pondělí 3. února 2014

Co to je?


Můj nový blog!
Tedy - jeho nový kabát.
Líbí? LIKE?

K zítřejšímu datu nastupuji na svou druhou mateřskou, a tak jsem si k téhle mé další krásné životní výzvě nadělila dárek. Profesionální stránky. 
Oslovila jsem svatou Kláru, ona kývla a mám je!

Totok je ona!
Autorka mnoho pěkného v blogosféře.
...
Má obrovský přehled, obrovské IT znalosti, přesto je nejskromnější.
Nic mi nekritizovala, nekomentovala, a když přišla nápadem, byl přesně pro mě.
...
Výborná,
ale s nenápadností souseda Wilsona ze seriálu Kutil Tim.

A jak to všecko vlastně bylo?
Nejvíc ze všeho jsem si na začátku přála vlastní doménu. Diktovat člověku, který žije mimo naši blogální vesnici, slovo blogspot je totiž strašná otrava. A mám ji - vidíte nahoře? Její získání je překvapivě snadné a levné.
Pak jsem si říkala, že profilovat se pět let starou fotkou je ode mě trošku prázdné a falešné. Čili mám zde pro vás svou novou - aktuální tlamu. Podle mě mám na ní sice výraz, jako že mě někdo kope do zadku a já se s urputnosti sobě vlastní snažím tvářit, že mi to vůbec neva. Zatímco muž si myslím, že vypadám jako mladá/nová/(bez)nadějná tvář ODS, ale to jsem já (2014).
A pak ty nůžky všude kolem - mé ježíškovské razítko. Můj nově a zcela zamilovaný symbol. Protože: nůžky krejčovské a na nůžky na papír. Dětské bezpečnostní nůžky. Nůžky kadeřnické nebo třeba na kytky. A taky ty porodní. Chápete? Vždyť mě znáte. A ještě prosím o neopomenutí filmařského střihu! Nebo by vás napadla mě podobnější ikona? Ale tím jsem skončila.
Vše ostatní je práce Kláry. Nápad s textilním štítkem, prošívanou linkou nebo písmem z mojí látky. Barevnost. Symetričnost. Úhlednost. A přehlednost. Všecko její.

Při vytváření nové podoby stránek ale nejde jen o ten vnější kabátek, pod ním je spousta techniky a odbornosti a (pro mě) složitosti. Velmi upřímně - maily od Kláry jsem si vždy četla s čistou A4 vedle notebooku, kam jsem si psala poznámky, výpisky, podtrhávala, dělala šipky, kreslila obrazce, abych pochopila, na co se mě má paní Mistrová ptá. A hlavně - co mám na základě jejich pokynů sama udělat. Ale! Ty její návody. V životě jsem nezažila něco složitého, co tak hladce a dokonale funguje - jako její instrukce. Chvílemi jsem skoro uvažovala, že ji poprosím i o sepsání mého porodního plánu, návodu na vedení rodinných financí či postupu, jak s minimem vynaloženého úsilí maximálně vycházet se svou tchyní. Opakovaně se stávalo, že se mě muž, když jsem v nočních hodinách seděla u počítače, ptal, co dělám a já hlásila, že nevím. Že jen postupuju od bodu 1 dál, klikám pravou myší, klikám levou myší a druhý den mi Klára děkuje, že je to v pořádku. 
Přitom tisícero (milionéro?) díků by mělo patřit jí! Třeba za to, jak jsem ji posílala své poznámky k rodícímu se novému vzhledu. Dej to doprava. Dej to doleva. Velké písmeno na začátku. Malé písmeno. Posuň to nahoru. Ne, dolů. No, já nevím - mně se to nějak nelíbí - udělej s tím, prosím tě, něco. Něco jiného! To byly mé pokyny, prosím. Ano ano, byla jsem na facku. Jenže - místo oprávněné pecky přicházely z druhé strany okamžité(!) odpovědi a okamžité reakce. Virtuálně jsem ji líbala ruce. Nohy. Masáž bych ji udělala. Cokoli. Plus nezapomeňte na mého muže, co furt chodil okolo a opakovaně mě upozorňoval, jak moc si toho mám vážit. On totiž zas a znova vytahoval své historky o tvorbě jeho (poměrně strašných) firemních stránek jednou (dost strašnou) IT firmou.
Snad se Kláry nedotknu, když teď napíšu, že pro mě bylo úžasné spolutvořit blog s někým, kdo mě má rád. Poskytla mi výbornou službu, skvělý servis, vysvětlila mi sto a jednu technickou záležitost, (prý i) posunula hranice vlastních programátorských znalostí, ale přitom všem furt byla laskavá a vtipná a věcná a tak skromná. Chápete, že vám někdo vysvětluje, co je GA, favicon nebo DNS záznamy, a pak se na konec mailu podepíše Služebníček?

Leden byl pro mě náročný: plno restů, plus dotlačit to v práci do konce. Ale rozhodně to byl (letos) můj nejlepší měsíc, protože mi v počítači vznikla složka nacpaná (i nerealizovanými) nápady k tvorbě této stránky, což mě neuvěřitelně bavilo a těšilo a energeticky nakopávalo. 
Děkuji vám všem, jejichž stránky jsem za posledních 30 dní navštívila s tužkou v ruce, kterou jsem si dělala poznámky, co se mi u vás líbí, co máte fajné. 
Děkuji všem, co kdy vytvořili na světě něco hezkého, co mě k vizuální podobě blogu inspirovalo.
Děkuji sama sobě, že jsem to všecko přes své mega nadšení dokázala nikomu nevykecat. 
A hlavně z celého svého srdce (nebo přesněji z mých současných dvou srdcí) děkuji Kláře, protože ona je nejvíc nejlepší ze všech!

A tady na ukázku
třeba jeden z již dávno zapomenutých návrhů z doby, kdy jsem ještě trvala na tyrkysovo-růžovém blogu.

66 komentářů:

  1. Jedním slovem dechberoucí :)!!! Jdu se kochat dál ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když tak dej vědět, jestli mám přiběhnout s kyslíkovým přístrojem ... :o)

      Vymazat
  2. Nádhera! :-)
    Má to šmrnc! Ostatně jako všechno, co se tu u tebe na blogu vyskytuje :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Roso, moc gratuluju k novému kabátku blogu, moc hezky jste to "ušily":-))) Ten obrázek v úvodu je přesně o Vás, že??:-)) Ať se vede na všech frontách!
    PS: výběr fontu, který nepodporuje české hlásky z háčkem je záměr? přiznávám, že mi přijde rušivý;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně - celá já, i ten nosánek nahoru ... :o)

      Vymazat
  4. Klára je nejúžasnější s největším citem pro krásu, miluju její blog a fotky, a tak to nemohlo dopadnout jinak, než krásně! Skvělá volba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klára je nejvíc nejlepší ze všech ... !!! ... :o)

      Vymazat
  5. Roso, gratuluju k vlastní doméně, je to profi! :-)
    Můžu ti napsat, co se mi nelíbí? Třeba písmo v nadpisech článků, protože ten font nezvládá některé háčkové znaky a pak to vypadá neprofi, obzvlášť v názvu záložky je to zbytečně amatérské.
    A taky nejsem úplně nadšená tím záhlavím s kytičkovanými písmenky, možná že nemám ráda tenhle druh písma, možná že se to hůř čte, možná že to vypadá tak nějak dětsky. Jako nápad s textilním písmem beru, to zas jo, jen za mě vybrat jinou látku a jiné písmo.
    Tolik s dovolením trocha kritiky, kterou si samozřejmě vůbec nemusíš brát k srdci (i když tu první radši ber).
    Užívej mateřskou, tvoř a piš, ať máme na co koukat, co obdivovat a co číst!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Font změněn,
      prý záleží na počítači ... jen prodávám, jak jsem koupila ... :o)

      Dětem zdar!

      Vymazat
  6. prečítala som do konca..
    nerozumela veľkej väčšine....
    ale za mňa...PÁČI.....neboli LÍBÍ....
    a blednem závisťou....:))
    jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Faaaaaaaaaakt?!
      Takže se dá říct, že mám i MEZINÁRODNÍ úspěch ... ?!? ... :o)

      Vymazat
  7. Moc moc moc líbí! Všecko všecičko...hlavně nůžtičky!! Je to malý krok pro lidstvo, ale velký krok pro Rosičku ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude i nůžtičková látka!!! ... Těš se! ... :o)

      Vymazat
  8. Krása!! Roso, gratuluji k novému blogu, vypadá fakt seriozně ;).

    OdpovědětVymazat
  9. Krásko, úžasné ! Jen zírám ( a prskám smíchy).
    Pusu !

    OdpovědětVymazat
  10. Roso, dojala si mě:)
    Ale že je to perfektně "rosistické", to je jen tvoje zásluha (já jenom občas přepíšu, co jiné bedny naprogramovaly, chichi).
    Spolupráce to byla vážně dokonalá, komunikovat musí obě strany, to jinak nejde. A já se navíc pokaždé u tvých vtipných emailů hrozně nasmála:) Díky
    PS. font jsem změnila, mělo by to být ok

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dyť já si taky ty vtipy pro tebe nejdřív pečlivě načrtla na A4 ... :o)

      Btw: "Vlož meta kód na dvanáctý řádek!" = jsem v životě neslyšela větší legrandu!!!

      Vymazat
  11. Rosi, je to moc pěkné, takové čisté, přehledné a vlastně pořád Tvé! Congrats!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ještě aby mi mé vlastní stránky nebyly podobné ... !!!

      Stačí, že Kubka je celý taťka ... .o)

      Vymazat
  12. Vyšší level, jooo...moc gratuluju paní. Hned jsem se tu zasekla....ale už jdu vařit, slibuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejíte v pondělí "ostatky z víkendu"? My dycinky ... :o)

      Vymazat
  13. Jj, moc krásný webík....i když předchozí. taky nebyl špatný ;-) Hodně štěstí a zdraví přeji celé rodince vč. zatím nenarozenému č. 2 a hodně dalších krásných výtvorů :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju,
      se budu snažit - na všech frontách ... :o)

      Vymazat
  14. Krásné - asi nějakej dobrej oddíl ta Klára:)))Mává Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, STS Chvojkovice Brod :D

      Vymazat
    2. Jasněěě to se hned pozná :))) A hlavně,že se nebojíte pouštět do větších akcí...:))) L.

      Vymazat
  15. krásné je to tady, tak ať se ti pěkně tvoří a my máme co číst :-)
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  16. Je to krása, paní! Moc se mi tu líbí ... nového kabátku jsem si všimla už včera večer a první reakci "co to? kde to jsem?" vzápětí vystřídalo nadšení :) Vlastní domény jsem si ale ostudně všimla až dnes, jsem slepoň :)) Gratuluji a ať Ti to píše a tvoří! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty malilinkaté nůžtičky v názvu záložky úplně nahoře vidíš ...?!? ... :o)

      Vymazat
    2. Vidím, vidím, neboj :) Jsou PARÁDNÍ, těch jsem si všimla hned :) A zapomněla jsem ještě napsat, že Ti to na fotce ohromně sluší!

      Vymazat
    3. Ooooooooooooooooooooooo,
      velectěné díky za poklonu!
      Fotka vznikla na samospoušť a origoš je na ní asi 15 dalších lidí ... čili ve skutečnosti je ještě ještě lepšejší!!! ... :o)

      Vymazat
    4. Jsem pitomec, jsem pitomec, jsem slepý pitomec :)) Až teď mi najednou PO TÝDNU při čumendě tady docvaklo, jaké malilinkaté nůžtičky jsi vlastně myslela :) Ty jsem samozřejmě neviděla, všimla jsem si jich až teď, já jsem myslela, že myslíš ty "obří" vedle kytičkovaného názvu blogu :)) Jsem fakt nemožná, už ani neumím pořádně číst a přitom ses ptala naprosto jasně a já ti ještě jak blbec píšu, že jsem si jich všimla hned a přitom je to hloupost, protože bych si musela všimnout i té vlastní domény, čímžpádem jsem sama sebe usvědčila ze lži :)) Ale zase je hezké, že se ti tu jdu po týdnu ostudně napráskat, ne? :))))

      Vymazat
    5. Ty nejsi Jana V.,
      ty jsi Jan Palach ... !!! ... :o)

      Vymazat
  17. Moc povedený redesign, líbí se mi přímo strašně:) Klárka je tak šikovná a poprvé vidím, jaký má krásný oči.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psala mi, že uvažuje o nošení burky ... aby ta kukadla lépe vynikla ... :o)

      Vymazat
    2. Spíš aby to ten zbytek nekazil :D

      Vymazat
    3. Ale prdlačky

      aneb ty jsi fakt nejskromnější Wilson ... :o)

      Vymazat
  18. Jsem konzervativní, déle si zvykám na změny. Přesto je pro mne na první pohled nový vzhled blogu krásný. Je jasné, že se povedl. Měla jsem ho jako překvapení po návratu z hor. :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky konzerva,
      ale poslední dny jsem na ty stránky koukala 25 hodin denně a ... už jsem si zvykla ... :o)

      Vymazat
  19. Rosičko, jste šikulky obě a o to jde, když si rozumí obě strany (jak v životě).... pa Šá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už jen vymyslet, kam si toto motto nechat vytetovat ... :o)

      Vymazat
  20. Krasne:) prajem krasnu aj druhu matersku...;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík!
      Dost na tebe teď myslím, paní!
      A víš proč - už kupuju stejné věci - velikost 56 a 104 ... :o)

      Vymazat
    2. haha :-) vidis, vidis, ja som to hovorila..tesim sa potom na foto :-) a este jedna poznamka, na ktoru som ta neupozornila, ked si jeden zaspini tricko natrvalo, tak to znamena, ze kupujes dalsie dve...:-) (no dobre, mozno nie vzdy...:-)

      Vymazat
    3. Paní,
      ty jsi VYLOŽENĚ posel dobrých zpráv ... :o))))))))))))))))))))))))))))))))

      Vymazat
  21. Milá Roso, byla jsem mile překvapena. Líbí se mi to moc. Všechno. Budu chodit ještě raději. Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě že mě teď nevidíš: pištím a běhám po bytě radostí - ode zdi ke zdi! ... :o)

      Vymazat
  22. Výborná zmena Rosa, a tá profilová foto je krásna, kočka si veru!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky,
      hned to píšu rodičům: budou mít - po ránu radost - že jsem se jim povedla ... :o)

      Vymazat
  23. Krásný, hravý, vyvolává ve mě pocit, že má šťastného majitele. martina

    OdpovědětVymazat
  24. jako celek super, libi se mi napad s prosivanim, nuzky vsude a ten textilni stitek je uplne nejlepsi!
    co se mi ale vubec nelibi je ta modra barva, nejak mi to k tobe moc nejde a taky mi prijde, ze to trochu srazi ten profi vzhled..
    ale kdo ja jsem abych si poroucela, a vubec.. modra je prej dobra.
    tak preju hodne zdaru, Market :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My se tady z toho ódeesáckého kruhu prostě dneska nevymotáme ... :o)

      Vymazat
  25. Ahoj pani, přidávám se ke gratulantům! Asi nemusím říkat, že "Kláru máme stejnou" a že i mně hodně pomohla. Akorát já jsem teda měla u počítače vždycky plakát formátu A0, protože jsem nechápala vůbec nic a žádala jsem opakovaně, ať na mě prosím mluví česky. GA jsem pochopila, favicon jsem pochopila (a konečně mám někde králíka ;), ale řada věcí byla a je stále nad moje síly. Taky ještě budu upravovat a měnit, trochu, jen sbírám energii do mozkových závitů na tu debatu...Fotku máš super, jenom mi tam chybí to "a některé kýče" to se mi fakt líbilo. Nůžky a prošívání se mi taky hodně líbí, písmo co nebralo českej háček už tu není, takže fajn! Jen ten headline se mi sem tak trochu nehodí, ani k Tobě, ani k tomu všemu ostatnímu čistému, uhlazenému..... se mi na to nějak belbě kouká, entschuldigung. A co se mi zase líbí fakt uplně nejvíc je, jak jasně máš člověky - čtenáře - navedený na Pinterest a že je vidět e-mail na první pohled. To je pro mě námět na reportáž :)))) Teda, na zamyšlení ... Pěknej rosí den vinšuju a super "dovolenou"!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje nejmilejší Jeve,
      omluvy prosím neberu - Gaussova křivka má dycinky dva póly, jinak bychom tady nebyli normální a to si tedy vyprošuju ... !!!
      Co tedy s tím headlinem? Už rok ho mám na štítcích tašek - fontu interně říkám "Koza na lede", jak má ty nohy rozhozené všude do stran a miluju ho. Avšak optika je evidentně mocná čarodějka, plus to musím asi někam ofiko nahlásit, ale čas hippies už je zjevně passé! Přemýšlím, co s tím a napadá mě, že bych všem svým čtenářům mohla pořídit kšiltovky, abyste písmo během návštěv u mě prostě neviděli. Pač jak teď mám to GA, tak o vás všecko - kde bydlíte, co snídáte, všecičko. Nebo lepší než čapka, bude jen takový ten tenisový kšilt, ať vám to nepomačká frizuru, protože GA taky říká, že jste nejkrásnější, nejpěstěnější, nejšmrncovější a nejmilejší holky all over the world!
      A ještě díky díky moc, že sis jako první za dva roky všimla "kýčů", to mi nikdo nikdy neřekl!!! Tak já si to zařadím do zlatého fondu, a až mi jednou vyjde antalogie, bude to tam, hledej roky 2011 - 2013.
      (Králíčí) pac a pusu!
      A pak ještě jednu, i na druhou tvář ... :o)

      Vymazat
  26. No, já si říkala, že je to tu nějaké vonačejší! :-) Vším jsem se kochala, ochala a achala jsem u toho,aj ta fotka mě zaujala, taková "profi" jsem si říkala, ale po tom, co jsem si přečetla celý článek a na fotku se podívala znova, musela jsem se fakt smát, protože ten Tvůj "sebepopis" mě úplně rozsekal :D Máš to tu krásné, takové "čisťonké, svěží a uklizené", jojo, líbí, líbí! A ty nůžky! :) A vůbec se nedivím, že máš chuť paní odbornici zulíbat a zmasírovat :-) Já se se vším matlám patlám sama (teda s pomocí návodů z blogu SILVI design) no, jenže při mé šikovnosti to funguje až na 150té a úplně jinak, než by mělo :D S "blogspot" v názvu jsem měla taky problém, takže mě Milý asi před rokem dokopal k doméně, jenže nevím, co jsem zas zrobila špatně, ale od těch dob hrozně trvá, než se můj nový příspěvek zobrazí, třeba i den, no pije mi to krev, fakt :-) Tak jsem se ještě chtěla troufale zeptat, jestli je to jako normální, že to tak trvá, když už seš teda ta odbornice přes domény -) Si říkám, jako jooo, trpělivost, než to těma drátama přeletí celý svět, tam to řekne, že to nejede na adresu s blogspotem, ale novou, to není hned, jasný, ale že by se to tak flákalo? hmm :D

    No, každopádně tleskám a zase mám brouka v hlavě, že bych s tím svým virtuálním domečkem měla zase něco udělat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru,
      díky moc!

      Zrovna jsem se koukala k tobě a fachalo to všecko moc pěkně a rychle. Překlopení domény udělala Klára "jednou v noci" - jestli je s tím nějaká ta potíž netuším,
      ale pokud jsem to pochopila správně - některé věci fakt trvají dlouho: třeba zobrazení nůžek ve štítku nahoře, nahrání určitých kódů apod.
      Na druhou stranu já úplně každý den od rána do večera nebrečím, že tomu nerozumím, protože jako: kolik lidí třeba umí šít kabelky z koženky nebo tisknout vtipné obrázky na bodyčeky pro děti ... ?!? ... ha ... ?!? ... :o)

      Pozdravuj u sebe doma!
      PS: Budu to sledovat, kdy zas ty nově "převlékneš kabát" ... :o)

      Vymazat
    2. Hmmm, je dobré míti Kláru!:D To je pak opravdu zbytečné brečet, hold profíci mají na takovédle věci své lidi :-) ... a já se převlékat nehodlám, to, co teď u mě je, vzniklo s maximálním vypětím mých silně amatérských sil ... bojím se na cokoliv kliknout, mám totiž takové trochu nadpřirozené schopnosti - co se počítačů týče - stačí jeden hmat a vše by se mohlo vymknout kontrole :D:D

      Vymazat
  27. Rosi, ty jsi úplně nová! Nejenže nestíhám psát k sobě, já už nestíhám ani sledovat kde jinde se co děje! To chce nápravu (řekla a šla do sebe).
    No, ale krása, paní, krása! Zas o dvě stě mil napřed ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo - nebudu zapírat - poznalas to, dala jsem si ... trvalou ... :o)

      Vymazat