sobota 23. ledna 2021

Návod Jak produkovat zboží

Oslovila mě Lenka, moje čtenářka, jestli někde nemám návod, jak se produkuje zboží. Že by měla chuť něco nového přivést na svět a kde začít. Máte-li stejné choutky, čtěte dál.

Řekněme, že byste chtěli vyrábět lyže. Při novém nápadu se vždy nejdřív ptám, jak technologicky náročné je to vyrobit. V případě lyží je to samozřejmě extrémně náročné, ale to pro účely našeho příkladu pomiňme a pojďme dál. Druhou mou otázkou otázkou je, jestli se to vyrábí v Česku, což je pro naši kolekci To je moje naprosto rozhodující. Dále zkoumám situaci na našem trhu - kdo stejný produkt také vyrábí nebo dováží a kolik stojí. A opravdu si pečlivě kladu otázku, jestli obstojím v konkurenci. Je můj produkt tolik jedinečný? Budou chtít lidé kupovat právě ten můj? Je to zboží sezonní? Kazící se? Přestane platit?

A jaké obtíže jsou spojené s jeho prodejem? Je to zboží křehké a může se při doručování poškodit? Budou jej zákaznici chtít vyzkoušet nebo vracet, když si vyberou nesprávnou velikost? A nemůžou být jeho komponenty kazové?

Poté si stanovím strop pro výrobní cenu jednoho kusu, respektive kolik chci do uvedeného produktu investovat celkem.

Následuje hledání firmy či továrny, která mi zboží vyrobí. Chcete-li vydat knihu, není problém si z poličky vyskládat hromádku a prolistovat si, kde tisknou jiní a poptat svůj produkt u daných tiskáren. U produktů, kde to tak snadno zjistit nelze, bych se nebála konzultace - oslovte druhé. Odborníky z oboru, ikony, úspěšné lidi, borce s kontakty. Ne všichni vám odpoví nebo se s vámi budou chtít sejít, případně setkání s nimi posléze vyhodnotíte jako nepřínosné, ale rozhodně to doporučuji zkusit. Taky můžete googlit, ptát se známých, kolegů ...

Najdete-li výrobnu a jste-li spokojení s její cenovou nabídkou a počtem vyrobených kusů, přichází fáze výroby prototypu. Je-li vůbec možné jej vyrobit, připravte se na to, že v řadě případů je jeho cena velmi vysoká (pro ukázku náklady prototypu kufříku To je moje byly 17,5krát vyšší než jeho výrobní cena). Na druhou stranu upřímně, u zboží, kde prototyp vyrobit nelze, například už zmíněná kniha, jsou to opravdu bezesné noci mezi tím, kdy odešlete technická data do výroby a než poprvé držíte hotový výtisk v ruce. To jste na pokraji omdlení, jestli v něm není třeba tisková chyba. Ale zase u kufříku jsme jej díky jeho maketě měli možnost vycizelovat do dokonalého stavu, takže investice za to stála.

Následuje fáze odpovědět si otázku, kde vyrobené zboží uskladníte. A jaké bude mít pro zákazníka balení, což je veliký rozdíl, budete-li jej prodávat pouze přes e-shop nebo v kamenné prodejně. Podle druhu prodejního kanálu je potřeba si precizně promyslet, aby se zboží dobře skladovalo, nešpinilo apod.

...

Před napsáním tohoto textu jsem oslovila i mého muže, mého velkého podnikatelského kritika a přísného finančního ředitele. Nejdřív se smál, proč o takových banalitách vůbec psát, nakonec ale i on vám přihodil pár rad. Podle Davida si především najděte to, v čem jste dobří! Pro co máte cit, dar, nadání. To vaši zákazníci poznají. A druhá rada nad zlato: ničeho se nebojte - jen se podívejte, kolik byznysů začalo v garáží, takže odvahu, odhodlání a běžte do toho!!

A to stejné vám přeji i já. Zkušená o to, že už jsem se v podnikání utopila své peníze ve špatně prodejném produktu, který si své zákazníky nenašel. Zkušená i o to, že uvedení produktu na trh chce opravdu svůj čas, než si své zákazníky najde. A taky že bez reklamy to nejde - jinak vás zákazník nenajde nikdy!

A ještě k fotkám, které tady dnes na blogu vidíte, ty jsou ze vzniku naší další spolupráce s JouJou a není to žádná rychlokvaška. Poprvé jsme si nad to s Janou Nachlingerovou sedly na zahradě její tety v létě 2017. Pracujeme, pilujeme. Máme představu, Janička kreslí, domácká maketa je hotová a mě teď čeká přesně to kolečko, které jsem popsala výše:

1. Nápad
2. Investice
3. Výrobce
4. Maketa
5. Skladování
6. Balení
7. Prodejní kanál

Tak ať je sedmička šťastná i pro vás!

Pracovní momentky z mého stolu.


Mitnik inspirace a nálada.

2 komentáře:

  1. Návod je to krásný, akorát by to chtělo ještě přidat, že se do podnikání má pouštět jen ten, kdo má podnikatelského ducha. Já například krachovala i při prodeji kosmetiky z Avonu. Stačí, když na mě někdo udělá psí oči, a já mu dám všechno zadarmo a ještě se omluvím, že je toho málo. Ještěže můžu pracovat ve školství :-) PS: ano, polovina vybavení mého školního kabinetu jsou MOJE věci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, Ty jsi nejlepší!! Vtipné psí oči jsou podnikatelská rada nad zlato!

      Děkuji a pozdravuj ve škamnech!

      Vymazat