pak je zase zavřela a některé krabice už nechci otevřít nikdy, jenže pro samé papírové kvádry se u nás v novém doma nedalo kam hnout. Nálada klesala, zatímco počet krabic právě vůbec ne.

A tak jsem vytáhla svá silná hospodyňská esa. Vedle Tesca v květinářství jsem koupila svazek žlutých tulipánů a dala je do vázy, přes stůl přehodila vyžehlený ubrus a kuchyň provoněla pečeným masem. A hned nám bylo lépe. Výborný trik je taky vyložit si knihovnu, celá naše jedna obýváková stěna začala hrát barvami a studená zvuková ozvěna zmizela. Potom jsem do komínků úhledně zpracovala šatní skříně, protože hledat si různě po domě ráno co ráno čistou krajku na zadek je k zbláznění. A pak už musel přijít na řadu dětský pokoj. Chlapečci totiž byli celý týden u babičky a dědy na službě na Moravě, a přesto že nás Kubka telefonem vyzýval k zaslání fotek, jak to tady všecko vypadá, chtěli jsme pro ně překvapení. Větší prostor, laděný trochu jako v Praze, ale trochu jako nový; milý, klučíčí, mitnikovský, jejich. A takový ho taky mají a ještě jsme jim uprostřed jejich nové hračkárny nachystali oltářík - na malé stoličce jako překvapení dvě nové hračky do nového startu.

A když nám zbyl poslední večer než se Kuba s Mikim k nám zase vrátili, sedli jsme si s manželem v noci ke kuchyňskému stolu a nevěřili, že tam sedíme. Že máme dům. Že v něm bydlíme. Poprvé jsme si jej z inzerátu přijeli prohlédnout loni 15. května. A 14. února jsme se stěhovali. Zrodil se nám přesně za devět měsíců.

Ještě tedy špatně zvládáme odpadový systém - furt nevíme, kdy správně pro popeláře vykulit popelnici na ulici, v patře nemáme jediné dveře a dole nejsou ani ty od sprchy, pračka se zatím "nebaví" s novým odpadem v prádelně a chybí nám domovní zvonek u křivé branky. Ale vstáváme s výhledem na slunko škrábající se nahoru zpoza brdských kopců. Zatímco vařím, jedním okem z kuchyňského okna vidím, jak chlapečci křídami strakatě pokreslili celý náš přístupový chodník, zatímco druhým sleduju Týnku, která jak široká tak dlouhá dlouze spí vedle pod stromem. A taky s mužem na sebe nově dost řveme - jo, tak velký je ten dům, že se až neslyšíme. Děti na nás hulákají z patra a já věřím, že už teď s klidem a s nadhledem můžu říct, že se nám tady žije hezky.
...

A s novou předsíní vám nesu i nové kabelky. Právě jsem je pro vás naskládala do polic mého e-shopu, třeba tuto tvídovou svěže zelenou. Ať žijí čerstvé jarní začátky!






68 komentářů:

  1. Já se tolik nemohla dočkat na další energické a vtipné vyprávění. Roso, ať se vám krásně bydlí. Já v mám na tenhle kraj jen ty nejhezčí vzpomínky neb jsem tam blízko studovala střední. Na vesnici bydlím... Připadám si sice někdy jako taxikář, ale zase káva na jaře či v létě na terase nebo snídaně nebo večeře - to je k nezaplacení. Jo a ta vaše dlažba je okouzlující!!! Žijte blaze Lenka ze školky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji, je to tady rozkošné.
      Jen zahradu je ještě třeba projít s mačetou, než si prosekám malé místečko na Kafe a cigárko ... :o)

      Vymazat
  2. A ještě jedna otázka - co chlapečci na nový pokoj???? Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Jeeeežiši, to mi tak chybělo....vítejte v novém domě a tak trochu i v novém životě :-)

    OdpovědětVymazat
  4. MY NECHCEME FOTKY NOVÉ KABELKY, MY CHCEME DŮŮŮM!! :)
    UŽIJTE SI TO, MY ZATÍM STAVÍME OD ZÁKLADŮ..

    OdpovědětVymazat
  5. Ta dlažba je úžasná.....kabelka taky...ale nyní jsme asi zvědavé ne tak moc na kabelky ♥♥♥ :-D Ať se krásně zabydlujete.H.

    OdpovědětVymazat
  6. Ke kazde kabelce prohlidka jednoho pokoje:-D At se vam dobre zije a deti maji na co vzpominat ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásně jste to napsala, jako vzdy😊 ať se vám hezky bydlí 👍 kabelka super, ale ta dlažba za ni, nádhera!!!😊 Petra

    OdpovědětVymazat
  8. Roso, přeju vám, ať vám to nadšení vydrží napořád. I já se kdysi stěhovala ve velké euforii, než jsem zjistila, jak moc mi chybí kavárna, kino a galerie za rohem (a i pár km vlakem není "za rohem", jak jsem si v začátku myslela). Až jsem najednou zjistila, že de facto dělám jen taxikáře, abych děti dostala tam, kam potřebují nebo chtějí. Takže teď jdeme přesně opačným směrem a pořídili jsme si v Praze byt :) Nicméně vy jste organizačně tisíckrát schopnější, takže vy to určitě zvládnete nejen technicky, ale i psychicky. Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow,

      vy se máte! To chci taky - to je geniální. My ještě na chvilku máme svůj pražský kvartýr, ale já tam teď chodím jen kojit ... :o)

      Vymazat
  9. Přeju dobrý život v novém dome!!! spřízněné duše se poznají...máme stejnou podlahu!!! Těším se na Všechny fotky co příjdou z nového bydlení!!Jupíí- moc jste mi připomněla tu krásu novosti, vůní, světla- u nás už je to 9 nádherných let. TeĎ už je vše mírně omšelé, opatlané od ručiček, opackované od psů a koček- pokreslené pastelkami a třeba i párkem- chtěla to prostě Sofinka zkust, jak ten párek kreslí- dobře!!!! Objímám,raduju se s váma. Simi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ou jeeeeeeeeeeeeeeeee, Simi, moc díky za tu zprávu.
      My máme od včerejška na stěně malinový jogurt ... a muž obklad na čele ... .o)

      Vymazat
  10. Zní to jak z románu! Užívejte si! Markéta

    OdpovědětVymazat
  11. Přeju, ať se Vám v nové domě krásně a dobře bydlí! Podlaha nádherná. A připojuju se k chóru, chceme vidět dům. Prosíííím. Helena

    OdpovědětVymazat
  12. Krása!
    Gratulujem, mám v čerstvej sedemročnej pamäti!
    Vidím nielen peknú tvídovozelenú tašku, ale aj svoju uashmamu na zemi!
    Darovali ste aj vintage kredencík?
    Krabice netreba všetky rozbaliť, ja som začala, ešte neskončila, ale urobila som chybú:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Roso, gratuluji Vám k rychlému kulovému blesku! Předsíň vypadá nádherně, smíme se těšit i na záběry z hloubi domu???
    My minulý týden "jen" malovali (tedy malíři malovali, zatímco my jsem si lyžovali - o to drsnější byl návrat), a již teď jsem rozhodnutá si ten krásně prázdný, bílou barvou opticky rozšířený prostor ne-za-bor-de-lit! A nakopla jste mě k úklidu šatníku. Pak se zenově srovná i to ostatní ;-).
    PS: Slavičí zlatá kosmetická taštička se moc líbila!
    Lea

    OdpovědětVymazat
  14. To je krásný závan novoty...jaro za dveřmi k tomu...výborná konstelace ke všemu dobrému Rosi...pa Vokopka

    OdpovědětVymazat
  15. Myslím, že dneska na kabelku nikdo nekouká. :-)) Gratuluji ke krásnému bydlení, jste bleskurychlí.

    OdpovědětVymazat
  16. I já vám přeji krásné bydlení :-) Musím říct, že některé krabice mám po pěti letech nevybalené,nemám to kam dát, mám jen malou chaloupku :-)) Ale jak jsem ráda, že ji mám :-))

    OdpovědětVymazat
  17. Blahopřeji, ať se vám tam, Rosi, krásně žije. Ta vilka mi k vám tak sedne. A jste neskutečně rychlí. Článek perfektní, u vás to bude určitě vše krásné. Moc ti to sluší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šmankote, tolik chvály ... mít na to je chviličku, hned zpychnu,
      ale místo toho běžím vytřít ... :o)

      Vymazat
  18. Boze ta dlazba....ja dneska neusnu😊kamila

    OdpovědětVymazat
  19. Mirko, nádherný článek! Moc vám přeji, ať je vše, tak jak má být, a jste tam šťastní. A moc se těším, až nás pozveš na návštěvu :) ... ta dlažba je krásná!

    OdpovědětVymazat
  20. Něco mi to připomíná :-). Ani ne před rokem jsme se stěhovali do nového domu dál od Prahy. Má to svoje mínusy, ale zas ty plusy! Jen jedno mi není jasný! Vy snad těď při tom všem stěhování stíháte i šít! :-) Příjemný zabydlování přeju.

    OdpovědětVymazat
  21. Ať se vám všem bydlí! Nejlíp. Ať vás ta střecha stmelí a když ne střecha, tak zahrada, nebo křivá branka, kterou se všichni budou chtít vracet. Domů!

    OdpovědětVymazat
  22. Devět měsíců? Tak to je další těhotenství! Máte skorodvojčata! Tak ať vám i tohle "děcko" přináší jenom radost!!! Hanulen

    OdpovědětVymazat
  23. Tak to je normalne neskutecne! Ja mela k nam do domu na podlahu dva favority a jeden z nich byl tento! Nakonec jsem se, hlavne kvuli potreby prosvetleni, rozhodla pro tu druhou, vice bilou, variantu, jinak bychom zrejme mely stejne baraky a to by bylo asi jako trochu trapne! :-D :-D Toz decka, at se pekne bydli! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je vtipnééééééééééééééééééééééééééééé!

      Vymazat
  24. Bože, ta přenádherná dlažba!!
    Ať se Vám dobře daří v novém :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  25. Moc gratuluji. Zvládli jste to neskutečně rychle!!! Ať se vám krásně bydlí!

    OdpovědětVymazat
  26. Milá Roso, vaše krásná předsíň naprosto převálcovala krásnou kabelku. My se stěhovali před půl rokem a jsem si jistá, že krabice nevybalené doteď můžu s klidným svědomím poslat dál - vůbec si nepamatuji co v nich je a nechybí mi to. Ať se vám krásně bydlí a těším se na další malé ochutnávky vašeho krásného domova (a na kabelky také ;)
    PS: všechny nedokonalosti dělají domov domovem ;)

    OdpovědětVymazat
  27. přesně, ta dlažba ladí s botkama i nožkama
    Jinak
    na uklidnění, nemám vybaleno ze stěhování před 17 lety..
    Dita

    OdpovědětVymazat
  28. Takže Roso, 2 měsíce po porodu rovnou na molo! Jako šťastná majitelka tvidacky od tebe jsem se pokochala nejem dalším tvidovym přírůstkem a podlahou, ale hlavně tebou, vypadáš fantasticky! A gratuluju k přestěhování, jste skvělí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šmarjááááááááááá, Dani,

      díky díky.
      Ale realita je maličko objemnější - to víš, kabelky už šiju nějaká ta léta, stejně jako se umím šikovně nakrucovat u zrcadla...:o)

      Vymazat
  29. Roso,
    téda to je fofr!
    Moc přeji ať se Vám v novém domě krásně žije a jste tam všichni šťastni!
    P.S.A ať ti Praha a kavárny nechybí ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilon, chybí a moc.

      Při poslední cestě z Prahy jsem měla až slzy v očích ... ještě že to může svádět na kojení ... :o)

      Vymazat
  30. Aaach, ja jsem se tak zasnila s ponorila do cteni. Vitejte doma!!!! Jste skveli jak jste ti zvladli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pusu vám všem! Děkujeme, jsme teď furt venku - stejně jako vy!!!

      Vymazat
  31. Prosíím ....kde seženu tak krásnou dlažbu???? Děkuji Milada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milad, ta naše cementová je od VinciProjekt,
      vzor Papilion (motýlek) nabízí ve všech myslitelných barvách světa,

      akorát to trvá tři měsíce, než vám ji v Maroku růčo vyrobí.
      A pak to chce sehnat pokladače, který nezešílí z toho, že každá kachle je maličko jiná ... :o)

      Vymazat