neděle 7. listopadu 2021

Listopadové S dětmi v Praze


Dynamický rozhovor s tanečníkem a porotcem StarDance Janem Tománkem, o rodinných plánovačích s novinářkou Pavlou Kopplovou nebo o půl století dlouhé historii televizních Kavčích hor a pozvání na novou grátis výstavu Déčkosvět přímo v Galerii České televize


A máte-li rádi víkendové brunche - myslím, že vám bude po chuti i můj mitnikovský úvodník.

Ať se vám líbí a užívejte si podzimu naplno!

...

Šťastné spojení

Víkendová podzimní rána mají výjimečné kouzlo. V naší rodině tak silné, že jsme si teď doma přímo oblíbili tak zvané brunche. Výživnou snídani rovnou spojujeme s lehkým obědem. Děti sice společné setkání u stolu vždy začínají tradiční miskou mléka a čokoládovými kuličkami, které v něm plavou, ale později se s námi pouští i do jiných gastronomických vod. Děcka mají rádi tenké francouzské palačinky s medem, zatímco my s mužem si vždy na úvod dáváme míchaná vajíčka a sladký kontrast nejraději hledáme v ještě teplém banánovém chlebíčku. To nejvýživnější na tom ale pro nás je dlouhé rodinné setkání u stolu. Bez spěchu a bez únavy.

Zatímco pracovní týden je plný úkolů, příprav a (ne)splněných povinností, atmosféra soboty a neděle je prostě jiná. Zatímco v týdnu všichni kvaltujeme a popobíháme, víkendové dopoledne běží v úplně jiném čase. Nejmladší dcera toho ještě tolik nesní, ani kávu nepije, a tak si s námi u prodloužené snídaně ráda kreslí. Mezi miskami s dobrotami se válejí její barevné fixy a ona má konečně dost času nám povyprávět všechny nejlepší příběhy o jejich ještě lepších kamarádkách Vivi a Lili. Nejstarší syn se naopak s námi u stolu z podstaty svého věku nudí, nicméně alespoň lahodné chutě na stole mu umí trochu rozvázat jazyk, a i on nám občas něco řekne. Organizačně komickou historku z basketu nebo co s ostatními dětmi právě prohlasovaly na školním parlamentu.

Už jste to někdy zkoušeli? Potkat se se všemi doma v pohodlném pyžamu a županu z froté? Máte čas si mezi sebou všechno říct? Stíháte aspoň jednou za týden vůbec nespěchat? Za mě jsou domácí víkendové brunche šťastná spojení. Netlačí nás hodiny ani společenské kalhoty v pase. Právě naopak – a tak i vy nechte mátový čaj v konvici pomalu louhovat a užijte si do sytosti tepla a vůní domova, vyprávějte, přehánějte, plánujte. Vzpomínejte i těšte se na nové, co letošní podzim přinese.

 

Rosa Mitnik



Metropolitní magazín pro děti.

Je i v listopadovém čísle plný inspirace.

Žádné komentáře:

Okomentovat