pondělí 1. května 2023

Jak přežít lásku


1. PRVNÍ LÁSKA
Jmenoval se Radek a já měla pocit, že je to navždy. Proto mě bytostně rozčilovali všichni okolo, kteří o našem vztahu mluvili jako o platonické lásce. A jak ten blonďák vypadal? Jako Václav Kopta. Tehdy v devadesátkách, když jsme se spolu tahali, jako Václav Kopta ve Sněženkách a machrech. A jak vypadá dneska, kdo ví?!

2. STARÁ LÁSKA
Tu miluju - kdykoli si píšeme, kdykoli se vidíme. Je jedním z nejvtipnějších lidí na světě. A pořád to funguje, že se něčemu smějeme jenom my dva. Už jsem mu odpustila, že mě opustil. A postupně přijala všechny jeho půvabné ženy, které si našel. A jak vypadá ten blonďák dneska? To zjistím na nejbližším srazu z gymplu.

3. SESTERSKÁ LÁSKA
Ta je nejvíc. Dala bych jí všechny své tři ledviny, půjčila všechna trička i gaťky. To ona mi pohlídala všechny děti, když já jsem rodila ty další. To s ní jsem vyšla na nejvyšší vrchol Norska obutá v žabkách. Tedy skoro vyšla a dodnes se tomu šílenému omylu smějeme jak šílené. A taky spolu pláčeme, jak nám odcházejí babičky a s nimi naše dětství. Ale o talířku s prasátkem nebo hře na oranžovou dětskou poštu si nepopovídám s nikým jiným. A je úplně jedno, že mezi námi je tak obrovský věkový rozdíl, že můj muž tvrdí, že když jsme my dva spolu začali chodit, nosila Hanka ještě rukavice na gumě.

4. FILMOVÁ LÁSKA
Ty mám tři zásadní. Když na mě padá životní chandra, pouštím si film od Woodyho Allena Sólokapr (2006) a směju se nahlas. A protože už i moje děti ten film viděly bambilion krát, citujeme si geniální hlášky z filmu mezi sebou a smějeme se nahlas spolu. Když v životě cítím, že mi chybí láska, pouštím si britskou romantiku Lásky čas (2013) a znovu a znovu se spolu s hlavní hrdinkou ujišťuji, že jít životem po boku roztomilého advokáta bylo mé nejlepší rozhodnutí. A když mám úplně největší krizi a štve mě už úplně všechno a úplně všichni, pouštím si Lásku přes internet (1998) s rozkošnou Meg Ryan a mladým Tomem Hanksem a fascinujícím New Yorkem devadesátých let.

5. SPORTOVNÍ LÁSKA
Tak tu jsem v životě neměla. Plavat chodím jenom proto, že ve vodě na mě nikdo nemůže mluvit. A běhat chodím jenom proto, abych se mohla najíst. Ale třeba na své dceři vidím, jakou radost vám může udělat hvězda, jedna, druhá, sto padesátá. Jakou radost vám může udělat stojka, jedna, druhá, dvě stě padesátá. Jakou rauš jí vyvolá každý trénink gymnastiky a jakou nenáladu těch pár zbývajících dní v týdnu, kdy gymnastika bohužel není.

6. KAMARÁDSKÁ LÁSKA
Tak bez ní už bych nebyla. Přesně vím, komu zavolat, když mám pocit, že se mému kabelkovému byznysu trhá ucho. S kým si nejlépe zanadávám na české školství. A s kým na svého muže. Kdo by mi určitě půjčil prachy, vložku, červenou rtěnku i kýbl na blití. Kdo by mi vždycky řekl pravdu a kdo by mi jinou pravdu raději nikdy neříkal. Protože síla ženského přátelství je síla.

7. MILENECKÁ LÁSKA
Ve dvaceti, ve třiceti, ve čtyřiceti. V padesáti, v šedesáti, v sedmdesáti ... ?! Já se pořád bavím. I když na mě moje kamarádka v Barceloně po půlnoci křičela, proč jsem jí to nikdy neřekla, proč jsem o tom dvanáct let mlčela. Bavím se, jak se mě moji maturanti snaží dostat do úzkých zmínkou o Růžovém slonu, zatímco mě ten den čeká růžovosloní balíček v Z-boxu. Bavím se o tom s kýmkoli, kdo se o tom chce bavit. Protože je to zdravé.

8. MATEŘSKÁ LÁSKA
Ta nemá hranic. Stejně jako se porodní bolesti zdály nekonečné. Stejně jako nekonečné byly ty neprospané noci. Nikdo mi víckrát neřekl ne - nebudu chodit na nočník, nebudu to jíst, nebudu chodit do školky, nebudu lyžovat, nebudu mluvit anglicky, nebudu dělat Cermat, nepojedu s vámi ... A nikdo mi víckrát nedal najevo, že jsem pro něj krásná, sladká, voňavá a jediná maminka.

9. PARTNERSKÁ LÁSKA
Ve dvaceti, ve třiceti, ve čtyřiceti. V padesáti, v šedesáti, v sedmdesáti ... ?! Je to fuška. Někdy bych ho nosila na rukou a někdy se to snad ani nedá unést. Děti, domy, práce. Zdraví, stáří, energie. Představy a očekávání. Sny. Když se ohlídnu za těch dvacet tři let spolu, vidím pořád stejného kluka. Odhodlaného a silného. Když na to přijde, tak tvrdého, a když přišla na svět Týnka, tak nejrozněžnělejšího. Kluka, který udělá všecko na světě, co mu řeknu. A kluka, který ale taky udělá jenom, co mu řeknu a co mu sakra neřeknu, to neudělá. Kluka, který za tu dobu zešedivěl, má vrásky a nemá zuby. Mého kluka. Nejhezčího a nejhodnějšího. Velkorysého a férového. Co hodně vypije a hodně vydrží. Nejlepšího kluka na světě.

10. ...

A na kterou jsem zapomněla? Napište mi do komentářů.
..,
A na co já rozhodně nezapomenu - že ode dneška 1. máje až do neděle 7. května
máte u mě pamětní knížku To je moje ZDARMA
k nákupu nad 1200 korun.

Pro vás, s láskou Mitnik.

Nakupte u mě v e-shopu a knížku na vzpomínky To je moje vám pošlu jako dárek.


Na lásku ke vzpomínkám.


Ať žije lásky čas - až žije první máj!

8 komentářů:

  1. Krásná vyznání - všechna uvěřitelná. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřin, děkuji.

      A co vy doma a tradiční třešňovo-májová líbačka, užili jste si to?

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky díky díky,

      usmívala jsem se, celou dobu, co jsem ho psala - ale to z něj jde asi vidět, že?!

      Vymazat
  3. Jej, to je krásné čtení (a psaní)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Život je krásný!!

      A jak proběhl první máj u Vás, Sylvi?

      Vymazat
  4. Láska k rodičům....často velmi problematická, někdy odmítaná, pubertou otřískaná, ale když ze života odcházejí, odchází i velký kus nás samých. V dětství jsem rodiče milovala tak nějak samozřejmě, později s odstupem, v jejich stáří úplně nejvíc:) a s velkou pokorou.

    OdpovědětVymazat