pondělí 4. ledna 2016

Jestli jste někdy nemohla otěhotnět nebo trochu pila


Já měla před lety štěstí. Bratr mé kamarádky pracuje v Londýně, a tak jsem jeden podzim mohla necelý týden strávit v britské metropoli, kam jsem za vzrušením den co den dojížděla slabou hodinu příměstským vlakem na Waterlo Train Station z anglického venkova. (Nejen proto) se mi o to lépe vpilo do postavy hlavní hrdinky knížky, kterou mi přinesl Ježíšek, a kterou vám víc než více doporučuji k přečtení.

Rachel jezdí vlakem ráno tam a večer zpátky, do města a zase domů, do práce a zase zpět. Což tedy není tak úplně pravda. Rach je rozvedená a bezdětná. A ráda si dá skleničku; dvě, tři ... až pak ráno neví, co bylo. Nebo jestli něco bylo. Ale kdo z nás to nezažil?!

Rachel si ale ve vlakové soupravě, při čekání na návěstidlech, oblíbí překrásně časopisový manželský pár z domku u trati. Ti dva jsou mladí a sedají spolu venku na terase - u ranní kávy. Jednou v pátek však na balkóně z vlaku v mžiku zahlédne líbačku - vášnivým mužem je ale někdo nový, ne manžel. Milenec? Vrah? Den na to totiž žena z domku u trati záhadně zmizí.

Je to detektivka. Je to thriller. Drama. Psané rychle, co se rychle čte. V textu vcelku chybí přídavná jména či jiná slovní rozvíjení, žádnou cenu za literaturu to beztak nedostane, za to události se dějí dobře svižně. To, jak se vše událo, vám v různých časech pečlivě vypráví tři ženy. Naše Rachel z vlaku. Druhá je ta zmizelá. A třetí už vám neprozradím, abyste se o to více báli. Abyste se o to více těšili. 

Řeknu jen, že někdo zemře. Že odhalit vraha v určité chvíli už není těžké. Ale že posledních padesát stran knihy budete mít děs v očích a mezi lopatkami kapky potu ze strachu! Pokud však máte rádi upřímné výpovědi o lidských touhách, (ne)splněných snech, vlastních chybách, nutný(?) lžích, osobních úspěších i lidských selhání, potlačené minulosti a nelehké přítomnosti, jděte do toho a čtěte! Čeká vás psychologické čtení o rodinách, závislostech a ženské síle. Dívka ve vlaku.

26 komentářů:

  1. Dostala jsem od Ježíška. Čekala jsem "dívku" a ne obézní alkoholičku středního věku (nebo tak jsem si jí tedy představovala). Ale když jsem se s tím srovnala, tak dobrý (trošku Hitchcock v šatech). I když na knihu roku 2015 bych to nenominovala... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně je taky třicet čtyry a že už nejsem dívka mi NIKDO nevymluví!!! ... :o)

      Vymazat
  2. Chci si to přečíst už dlouho. Knížku mi koupil manžel na podzim, ale nějak nemám čas na čtení, takže nových knih se nakupilo víc a dostala přednost jiná. Hned jak ji dočtu, vrhnu se na tuto, páč jsi mě pěkně navnadila ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vem si ji do vany, ale nech otevřené dveře, ať tě někdo slyší výskat strachy! ... .o)

      Vymazat
  3. Ja mam kopu kníh na nočnom stolíku od Prekopove o vychove malých tyranov cez knihy o impresionizme až po detektivky a nemal čas...ale som na detektivky milujem ich je to pre mňa relax a na vianky som JU dostala a začala čítať a skončila až ráno o tretej ja som bola absolútne spokojná svoju davku strachu som vycerpala...totalne môžem pokračovať v nudnejsich žanroch😁 čau e.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem si říkala, že po všech těch nositelích cen Magnesia Litera jsem si dala fajně lehký(!) zákusek ke čtení. Bylo to osvěžující.

      Vymazat
  4. Taky to zkusím. Neboť taky jezdím příměstským vlakem a taky si prohlížím lidi. Akorát moc nepiju a většinou si pamatuju, "co bylo". Radši mám psychologický knihy bez detektivky, ale snad to učtu. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá bude i při čekání na vlak.
      Čekejte napětí, i když maličko béčkové ... :o)

      Vymazat
  5. Výstižně shrnuto:)...Také jsem dostala na Vánoce, není to žádná velká literatura, ale přečetla jsem ji téměř jedním dechem.
    A.

    OdpovědětVymazat
  6. Po přečtení jména Prekopcová jsem málem zapomněla, co chci psát...
    Pardon.
    Jako dárek pro mamku jsem měla dilema, buď Dívku ve vlaku nebo Tajemství mého manžela..."vyhrálo" Tajemství, které začíná morbidně lákavou upoutávkou: "Pokud čteš tento dopid, jsem už mrtvý"...pár dní po zakoupení, měli rodiče bouračku, vymrzlí z vejšlapu sedli do auta a tatínek klimbnul, nejhezčí dárek bylo to, že jsme seděli u ván.stolu:-)

    Mě se máti nevědomky "pomstila". Já jí koupila knižní hit a ona?!
    Dům s minulostí mě navnadil, čekala jsem mrtvolky duchy a vrzající schody...
    zkrátím to. NIC. Můj duchařský orgasmus se nedostavil, orgasmy měla jen hl.hrdinka. Ona 30iletá panna, ale dokonale blond a on, býv.NENÁVIDĚNÝ spolužák, ale již milonář s dokonalou muskulaturou a erot.technikami...
    No, Roso, nebudu lhát, v kuchyni jsem to při kafi přečetla celé a královsky jsem se bavila.
    Věty typu...hroty bradavek naznačovaly probouzející se touhu.....rozdmýchal v ní oheň uplynulých let....syn se mě z vedlejšího pokoje pořád ptal, čemu se směju:-))
    Dodatek: vždy měla orgasmus! ta hl.hrdinka
    Můžu říct, že větší napětí zažívám se synem při čtení Cestování s velrybou od skvělé Evy Papouškové (když jsme se nedávno prochechtali skvostem Kosprd a Telecí, syn po mě chtěl kalhotky, aby si zkusil "školkový outfit" z knihy - tak doufám, že teď nebude chtít jet kolem světa)

    Roso a rodinko, ZDRAVÍ ZDRAVÍ A JEN ZDRAVÍ a dny, které jsou od začátku do konce fajn. Mějte se pospolu hezky.
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K neuvěření.
      Magdi, ať jste všichni spolu a je vám hezky!!!

      Vymazat
    2. Roso, radši Vás požádám ještě o jednu odpověď....zřejmě si často vsugeruji, že mám "stejný" smysl pro humor, a pak....pak si říkám, ježiš, co jsem to tam zase naťukala....nevadil ten komentář, myslím ohledně těch jistých výrazů...
      A k předešlému komentáři moc DĚKUJI , i přes všelijaké vztahy v rodině to byl dárek nad dárky...včera, když dávali Andělé všedního dne, probrečela jsem konec jako nikdy....

      Vymazat
    3. NEVADIL vůbec!
      O orgasmu tady moc nepíšu, ale klidně bych si jej mohla dát nahoru do lišty. Mám jej minimálně stejně tak ráda jako Děti a Kabelky!!!

      Vymazat
  7. Roso,
    já právě čtu po nocích Malý pražský erotikon, taky jsi o něm psala, a čte se mi dobře.
    Dívku ve vlaku dostala od nás babička k vánocům, takže další knihou bude právě ona :-)
    Pěkné dny v novém roce 2016!

    OdpovědětVymazat
  8. Napsala jsem o ni Ježíškovi a přečetla jedním dechem, když jsem přes svátky ležela s chřipkou. Denně dojíždím do práce, sice dál než Rachel, ale vlaky znám. A taky dobře znám alkookna - při popisu stavu prázdné hlavy, bordelu po domě a poblinkaných schodů se mi nepříjemně známě svíral žaludek :-)
    Velmi poutavé, přišlo mi to daleko lepší, než Zmizelá, ke které je Dívka ve vlaku přirovnávaná... každopádně mrazivě výborné čtení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poblitá jsem se (zatím) nikdy nevzbudila, ale věřila jsem ji to všecko!

      Navíc, všimla sis třeba, že to, že je tlustá, tvrdil vždy jen její bývalý muž ... já si ji celou dobu představovala jako kočku - ač maličko odulou ...

      Vymazat
  9. To je tak úžasná návnada, že až někde tu knížku uvidím, hned po ní lapnu, protože už teď jsem napnutá!!! Zaměstnat vás tak nakladatelé, určitě by udělali terno ke zvýšení obratu prodeje:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba mi autorka pošle něco ze zisku ... chichi chacha chocho!

      Vymazat
  10. staženo do čtečky, jdu číst, děkuji

    OdpovědětVymazat
  11. Malý pražský erotikon přečtený a teď jdu na tu Dívku co jezdí vlakem...obě knížky byly pod stromkem...ale letos si pod pařezem přeji tu tvou povídkovou ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Holka zlatá, už teď mi běhá mráz po zádech :)! ... Ne ne, to já číst nebudu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že seš to ty, tobě to jen převyprávím ... :o)

      Vymazat