pátek 12. července 2024

Tipy na knížky na dovolenou


Dobrá knížka dělá dobrou dovolenou! 

1. Markéta Lukášková - Odvaha
Přečetla jsem ji teď na Valašsku a moc mě bavila. Jedna hrdinka a pak dva možné scénáře, co se stane, když řekne ano a kdy řekne ne. Židovská slečna v padesátých letech Československa, kdy se ukazuje, že hnusná doba pro ni neskončila ani návratem z Ravensbrücku. Kniha o osobní statečnosti, o společnosti, o hodnotách; o nás.

2. Petr Šesták - Vyhoření
S panem Šestákem jsem měla možnost se setkat na knižním klubu a od té doby mám pro něj slabost. Určitě koukněte i na jeho nejnovější rozhovor na DVTV - věřím, že pak nebudete moc jeho čerstvé knize Vyhoření odolat. O tom, jak hlavní hrdina kurýr na kole vozí jídla po Letné. O tom, proč nejezdí autem a co si myslí o řidičích. Co si myslí o současných aplikacích, o současné ekonomice a co si myslí o nás všech. Přečtěte si ostrý pamflet až do konce a dejte mi vědět, jestli je to podle vás dystopie nebo klasický román.

3. Klára Vlasáková - Těla
Pozor, hlavní hrdinka, ovdovělá šedesátnice, je šíleně vztahovačná a nejistá. Komu to ale nevadí nebo kdo máte někoho podobného v životě, knížku si užijete. Ač je v ústředí příběhu zralá žena, stránkami prosakuje i silný příběh její vdávající se dcery s tolika citlivými detaily, že si myslím, že ve finále budete fandit oběma soupeřkám stejně.

4. Zuzana Dostálová - Karneval zvířat
Výjimečně vtipný román o českém symfonickém orchestru na cestách jsem četla loni ve Francii. Je o životě v autobuse, na hotelových pokojích a benzínkách. O (ne)naplněné lásce a (ne)vydělaných penězích. Je to skutečně povedená, autentická a komická knížka o cestě (životem). A i po roce doma s mužem používáme hlášky z ní!

5. Lucie Lomová - Každý den je nový
Toto je komiks jako dělaný na deku na pláž. Výtvarnice a ilustrátorka si rok kreslila deník, legrační, upřímný a otevřený; sebeironický a empatický. O sobě, trochu o svých dětech, trochu o svých mužích. I o Anči a Pepíkovi, o myších, které devět let kreslila pro dětský časopis Čtyřlístek. Ty v knížce potkáte v baru a já se při čtení smála nahlas na celý biotop Radotín; bylo to tak fajn čtení!

6. Petra Dvořáková - Chirurg
O dost vážnější je pak příběh lékaře v mých letech, kterému to v práci jde, doma vůbec, kdysi dost pil a má profesní škraloup. Vy ale nevíte, jak to přesně bylo, přesto absolutně žijete s ním - minutu po minutě, směnu za směnou, fernet za fernetem. Napínavé a hodnověrné. Bolestné i nevěrné. Navíc perfektně popsané lékařské prostředí. Tohle si určitě i přečtěte.

7. Alena Mornštajnová - Hana
I když jsem se po posledním románu spisovatelky Mornštajnové s ní nějak vnitřně rozešla, na její román Hana nedám dopustit. Četla jsem jej před mnoha lety v písku na Sardinií a dodnes mám pocit, že si z něj pamatuji snad každé slovo. Podle skutečných událostí hlavní hrdinečka devítiletá Mira jde i přes zákaz rodičů v lednu k řece, spadne do vody, onemocní a za trest na oslavě nedostane věneček, který všichni ostatní v rodině sní, a který způsobí obrovskou tragédii. Zbytek života pak dívka stráví jen se svou zcela trudomyslnou tetou Hanou, která přežila koncentrační tábor - a s ní člověk přežije už všechno.

8. Dora Kaprálová - Utrpení a jiné žánry
I s Dorou Kaprálovou jsem se potkala už na knižním klubu a tam se jí ptala, proč nepíše romány. Zatím nepíše. A tak jsem vděčná za každou její povídkovou sbírku. Dora píše autobiograficky, tedy já si to myslím. Píše velice vtipně a trochu mysteriózně. A mimochodem, dětský horor Pan Nikdo a bílá tma si letos o prázdninách dejte pod peřinou i se svými dětmi! Slibuji, že se budete se parádně bát!

9. Anna Fodorová - První terapie
A na závěr vám dám trochu detektivku, trochu psychologický román, který napsala dcera Lenky Reinerové Anna Fodorová. O začínající psychoterapeutce v Londýně, která má dospívajícího syna a přítele, kterým si není až tak jistá. A především má první klientku v životě, paní Alenu, českou emigrantku, která si chorobně myslí, že ji někdo sleduje. Ale znáte to - to že jsem paranoidní, neznamená, že po mně nejdou.

To je moje prázdninové desatero a co tip od vás - doporučíte mi čtení na Korsiku?
Děkuji vám předem! 

Žádné komentáře:

Okomentovat