úterý 31. ledna 2023

Jak přežít Valentýn

 

To je sladké Mitnik  d e s a t e r o  na únor.

1. Rovnou a upřímně vám píšu, že svátek zamilovaných miluju. Naši dceru, která přišla na svět právě z čiré lásky, jsme pojmenovali Valentýna. A do domu, který jsme si koupili taky díky ní, jsme se symbolicky přestěhovali právě 14. února.

2. Mám růžový svátek Valentýna rádaprotože není tak šíleně náročný jako Vánoce. Ani soustředěný jen na jednoho z nás z rodiny jako narozeniny nebo jmeniny. Víte, já ráda slavím, co to jde.

3. Všechny oslavy vnímám jako oslavu života. Jak furt dřeme a makáme, a tak si chci na chviličku z toho kolotoče vyskočitKdyž mám s kým a když mám co - slavím! Je to moje poděkování. Zastavení se, výjimečná chvilka. Je to radost života.

4. Na nebo okolo Valentýna vždycky chystám hogo fogo víkendovou snídani. Noc předtím peču do srdcových formiček obyčejné jogurtové muffiny s neobyčejně dobrým mascarpone šlehačkovým krémem, po kterém bych se utloukla. 250 g mascarpone vyšlehám s 250 ml šlehačky, dvěma lžicemi moučkového cukru a jedním vanilkovým luskem. Mňam! Ovládnu se, nechám jej hodinu ztuhnout v lednici, a pak už se sama nechám unášet tou lehoučkou, svěží dobrotou.

5. A že je ten Valentýn, posypu navrch hotové muffiny ještě pastelově barevnými cukrářskými srdíčky, co nám zůstaly z Týnčiných narozenin. A pak už se jen těším na to naše líné nedělní dopoledne, kdy si povídáme a řešíme, co jsme si v týdnu nestihli říct; kdy prosecco i vylitý čaj na stole tečou proudem.

6. A ještě plánuji z poloviční dávky perníků měkkých hned (recept u mě už znáte z Vánoc) napéct králičí kousky, kterým jednoduše místo pusy nakreslím bílý křížek. A proč zrovna králičí? To kvůli světoznámé holandské králičici Miffy, kterou doma všichni milujeme a máme o ní ilustrované knížky, ji jako lampičky na čtení nebo vánoční ozdoby na stromeček. A letos se náš Valentýn ponese právě v zamilovaném králičím duchu.

7. U nás je to tak, že na valentýnském stole každý objeví maličkou radost, před dvěma lety děti dostaly stejné bambusové misky na snídaňové corn-flakesy, loni stejnou čirou sklenici s jejich písmeny. Ráda, moc ráda jim všem vybírám stejný dárek; to je na tom, že jsou tři, naprostá paráda.

8. A letos děti dostanou právě Miffy překvápko a muž něco do kuchyně, protože u nás láska prochází i žaludkem. Protože můj muž kromě toho všeho navíc ještě i skvělé vaří.

9. Až to všecko dopeču a nazdobím, prostřu na stůl čistý obrus, ve váze budu mít neučesaný český čoro moro puget, v kuchyni si nachystám na ráno můj slavnostní zlatý servis, a než půjdu spát, obleču taky čisté červené ... říkejme tomu třeba pyžamo.

10. Moje single kamarádka vždy na Valentýna chodí s někým z centra Paraple do kina, což je půvabný nápad. Já kdysi na gymplu právě 14.2 prvně v životě letěla do Helsinek a více růžových srdíček, červených balónků a sladkého kýče jsem myslím dodnes už neviděla nikdy - ale zas láska na celý život z toho byla, to rozhodně!

 A co vy a Valentýn? Slavíte? Neslavíte?

Milujete? Nenávidíte?

7 komentářů:

  1. Máme to podobné, dcera se jmenuje Vatentina. Tak je vždy oslava zaručena. Je jí 13, ptala jsem se jí nedávno, jestli se svým jménem spokojená, jestli by se třeba nechtěla jmenovat jinak, mě moje Miroslava občas štvalo svou délkou a nebo když mi někdo říkal Mirečko. Otázka ji udivila, má svoje jméno ráda, jen ji skoro všichni píší s "ý":)
    Vše nejlepší Vaší Valentýnce ke svátku💗
    Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirunko,

      je to přesně naopak - naše Týniště každý nejdřív napíše s měkkým i, a pak to na ypsilon honem umně přepíše - jako v diktátu ... :o)))))))))))))

      Už v porodnici jsem si říkala, že jsme lépe měli zvolit vaši verzi.

      A jak budete letos slavit, koťata? Tuším, že Barbie do Barbie karavanu u vás na wish-listu už není ... :o)

      Vymazat
    2. Paní chlubivá jedničkářko, nemělo by být "Jak přežít Valentýna?"

      Vymazat
  2. Milá Roso, to je krásné vyznání a odrovnal mne výčet krásných příprav - dcerce přeji vše nej k svátku.
    Valentýna neslavíme, ale v únoru máme Veroniku 7.2., mne 15.+16.2. a dcera 20.2. narozeniny a dvě kamarádky rovněž v únoru narozeniny. Tchýňka mívala svátek 17.2. a Lenky hned potom, těch máme v rodině několik. Stačí?
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky,

      dyť se vám se tam ten Valentýn prakticky nevejde!! To je paráda - mít takhle krásně napráskaný únor, to z něj rázem dělá tuze fajn měsíc!!

      A co říkáš na ten krém, Jiřin, snědl by ho u vás někdo?!

      Vymazat
    2. Milá Roso, u nás to máme rozdělené: manžel má rád řízek mezi dvěma řízky a já vše sladké.Takže za mne: kdykoli, od mramorové bábovky po malinový dort! kopec šlehačky na všechno!
      Když se měla narodit moje první vnučka, dcera měla připravená jména:
      Veronika, Viktorie, Valerie a Valentýna.Máme Verunku.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jiřin,

      máte Verunku? Tak dneska všecko všecko nej!!

      U nás to byla babička Veronika - a moc ráda dneska vzpomínám, jak mi děti ve školce a spol. nikdy nevěřily, že by se babička mohla jmenovat Veronika - že babičky jsou přece dycinky Boženy a Růženy ... :o)

      Tak krásný svátek všem Veru!!

      Vymazat