pátek 26. července 2024

Osm dětí, osm planet a jeden trpaslík


Byla jsem proti! Vesmírné téma našeho tábora jsem nechtěla; byla jsem přesvědčená, že náš nejstarší syn toho ví o kosmu tolik, že já ho rozhodně nic nového nenaučím. Pak jsem ale kývla a udělala jsem moc dobře.

Vše o vesmíru totiž naučil on mě, včetně ironických komentářů během jeho výkladu: "Ty, mami, mně se zdá, že ty nemáš moc představu o velikostech v naší galaxii, že?!"

Vesmírný týden byl boží. Shodou okolností osm dětí, osm planet a jeden trpaslík, rozuměj kojenec, nikoli Pluto. Děcka se stala ambasadory planet, vyrobila si tryskový batoh pro let do vesmíru, vyšila si bavlnkou svoje souhvězdí a sama si natiskla vše vypovídající triko I NEED MY SPACE. 

Pekli jsme společně vesmírné perníčky sypané kosmickými třpytkami, svačili tyčinky Mars a Milky Way. A raketami z kartonu vyletěli až na Měsíc a zpátky.

Na planetě Merkur na nás útočily papírové meteority, na Venuši jsme překonávali její lávová pole jen pomocí dvou prkýnek a špagátku, na Zemi jsme se díky gravitaci mohli přetahovat lanem, na Marsu jsme se stali marťany, na Saturnu navlékali náramky jako jeho prstenec, na Uranu hráli soutěž, kdo na sebe obleče co nejvíce kousků oblečení, abychom tam neumrzli a z Neptunu se vraceli zpátky domů na Zemi jen díky skokům s jet-packem.

Miláčkem týdne se stal E.T. Jeden večer u televize se u něj děti mohly potrhat smíchy, druhý večer děj obrečely - stejně jako my v osmdesátkách všichni. A taky jsme jim pustili film Marťan (2015), Apollo 13 (1995), Gravitaci (2013) a Interstellar (2014). To je parádní biják o konci Země, cestě za hranice naší galaxie a za mě hlavně o lásce, které je vždy mimo kategorie prostor a čas. Mně tenhle film změnil pohled na svět; podívejte se, poplačte si, užijte si ho i Matthewa McConaugheye.

Můj muž, který za námi do Rokytnice nad Jizerou přijel nečekaně a zahrál dětem v lese překvapivého E.T. na konci noční bojovky, mi řekl, že si to s holkami neděláme lehké. Ano, přípravy, materiály, týden péče o děti i o sebe navzájem jsou makačka - ale ta nejkrásnější. Děti jsou ochytřené a šťastné. 

...

A že jsme kvůli nemoci bohužel neodjeli všichni - to se tak někdy stane, stejně jako profesionálním účastníkům vesmírných misí. A že jsme během týdne měli někteří žaludeční nepohodu?

Astronaut, který říká, že nikdy neblil, to dělá dodnes!

Vesmírná buchta na uvítanou, stačily M&M´s bonbónky.

Z klasických party lampionů vyrábíme planety.


Naše sluneční soustava - v pohybu i s rotací.

Meteority útočí.


Na JET PACK budete potřebovat: prázdné pet lahve, barvu ve spreji, popruh z galanterie a papírové plameny.




Vesmírné šumivé koule do koupele jsme vyráběli z domácí sady.




ŠŤASTNÝ LET KAMKOLI!

Žádné komentáře:

Okomentovat