neděle 7. května 2023

To je moje maminka


Nikdo na světě vám nedá lépe na čelo studený obklad, když máte horečku a nepohladí po tváři - jako maminka.

Nikdo na světě vám neupeče lepší tvarohovou buchtu, když se v létě vrátíte domů z tábora.

Nikdo na světě vám neušije víc padnoucí plesové šaty, protože ví, kde ubrat, kde přidat, kde to zabrat. A nenakulmuje vlasy, aby vám to večer slušelo nejvíc na celém světě.

A nikdo vám druhý den ráno nevyčiní víc, že jste se na tom stužkovacím plese nevhodně líbala. Nebo to byl tenkrát ples maturitní?! No, upřímně moc nevím, protože si z té noci toho ... ehm ... moc nepamatuji.

Nikdo na světě vás jako nevěstu neobejme pevněji, nestiskne v náručí tak, že víte, ať už se ve vašem dalším životě stane cokoli, maminka je tady pro vás pořád.

A nikdo na světě vás nepřesvědčí pevněji, že se taky stanete maminkou - jako vaše maminka. I když to tak měsíc co měsíc pořád nevypadá, i když celému světu už se to dávno povedlo a řve jim kočárek na ulici, zatímco vy furt netěhotná řvete akorát doma do polštáře.

A pak čas oponou i plínkou trhnul a vy víte, že vaše maminka je skutečně jediný člověk na světě, který má odvahu pohlídat vám vaše tři děti.

Ale taky nikdo, včetně vás samotných, nebyl častěji s vašimi dětmi u lékaře - než vaše maminka. Můj muž maličko tvrdí, že to možná nepochopila a považuje modré plastové kartičky zdravotní pojišťovny za jedny z těch mnoha slevových karet v peněžence a prostě chce za každou cenu jejich slevu vyčerpat. A chce, ať už jí je o prázdninách nedávám, samozřejmě kartičky, ne děti!

Jsou to hrdinky, naše maminky. Odhodlané a nezdolné. Silné a statečné. Ale i přísné a kritické. Podporující, bojící se, držící palce, volající, a pak se radující s námi. Naše neúnavné fanynky a věčné roztleskávačky, i když se v životě pustíme do sebevětší blbosti, ony nás za ruku nepustí nikdy.

Ať žijí maminky a jejich svátek příští neděli.
Ať žijí maminky, které už s námi na tomto světě nejsou.
Ať žijí ženy, které se maminkami ještě nestaly. Ať žijí ženy, které si maminkami stát se nepřály.

Protože v mém světě jsou všechny ženy hrdinky, odhodlané a nezdolné, silné a statečné. Souhlasíte?

2 komentáře: