úterý 24. listopadu 2020

Romana Košutková: Apolenka z modrotisku


Pro časopis S dětmi v Praze jsem mohla napsat krátkou upoutávku na tuto výjimečnou knihu. A tady a teď se pro vás můžu rozepsat o - pro mě - mimořádném knižním počinu, kdy celý náš zážitek začíná ještě jsme knihu ani neotevřeli.

Stačí ji držet v rukou za textilní hřbet a hned se přenášíte do jiného světa, kde jeho magický příběh začíná starým pohádkovým střihem obživlé panenky, kterou bezdětní babička s dědou najdou v lese. Z nové dcery mají oba velikou radost, a kromě dobrot na stůl, které jí snášejí, si hlavně dědeček moc přeje, aby se dívka jednou stala i nositelkou jeho řemesla.

Sám se celý život věnuje modrotisku a na stránkách knihy vás provede tímto klasickým lidovým řemeslem, včetně nových pojmů jako je indigo, pop, formíř nebo ornament a jarmark. A ve finále knižní legendy pak šikovná Apolenka předá modrotiskové umění generaci svých dětí a jejich dětí a jejich dětí.

Celá kniha je napsána v kratších odstavcích kapitálkami, takže je pěkně přelouská i začínající čtenář a na technické doslovu pro starší a zvídavé si zas pochutnají rodiče a fanoušci folkloru a tradic.
...

Na přenádherném papíru Arena Pedrigoni ji vydala Galerie výtvarného umění v Hodoníně, odkud také pochází autorka námětu a textu Romana Košutková.

A s autory velkoformátových akvarelových ilustrací (a oceněními ověšenými) Veronikou Vlkovou a Janem Šrámkem si rozhovor nejen o modrotiskové Apolence můžete přečíst tady.

Doporučuji ji všem, kteří v minulém vidí naší budoucnost.

V mimořádných ilustracích najdete fascinující mix ženského a mužského prvku.

Pohádkovou perspektivu.

I prolínání se světů.

Velkou knihu darujte malým, velký. Pochutná si čtenář i prohlížeč. Tady si pochutná každá poetická duše.



6 komentářů:

  1. Naše děti ještě stihly prázdninovou výtvarnou dílnu a výstavu a bylo to bájo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zní jako sen - o tom si nechám vyprávět, jaká byla?

      Vymazat
    2. Výstava krásná a dílna plodná. Děti si ji opravdu užily! Mimochodem výstava je prodloužena až do ledna, tak třeba vám to vyjde ;) Doporučuju!

      Vymazat
    3. No, kéž by - dala bych království za výstavu (snad se Apolenka neurazí - jakoukoli!!).

      Vymazat
    4. Už se to blíží! Když by náhodou až k nám na jih, dejte echo, postavím na čaj a naše 3 by se ty vaše tři postaraly ;)

      Vymazat
    5. Bude nám největší ctí! A teď mě omluvte, letím honem děcka dovychovat, abychom si u vás neudělali ostudu. A děkujeme moc!!

      Vymazat